Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

The Conscious Kitchen

The Conscious Kitchen

Studenten Internationale Studies van de Haagse afdeling van Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool zochten een ruimte om dit project van start te laten gaan en klopten aan bij Lekker Nassûh in de Witte de Withstraat. Eerder hadden zij hun eigen NGO opgericht om microkredieten te leveren voor alleenstaande moeders in Uganda. Zoals dat gaat met studenten bleef er van deze groep een deel over die zich bezig ging houden met ‘gered voedsel’ en daar is dan weer The Conscious Kitchen uit voort gekomen. De groep breidt zich uit en inmiddels is er een groot aantal studenten van Social Studies bij betrokken.

The Conscious Kitchen

The Conscious Kitchen

Iedere donderdag omstreeks drie uur in de middag komen ze bij elkaar in de Witte de Withstraat 127 in Den Haag en beginnen het voedsel dat de dag ervoor is ingezameld te bereiden. Volgens een van de deelnemers was dat, behalve dat het natuurlijk erg gezellig is om samen voedsel te bereiden en het samen op te eten, in het begin nogal chaotisch en matig van smaak. Maar zo onderhand is het eten (er) erg lekker en weet iedereen zijn weg te vinden. Voor het ingezamelde voedsel is de Haagse Markt een grote leverancier, maar ook de Mikros en lokale groentehandels. Soms nemen de deelnemers zelf voedsel mee van huis. Het gezelschap is internationaal en de voertaal is voor een groot deel Engels.

The Conscious Kitchen

The Conscious Kitchen

De studenten zijn op zoek naar wegen om dit initiatief te professionaliseren en de continuïteit te garanderen. Want als je studeert ben je op een gegeven moment klaar en het is de bedoeling dat The Conscious Kitchen uitgroeit naar iets groters en als het mogelijk is naar een algemeen bewustzijn zodat we ons voedsel zo min mogelijk verspillen.

Voorlopig is de keuken in hoofdzaak veganistisch, maar verspilling komt natuurlijk op alle niveaus voor. Hier is in ieder geval iedereen welkom. Je kunt aanschuiven op basis van een vrijwillige bijdrage en dat doen wekelijks zo’n tachtig tot honderd mensen. Iedereen mag komen eten en koken maar ook om voedsel van de markt en bij andere leveranciers op te halen of om zelf groenten mee te nemen. Als je meer informatie en recepten zoekt kijk dan op: www.consciouskitchen.nl

The Conscious Kitchen bezoeken

The Conscious Kitchen Den Haag
Witte de Withstraat 127
2518 CS Den Haag
Facebook: facebook.com/ConsciousKitchenNL

Tekst en fotografie Wybe van de Kuinder

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.

In de Kombuis: Ich Bin Ein Hamburger

Al acht jaar lag het plan te rijpen. Stéphane Benjamins, getogen in het Statenkwartier, bezocht na zijn opleiding aan de middelbare school de Hogere Hotelschool. Die maakte hij niet af omdat er werk op zijn pad kwam. Leuk werk. Zijn eerste ondernemersstappen deed hij bij Caracter in de Nieuwe Schoolstraat.

In de Kombuis: ‘De Sushimeisjes’

Lisa wist al heel jong dat ze een eigen bedrijf wilde beginnen. Dat het een restaurant moest worden werd pas duidelijk op haar zestiende. Nicole had daarentegen niet echt een droom. Maar toen zij altijd maar weer sushi voor haar familie bleef maken, vroeg haar vader of ze daar niet iets mee moest gaan doen.