Red het Prins Hendrikplein!

Prins Hendrikplein terassen beleid
Prins Hendrikplein terassen beleid
 1. Thomas van Andel schreef:

  Is er ook een mogelijkheid dat we erop aandringen om met de ondernemer en gemeente over te hebben wat we echt willen? Kansen genoeg, waarin en de ondernemer en bewoners meer uit ons mooie plein kunnen halen (waarbij we zeker onze kinderen een prominente plek moeten geven). Kiezen uit alleen ‘ja’ of ‘nee’ dekt voor mij niet echt de lading.

 2. Kees schreef:

  Kinderen en picknickende mensen op #1, zeker. Dan nog zijn er horecaconcepten mogelijk die dit ondersteunen of op zijn minst dit niet in de weg zitten

 3. Tom schreef:

  Ik vind de terrassen een enorme aanwinst voor het plein, en niet bang dat er snel nog een terras komt. Veel erger vind ik als ze weggaan. En wil je echt een probleem aanpakken om te genieten van het plein, dan moeten we iets aan de duiven doen. Je kunt nergens normaal zitten of je kinderen laten spelen, zonder angst op vogelpoep aan je kleding. De vraag op deze manier is voor mij echt te kort door de bocht.

 4. Henk Boenders schreef:

  Beste mensen,
  De Groene Eland heeft niets tegen de horeca ondernemers rond het Prins Hendrikplein! Laat dat duidelijk zijn!
  De Groene Eland heeft wel iets tegen het schenden van gemaakte afspraken.

  We hebben in het Zeeheldenkwartier iets op een democratische wijze met elkaar afgesproken.
  Die afspraken zijn neergelegd in het Bestemmingsplan Zeeheldenkwartier.
  Dat houdt tevens in dat we ons ook aan die afspraken zullen moeten houden.
  Degene daar op toe moet zien is o.a. de Gemeente Den Haag die vergunningen afgeeft.

  Tafels en stoelen mogen dan misschien wel op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maar mogen alleen worden gebruikt ten dienste van de toegestane bestemming op die plek zoals is afgesproken in het bestemmingsplan en met inachtneming van bestaand gemeentelijk beleid. Tenzij er een ontheffing mogelijk is.

  De grond in de kern van het Prins Hendrikplein heeft een zogenaamde “Groen” bestemming:
  “Gebieden met de bestemming Groen zijn bestemd voor grasvelden, gazons en plant- en boomvakken, speelvoorzieningen en uitingen van kunst”.
  Die gebieden zijn dus niet bestemd voor detailhandel, autospuiterij, massagesalon, reisbureau, horeca enz. enz.
  “…het (is) verboden de zich binnen de bij de geometrisch bepaalde vlakken, welke onderdeel uitmaken van dit bestemmingsplan, begrepen gronden en zich daarop bevindende opstallen te gebruiken, te doen of laten gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de voorgeschreven bestemming of met de regels van het plan.”

  Wil je dat veranderen dan zal dat via de gemeenteraad geregeld moeten worden.

  Het is niet terecht dat de Gemeente Den Haag in ambtelijke stukken verwijst naar het terras van Savanna. Dat is geen vergelijk. Dat horecaterras bevond zich al op het plein nog voordat het bestemmingsplan werd vastgesteld en heeft daarom een verworven recht.

  En het Anna Paulownaplein dan? Dat staat toch ook vol met terrassen?
  Ik raad u aan om daar het bestemmingsplan maar eens op na te slaan: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/

 5. casimir schreef:

  Hoi iedereen,

  Vorige maand zijn wij weer begonnen met het organiseren van de jaarlijkse Mars Voor Moeder Aarde a.k.a. Mars Tegen Monsanto op 21 Mei. Zoals ook vorige jaren het geval was, houden wij de eindmanifestatie van de Mars op het Prins Hendrikplein.
  Dit is een van de weinige (of misschien wel de enige) geschikte locaties waarop dit non-profit burgerinitiatief voor het behoud van een gezonde en diverse biosfeer plaats kan vinden.

  Omdat op het plein nu terrassen staan die het plein effectief in tweeën splitsen, is er geen ruimte meer voor de eindmanifestatie die daar enkele uren lang zal plaatsvinden.

  Hierom ben ik in gesprek gegaan met de eigenaren van Savanna en de Pastakantine om te kijken hoe we het plein anders kunnen indelen tijdens de eindmanifestatie van de mars. De eigenaar van Savanna deed absoluut niet moeilijk en deed meteen een toezegging. Wij mogen de picknicktafels van hun terras naar behoeven verplaatsen, als we het even bespreken met hen. “Dit doen we altijd” was het antwoord.

  Na een aantal mails met de Pastakantine heb ik het idee nog geen concrete toezegging te hebben gehad wat betreft de verplaatsing van hun terras. Persoonlijk willen wij als organisatie zeker weten waar we iets kunnen opbouwen. Ik heb met een plattegrond aan de Pastakantine duidelijk gemaakt wat de indeling zal zijn. Zij willen pas vlak voor de manifestatie af spreken om naar de indeling te kijken, omdat er naar hun zeggen dan meer duidelijk zal zijn over de terrassen en de indeling op het plein.

  Ik hoop hierbij jullie voldoende geïnformeerd te hebben in hoe de horecagelegenheden tegen de terrassen op het plein aan kijken.

 6. Margriet Scholtens schreef:

  Ik heb geen probleem met twee terrassen op het Prins Hendrikplein, maar er moet ruimte blijven voor spelende kinderen, op bankjes zittende mensen en voor wisselende evenementen.
  Waarom is de enige (nog jonge) boom die nog in het betegelde gebied stond drie weken geleden weggehaald?
  Wat meer bomen (niet alleen in de border) zou het plein m.i. een mooier aanzicht geven.

 7. Linda keasberry schreef:

  Twee terrassen lijkt mij genoeg! De speelmogelijkheid voor kinderen is in een stad al niet riant . Dus van beide een beetje, zowel voor volwassenen als voor kinderen een plekje lijkt mij beter. Overlast van een plein met alleen terrassen geeft zeker overlast voor de buurtbewoners. Het bestemmingsplan moet leidend zijn!

 8. Henk Boenders schreef:

  Er is heden gepubliceerd dat er een omgevingsvergunning is aangevraagd voor “het tijdelijk gedeeltelijk inrichten van het Prins Hendrikplein (tafels en stoelen) voor en ten behoeve van de horeca-inrichting Prins Hendrikplein 15”
  Wat ’tijdelijk’ betekent is nu nog niet duidelijk. De plaats is ook nu nog niet duidelijk.
  Waarschijnlijk betekent ’tijdelijk’: vijf jaar lang tijdens het zomerseizoen van maart tot november.

 9. Adriaan schreef:

  Ik zit bijna dagelijks op het plein en noem het mijn achtertuin. De fontein, ongedwongen sfeer en sociale cohesie maken het plein uniek. Ik heb wel een probleem met het terras van de Pastakantine. Ik vind het belachelijk dat er daar kinderen weggestuurd worden die aan het spelen zijn bij het transformatorhuisje. Dat de (Rotterdamse) eigenaar van de Pastakantine denkt gewoon de openbare ruimte even in te pikken om meer winst te kunnen maken getuigt van erg weinig sociaal gevoel. Er werd daar al lang gevoetbald voor hij er zijn terras neerplantte. Mensen, ga dus niet eten bij de Pastakantine zo lang dit landjepik doorgaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *