Van woensdag tot en met zondag kun je bij kattencafé Ditjes en Katjes in de Piet Heinstraat 66 terecht voor een uitstekende lunch of borrel met lekkere broodjes of tosti + soepje, terwijl vijf vrolijke katten je ergens in de zaak observeren of gezellig met je willen spelen.

Eef Marije Krol, de nog jonge eigenaresse van de vorig jaar geopende zaak, vertelt dat het idee is komen overwaaien uit Japan en Londen. Na Amsterdam en Groningen, zijn zij nu de derde plek in het land waar je tussen de katten goed kunt eten en drinken.

Men gaat er namelijk van uit dat dieren rust en ontspanning geven en in onze gestreste samenleving kunnen katten jou dus een huiselijk en relaxed gevoel geven.

De Zeeheldenbuurt en met name de Piet Heinstraat leek haar een mooie plek om te beginnen. Voor een deel omdat hier veel mensen wonen die uitrusten tussen katten weten te waarderen, en voor een deel omdat het een erg gezellige buurt is waar een kattencafé niet zou misstaan.

Bij de start was er veel nationale pers. Heel goed voor de onderneming, die zo, behalve dat er tussendoor sprake was van wateroverlast, een leuke start heeft gehad.

Kattengeheimen

Na een kattenwenperiode is het café met vijf vrolijke en gezonde katers begonnen. Binnenkort volgt een uitbreiding met drie jonkies, tot ze acht leuke katten hebben die de hele ruimte inclusief een buitenruimte mogen gebruiken, behalve natuurlijk de keuken, dat is verboden terrein!
De dieren komen allemaal van het Haags Dierencentrum. Die zijn blij met het café, want dat schept weer ruimte voor andere dieren.

Na een paar weken aftasten, voelden de katers zich helemaal thuis met elkaar en voelden terugkomende bezoekers zich duidelijk verbonden met de katers Pim, Eusebio, Koda, Jip en Pelle.
Soms komen die mensen alleen om te kijken of ze zelf een kat willen als huisdier, maar nog vaker hebben ze behoefte aan die band of is het zien van een dier dat ze vroeger zelf hadden een reden om bij hen langs te komen.

Eef heeft zelf al jaren een kat thuis, maar om alle katten goed te begrijpen en klanten juist te woord te staan, heeft ze een kattencursus gedaan en zo staan er achter op de menukaart kattenhuisregels:
1. een kat geeft zelf aan of hij bij je wil komen, op je schoot wil of met je wil spelen
2. een kat niet optillen
3. geen eten geven

Duurzaamheid, hergebruik en toekomst

Alle producten die het café verstrekt, zoals de lekker belegde broodjes, sandwiches, soepjes, wijn en bier komen grotendeels van leveranciers uit de straat of de buurt (Lekker Brood, Marius Wijnvriend, Kompaanbier, etc). Daar is bewust voor gekozen, evenals de fooi van bezoekers, die gaat vrijwel helemaal naar de donatiepot of naar de dierenarts.

Het grootste deel van het interieur in de zaak is vintage, dus tweedehands of hergebruik, evenals de kattenspulletjes en het kattenspeelgoed. De klanten en de katten vinden het prima. Beter een tweede leven dan snel kapot en weggooien!

En de toekomst? Eef denkt aan verschillende mogelijkheden om met haar café ook een waardevolle bijdrage aan de samenleving te leveren! Bijvoorbeeld groepjes ouderen die bij haar lekker aan de koffie en de taart zitten en ondertussen van de katten genieten die ze thuis niet meer hebben. Of groepjes vluchtelingen die alles hebben moeten achterlaten.

Of gewoon twee maal in de week een relaxte vergaderruimte, op de dagen dat ze gesloten zijn. Alles is mogelijk!
Ditjes en Katjes

Ditjes en Katjes

Piet Heinstraat 66
070 412 69 59
info@kattencafeditjesenkatjes.nl
www.kattencafeditjesenkatjes.nl

Local Heroes is een serie portretten van lokale ondernemers die naast hun commerciële activiteiten ook op een andere manier een waardevolle bijdrage leveren aan de buurt.

Tekst en foto: Els Kruik

Houdt u van Local Heroes? Lees beneden méér stories!

Local Heroes – Fluffy Hedgehog

Omstreeks drie maanden geleden is in de Witte de Withstraat 28 een winkel voor herbruikbaar luier en maandverband geopend met de sprekende naam Fluffy Hedgehog. De winkel is drie dagen per week geopend.

Local Heroes – Dansschool Van der Meulen-Wesseling

Al heel jong de dansvloer op bij Dansschool Van der Meulen-Wesseling Wist u dat de bijna 100 jaar oude statige spiegelzaal van de dansschool op de Laan van Meerdervoort 50-b sinds een paar jaar ook het domein is voor peuters, kleuters en jongeren? Niet voor dames- en...

Local Heroes: Van idee tot duurzaam / maatschappelijk concept: SafeRails

Weleens met de fiets onderuit gegaan in de tramrails van de Zoutmanstraat? Twee studenten werktuigbouwkunde van de TU in Delft kwamen op het idee om daar een oplossing voor te vinden. Ze ontwikkelden een simpele strip die in bestaande tramrails kan worden gelegd om zo een einde te maken aan ingewikkelde manoeuvres om tramrails te vermijden.

Local Heroes: Rik Stoet

De afgelopen jaren zijn de leuke hippe winkeltjes in het Zeeheldenkwartier als paddenstoelen uit de grond geschoten. Toch is niet elke hippe winkel een nieuwkomer. Zoals Rik Stoet. Al bijna 24 jaar zit deze hifi-specialist met zijn winkel in de wijk. Het geheim van zijn succes? Elke klant de oplossing bieden die het best bij hem past.