Precies drie maanden geleden, op vrijdag 7 juli startte bij Panorama Mesdag een schoonmaak van het panoramadoek. Drie maanden lang hebben drie restauratoren 1.340 vierkante meter doek van vuil ontdaan.

De laatste keer was in de jaren negentig. In de afgelopen decennia zijn stof en roetdeeltjes op het doek neergedwarreld. Het schoonmaakproces bestaat uit drie stappen: de laag stof wordt verwijderd met een speciale stofzuiger. Vervolgens wordt met een daarvoor geschikte spons vettige roetdeeltjes weggehaald. Deze spons rult het vuil op, als een gum. Daarna veegt een zachte kwast deze deeltjes weg. Zo worden de kleuren van het doek weer teruggebracht in hun oorspronkelijke, heldere staat. Dankzij deze behandeling zijn het doek en de verf weer beter beschermd tegen toekomstig vuil.

De bezoekers kregen drie maanden lang een bijzonder kijkje in de keuken. Door de optische illusie waant de bezoeker zich op het Seinpostduin met uitzicht over het Scheveningen van 1881, maar tegelijkertijd kunnen ze schakelen naar de restauratoren die, dichtbij het doek, er als reuzen uitzien. Een unieke ervaring die maar eens in de twintig jaar te zien is.

Daarnaast is er een tijdelijke tentoonstelling ingericht waar bezoekers, aan de hand van archiefstukken, een presentatie zien over het maakproces van Panorama Mesdag. De film over de restauratie uit de jaren negentig is hier ook te bezichtigen.

Panorama Mesdag bekijken

Het schoonmaken van het doek duurt net zolang als de tijd die Mesdag en zijn helpers in 1881 nodig hadden voor het schilderen ervan. De restauratie van het Panoramadoek is te zien op werkdagen gedurende de openingstijden van het museum.

Foto 1: Restauratiewerkzaamheden op de hoogwerker
Foto 2: Mesdag aan het werk in zijn atelier

Bezoek ook de andere evenementen bij Panorama Mesdag.

 Méér culturele nieuwsberichten !

Chris Potter en meer in Jazzfestival Cutting Edge XS

Afgelopen jaar ontstond er enthousiasme voor het idee om een kunstroute te gaan starten in Den Haag, waarbij mensen (jong en oud)de kans krijgen omop een andere manier naar de stad of eigen woonomgeving te kijken. Door middel van een uitwisseling tussen buurtbewoners en kunstenaars willen we een kunstroute door het Zeeheldenkwartier uitstippelen, die verder gaat dan de voorgevel.

Kunstroute in het Zeeheldenkwartier

Afgelopen jaar ontstond er enthousiasme voor het idee om een kunstroute te gaan starten in Den Haag, waarbij mensen (jong en oud)de kans krijgen omop een andere manier naar de stad of eigen woonomgeving te kijken. Door middel van een uitwisseling tussen buurtbewoners en kunstenaars willen we een kunstroute door het Zeeheldenkwartier uitstippelen, die verder gaat dan de voorgevel.

Peace in the Park bestaat 5 jaar

In de Paleistuin aan de Prinsessewal tegenover de Toussaintkade gonst het zondag 24 september weer van de vrede. Al 5 jaar op een rij organiseert stichting Peace in the Park een festival over vrede. Het klinkt tegenstrijdig, feest vieren en vrede ervaren, en toch gaat het goed samen. Het doel van het festival is namelijk dat je vrede zelf creëert.

Arm en rijk in de stad in 2017 belicht door Haagse instellingen

De kloof tussen arm en rijk in Nederland lijkt de laatste jaren steeds dieper te worden. Ongelijkheid is een van de meest prangende, en meest bediscussieerde problemen van deze tijd, ook in Den Haag. De stad, vaak getypeerd als ‘stad van zand en veen’, kent historisch gezien grote verschillen. In 2017 besteedt een aantal Haagse instellingen aandacht aan deze ongelijkheid, vroeger en nu.