In de nalatenschap van posthistoricus Stefan Drukker is onlangs een ongeopende brief aan Otto Frank, de vader van Anne Frank, gevonden. De brief is afkomstig van verzekeringsmaatschappij Gresham en werd ontdekt door een van de medewerkers van Veilinghuis Corinphila te Amstelveen dat de nalatenschap mag veilen. 
brief otto frank
Van 25 augustus t/m 9 september a.s. is de brief exclusief bij COMM te aanschouwen alvorens de veiling bij het Veilinghuis start op 21 september 2018.
Als museum voor communicatie heeft COMM het doel om de impact van communicatie in ons dagelijks leven te laten ervaren. De brief aan Otto Frank laat zien dat communicatie uit het verleden nog lang doorklinkt.

Bijzondere vondst

De brief aan de heer Frank werd in 1942 naar de woning aan het Merwedeplein 37 (Amsterdam) gestuurd, waar het gezin op dat moment al niet meer woonde. Als gevolg van de Duitse bezetting en Jodenvervolging zat het gezin al verscholen in het Achterhuis aan de Prinsengracht. De brief heeft het gezin hierdoor nooit bereikt.

De brief

De envelop en inhoud zijn afkomstig van de Britse Verzekeringsmaatschappij Gresham lokaal Amsterdam. Op de voorkant van de met 5 cent gefrankeerde brief is met potlood “onbekend” geschreven en is een violet stempel “TERUG AFZENDER” te zien. Op de achterkant ziet men de stempel ‘woont niet op … / nader adres in de wijk onbekend’ en zijn nogmaals het adres en de datum met de hand geschreven.
Het openingsbod is door het Veilinghuis gezet op € 500,-.

Ongeopende brieven

De ongeopende brief aan Otto Frank is een bijzondere link naar de collectie van COMM waarin de brievenkist van Simon de Brienne een topstuk is. De Brienne kist bevat honderden ongeopende brieven de 17e eeuw. Met een moderne techniek kunnen we de brieven scannen en lezen zonder deze te openen.
Benieuwd naar deze brief? Kom dan van 25 augustus tot en met 9 september naar COMM.

Gemeente Den Haag Berichten

Veenkade: werkzaamheden kademuur vangen aan

Nu de juridische procedure is afgesloten is de aannemer gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de vervanging van de kademuur aan de Veenkade. Vanaf 7 november 2016 begint het plaatsen van de damwanden. Naar verwachting is de vernieuwing van de kademuur in oktober 2017 klaar.