Wijkbewoners houden van de Zeeheldentuin. Maar de stadstuin in de Tasmanstraat wordt met sluiting bedreigd, door financiële problemen. Helaas staat er geen geldboom in de tuin. Het bestuur zoekt naar wegen om te overleven.

De Zeeheldentuin bestaat ruim twee jaar. En is nu al niet meer weg te denken uit de wijk. Vele Zeehelden en andere bewoners komen er graag, om in hun moestuintje te werken of hun kinderen er te laten spelen.

Desondanks wordt de tuin in z’n voortbestaan bedreigd. Wessel Tiessens, voorzitter van de Zeeheldentuin, vat het als volgt samen: ”Het gaat met de tuin op zich eigenlijk best goed. Buurtbewoners verbouwen hun eigen groenten en komen in contact met elkaar. Maar het valt niet mee om jaarlijks € 17.500 te betalen.’’

Haag Wonen is voor de helft van de grond eigenaar en stelt deze beschikbaar aan De Zeeheldentuin. De andere helft is van Stichting De Versterking. Deze stichting heeft hiervoor 350.000 euro betaald. Dat bedrag moet de Zeeheldentuin in 11 jaar terugbetalen.

De 99 moestuintjes leveren wel veel sociale contacten, maar financieel te weinig inkomsten op. Momenteel zijn er nog negentien beschikbaar. Een tuintje kost gemiddeld 75 euro per jaar. Maar het kan voor de hobbytuinder uiteraard ook het nodige opleveren, zoals verse en goedkope groenten.

Plannen

Sluiting van de tuin zou volgens alle betrokkenen heel jammer zijn. Veel wijkbewoners dragen de Zeeheldentuin een warm hart toe, bleek ook uit een enquête. Haag Wonen ondersteunt de stadstuin al vanaf het prille begin. Met zo’n groot draagvlak moet de tuin te redden zijn. Dat is de overtuiging van het bestuur.

”We hebben veel nieuwe, uiteenlopende plannen”, vertelt Tiessens. Zoals het kweken en verkopen van wormen, paddenstoelen en hopplantjes. Ook buurtbarbecues, andere evenementen en educatieve projecten kunnen geld opleveren. Dus als er bewoners of ondernemers zijn die iets willen vieren of organiseren in de Zeeheldentuin, dan horen wij het graag. ”

Er wordt bovendien geprobeerd meer donateurs onder bewoners te werven. ”Als iedereen die hier regelmatig komt 2,50 per maand doneert, zijn we uit de problemen”, zegt Tiessens. Om met goed nieuws te eindigen: het aantal vrijwilligers is de laatste tijd flink toegenomen. ”We hebben nu zo’n twintig vrijwilligers, met veel goede ideeën. Maar we kunnen er nog veel meer gebruiken”, aldus Tiessens.

Wil jij een eigen moestuintje in de Zeeheldentuin? Wil je je als vrijwilliger inzetten voor de tuin? Wil je iets vieren of organiseren in de mooie stadstuin? Of donateur worden? Laat het weten aan het bestuur!

Erik Barthelemy, Wessel Tiessens en Dennis Schaap, bestuursleden van de Zeeheldentuin.

Erik Barthelemy, Wessel Tiessens en Dennis Schaap,
bestuursleden van de Zeeheldentuin.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Ruim 120 ideeën ingediend voor ZeeheldEnDaad

Er zijn in het totaal het geweldige aantal van ruim 120 ideeën ingediend. Een veel groter aantal dan we verwacht en op gehoopt hebben. Dat geeft maar weer eens aan dat de bewoners van het ZeeheldenKwartier zeer met hun wijk betrokken zijn. Hierbij willen wij jou bedanken voor het inzenden van je idee.

Parkeren in het ZeeheldenKwartier

Terwijl het aantal bewoners van het ZeeheldenKwartier stijgt, zijn er steeds minder parkeerplaatsen. Om daar ruimte voor te maken, worden de bestaande terrasvergunningen ingetrokken en worden er geen nieuwe meer uitgegeven.

Volhoudbare Zeehelden

Soms heb je spullen die je niet altijd gebruikt en waar anderen om zitten te springen. Zij worden blij als je die spullen wilt uitlenen of verhuren. Zo hoef je geen (vaak duurdere) spullen te kopen, maar kun je er toch gebruik van maken. Je kunt zelfs je auto delen.

Meerderheid gemeenteraad wil parkeergarage De Zeeheld niet redden

Vanuit het Zeeheldenkwartier komen er verontrustende signalen over toenemende verdichting en een schreeuwend tekort aan parkeerplaatsen. Het is bizar dat een meerderheid van de raad geen gehoor wil geven aan die signalen en het doodleuk toelaat dat er door de sloop van parkeergarage De Zeeheld, de enige openbare parkeergarage in het Zeeheldenkwartier, bijna 200 parkeerplaatsen worden onttrokken aan de buurt.

Villa Paulowna

Villa Paulowna aan de van de Spiegelstraat 12 is in 1876 gebouwd als een vrijstaand herenhuis en heeft o.a. gediend als kantoor van de Kamer van Koophandel, de Staatsloterij en PBLQ, en als een kinderdagverblijf.

BBOZ, een wijkorganisatie met pit

U ziet ze vast en zeker wel eens door de wijk rijden, de wagentjes van BBOZ. Maar wie of wat doen ze hier eigenlijk en wat voor een organisatie is BBOZ?

Snapt u het nog?

Op de hoek van de Hugo de Grootstraat en de Jacob van der Doesstraat is een merkwaardige verkeerssituatie ontstaan.