72 meter hoog, 60 meter lang en in totaal 46 meter breed. De Elandkerk is de reus van het Zeeheldenkwartier. Gigantisch, maar bescheiden. De meeste mensen hier zijn passanten. Hoe vaak slaat zo’n passant zijn blik op naar de indrukwekkende gevel? En hoe vaak vertraagt iemand zijn stap en denkt weemoedig: ah, Parijs… ?

De Elandkerk stamt uit 1892, toen het Zeeheldenkwartier nog jong was. Architect was Nicolaas Molenaar sr., leerling van de beroemde architect Pierre Cuypers. Zijn inspiratie haalde hij niet bij zijn leermeester, maar hogerop. Of beter nog: zuidelijker. De Elandkerk werd gemodelleerd naar niets minder dan de Notre Dame in Parijs.

Geen reus dus, maar een reuzin, onze Haagse Notre Dame. Hoog torent ze uit boven de wijk, die ze heeft zien groeien en veranderen. Op 1 december wordt ze 125 jaar oud. De werkgroep die het feest voorbereidt, zoekt nog foto’s van vroeger. Van processies, van kinderen die ter communie gaan. Want kinderen hebben altijd een grote rol gespeeld in de kerk.

Is het toevallig dat juist in dit jubileumjaar de kerk opnieuw wordt omringd door kinderen? Tweemaal daags stroomt het plein vol met leerlingen van basisschool De Spiegel. Omdat er op de locatie van hun school een nieuw gebouw verrijst, worden ze vanaf hier per bus naar een tijdelijke locatie gebracht. En zo staat het plein dagelijks vol met wachtende touringcars, spelende kinderen en kletsende ouders. Net zo druk als het plein voor de Notre Dame in Parijs. Een passend eerbetoon.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Zeeheldentheater nauwelijks betrokken bij bouwplannen schoolgebouw

GroenLinks Den Haag heeft met verbazing vernomen dat het Zeeheldentheater en andere omwonenden nauwelijks betrokken zijn bij de bouwplannen van een nieuw schoolgebouw aan de Van der Spiegelstraat. Uit signalen van de directie van het theater blijkt dat het al in aanbouw genomen schoolgebouw het theater structurele bouwkundige problemen oplevert.

Zeehelden verwarmen gasvrij

In het najaar van 2018 zal de Haagse Hogeschool een zgn. ‘minor’ opleiding doen met de verduurzaming van het Zeeheldenkwartier als onderwerp. GastColleges zullen onder de noemer ‘Zeehelden Verwarmen Gasvrij’ worden gegeven in Vrijplaats Utopie (Waldeck Pyrmont kade).

De Villa Paulowna verbouwd tot woontoren?

Verschillende gemeenteraadsfracties hebben afgelopen maand kritische vragen gesteld aan de wethouder Ruimtelijke Ordening (Boudewijn Revis, VVD) over de bouwplannen die een projectontwikkelaar heeft ingediend voor de Villa Paulowna.

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

TRAM 16, de aorta van het ZeeheldenKwartier

Lijn 16, die vanaf Wateringen met ruim achtendertig haltes, via station Hollands Spoor en het Centraal Station onze wijk doorkruist, is van cruciaal en vitaal belang voor het ZeeheldenKwartier. Het openbaar vervoer is, naast de fiets en de benenwagen, het perfecte middel om je snel en praktisch door de stad te verplaatsen.

Feestelijke opening van de solarzitbank en jeu de boules baan!

Vorig jaar kwam er een oproep in de wijkkrant het Zeeheldennieuws om een idee in te brengen hoe € 50.000 te besteden voor het Zeeheldenkwartier. Ideeën ter verbetering van de sociale en fysieke leefbaarheid van de wijk. Van de ruim 120 inzendingen (!) zijn er 7 ideeën uitgekozen. Op 15 maart willen wij de jeu de boules baan en de solarzitbank feestelijk en muzikaal openen.

ZeeheldEnDaad

Het pilotproject waarbij de gemeente Den Haag €50.000 beschikbaar stelde en waarbij de bewoners van het ZeeheldenKwartier zelf voor de invulling en uitvoering zorgden, is bijna voltooid. De vijf organiserende vrijwilligersorganisaties (Ondernemers Zeeheldenkwartier BIZZ, Stichting Rondom Anna, Stichting De Zeeheldentuin, Stichting Buurtbeheer en –ontwikkeling ZeeheldenKwartier en de Bewonersorganisatie ZeeheldenKwartier De Groene Eland) zijn erg trots op wat er is bereikt met en door onze bewoners.