Wijkbewoners houden van de Zeeheldentuin. Maar de stadstuin in de Tasmanstraat wordt met sluiting bedreigd, door financiële problemen. Helaas staat er geen geldboom in de tuin. Het bestuur zoekt naar wegen om te overleven.

De Zeeheldentuin bestaat ruim twee jaar. En is nu al niet meer weg te denken uit de wijk. Vele Zeehelden en andere bewoners komen er graag, om in hun moestuintje te werken of hun kinderen er te laten spelen.

Desondanks wordt de tuin in z’n voortbestaan bedreigd. Wessel Tiessens, voorzitter van de Zeeheldentuin, vat het als volgt samen: ”Het gaat met de tuin op zich eigenlijk best goed. Buurtbewoners verbouwen hun eigen groenten en komen in contact met elkaar. Maar het valt niet mee om jaarlijks € 17.500 te betalen.’’

Haag Wonen is voor de helft van de grond eigenaar en stelt deze beschikbaar aan De Zeeheldentuin. De andere helft is van Stichting De Versterking. Deze stichting heeft hiervoor 350.000 euro betaald. Dat bedrag moet de Zeeheldentuin in 11 jaar terugbetalen.

De 99 moestuintjes leveren wel veel sociale contacten, maar financieel te weinig inkomsten op. Momenteel zijn er nog negentien beschikbaar. Een tuintje kost gemiddeld 75 euro per jaar. Maar het kan voor de hobbytuinder uiteraard ook het nodige opleveren, zoals verse en goedkope groenten.

Plannen

Sluiting van de tuin zou volgens alle betrokkenen heel jammer zijn. Veel wijkbewoners dragen de Zeeheldentuin een warm hart toe, bleek ook uit een enquête. Haag Wonen ondersteunt de stadstuin al vanaf het prille begin. Met zo’n groot draagvlak moet de tuin te redden zijn. Dat is de overtuiging van het bestuur.

”We hebben veel nieuwe, uiteenlopende plannen”, vertelt Tiessens. Zoals het kweken en verkopen van wormen, paddenstoelen en hopplantjes. Ook buurtbarbecues, andere evenementen en educatieve projecten kunnen geld opleveren. Dus als er bewoners of ondernemers zijn die iets willen vieren of organiseren in de Zeeheldentuin, dan horen wij het graag. ”

Er wordt bovendien geprobeerd meer donateurs onder bewoners te werven. ”Als iedereen die hier regelmatig komt 2,50 per maand doneert, zijn we uit de problemen”, zegt Tiessens. Om met goed nieuws te eindigen: het aantal vrijwilligers is de laatste tijd flink toegenomen. ”We hebben nu zo’n twintig vrijwilligers, met veel goede ideeën. Maar we kunnen er nog veel meer gebruiken”, aldus Tiessens.

Wil jij een eigen moestuintje in de Zeeheldentuin? Wil je je als vrijwilliger inzetten voor de tuin? Wil je iets vieren of organiseren in de mooie stadstuin? Of donateur worden? Laat het weten aan het bestuur!

Erik Barthelemy, Wessel Tiessens en Dennis Schaap, bestuursleden van de Zeeheldentuin.

Erik Barthelemy, Wessel Tiessens en Dennis Schaap,
bestuursleden van de Zeeheldentuin.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

TRAM 16, de aorta van het ZeeheldenKwartier

Lijn 16, die vanaf Wateringen met ruim achtendertig haltes, via station Hollands Spoor en het Centraal Station onze wijk doorkruist, is van cruciaal en vitaal belang voor het ZeeheldenKwartier. Het openbaar vervoer is, naast de fiets en de benenwagen, het perfecte middel om je snel en praktisch door de stad te verplaatsen.

Feestelijke opening van de solarzitbank en jeu de boules baan!

Vorig jaar kwam er een oproep in de wijkkrant het Zeeheldennieuws om een idee in te brengen hoe € 50.000 te besteden voor het Zeeheldenkwartier. Ideeën ter verbetering van de sociale en fysieke leefbaarheid van de wijk. Van de ruim 120 inzendingen (!) zijn er 7 ideeën uitgekozen. Op 15 maart willen wij de jeu de boules baan en de solarzitbank feestelijk en muzikaal openen.

ZeeheldEnDaad

Het pilotproject waarbij de gemeente Den Haag €50.000 beschikbaar stelde en waarbij de bewoners van het ZeeheldenKwartier zelf voor de invulling en uitvoering zorgden, is bijna voltooid. De vijf organiserende vrijwilligersorganisaties (Ondernemers Zeeheldenkwartier BIZZ, Stichting Rondom Anna, Stichting De Zeeheldentuin, Stichting Buurtbeheer en –ontwikkeling ZeeheldenKwartier en de Bewonersorganisatie ZeeheldenKwartier De Groene Eland) zijn erg trots op wat er is bereikt met en door onze bewoners.

Met z’n allen op een kluitje?

Het ZeeheldenKwartier is een gewilde wijk en vooral bij jongeren populair. Een plek aan de rand van het stadscentrum met alle voorzieningen binnen handbereik. Maar de wijk is volgebouwd. Ontwikkelaars hebben daar iets op gevonden en zo wordt ieder plekje in de wijk benut om vol te bouwen met veelal piepkleine appartementen.

ZeeheldEnDaad

Als alles volgens plan verloopt zal komende week het eerste project van de ZeeheldEnDaad uitgevoerd zijn. De kerstboom op het Prins Hendrikplein zal onze wijk weer warm verlichten.

Volhoudbare Zeehelden: EnergyParty

Op een EnergyParty ontdek je onder begeleiding van 070Energiek, welke mogelijkheden er zijn om jouw energieverbruik te verlagen door slim te besparen, samen duurzame energie in te kopen en op te wekken.