Festival Designkwartier komt er weer aan! Van 19 tot en met 21 mei staat het ZeeheldenKwartier, samen met wat locaties buiten de wijk, weer in het teken van design in de breedste zin van het woord. Het festival beleeft zijn vierde editie, maar lijkt nu al onlosmakelijk verbonden met de wijk. De initiatiefnemers van het festival, Edwin Pelser, Susanne Kennedy en Mei-Lan Tjoa gunden ons een ‘sneak preview’. Wat mogen we niet missen?

Expositie In Stijl

Expositie in Mondriaan-stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl ‘geboren’ werd. Den Haag staat dit jaar dan ook in het teken van De Stijl, en in het bijzonder van Piet Mondriaan, waarvan zoveel werk in onze stad te vinden is. Designkwartier sleepte een speciale Mondriaansubsidie van de gemeente in de wacht. In het prachtige pand tegenover Paleis Noordeinde wordt door curatoren Woes van Haaften en Roosje van Donselaar een speciale expositie ingericht. Ontwerpers Lex Pott, Sander Wassink, Bastiaan de Nennie, Stefan Peters en NOMAN Studio, maakten werk waarbij ze zich lieten inspireren door De Stijl. De tentoonstelling opent tijdens het festival Designkwartier (op 19 mei), maar blijft open tot 18 juni van dit jaar.
Expositie op Paleisstraat 2, 19 mei t/m 18 juni

Pop Up Diners in Mondriaan-stijl

Spoon of Art - Foto: Birgitta van Langeveld

Spoon of Art – Foto: Birgitta van Langeveld

De dames van Spoon of Art/Carte Blanche slaan ook dit jaar het Designkwartier niet over. Grafisch ontwerper/foodblogger Birgitta van Langeveld en ruimtelijk/tentoonstellingsontwerper Wendy Rommers verzorgen dit keer pop up diners in Mondriaan-stijl. Daarbij hebben ze zich niet alleen laten inspireren door de kunst van Mondriaan, maar ook door het speciale dieet dat de kunstenaar volgde. Uit correspondentie van de schilder blijkt dat hij zich – zijn tijd ver vooruit! – aan streng regime hield, waarbij eiwitten en zetmeelspijzen niet gecombineerd mochten worden. Het beloven bijzondere diners te worden!

De locatie is nog niet bekend. Houdt daarvoor de site en de plattegrond van Designkwartier in de gaten.

Verkoopexpositie KABK

KABK-wonder-why-pop-up

Vorig jaar was het een van de hits van het festival: de verkoopexpositie van de eindexamenklas interieurarchitectuur en meubelontwerp van de KABK. Met het geld dat de jonge ontwerpers verdienden tijdens het Designkwartier, werd later hun afstudeertentoonstelling gefinancierd. Dit jaar is het de beurt aan de eindexamenklas van 2017. Onder de noemer WONDER WHY presenteert en verkoopt het collectief van ontwerpers zelfontworpen en handgemaakte producten. Niet te missen en.. op = op!

De locatie is nog niet bekend. Houdt daarvoor de site en de plattegrond van Designkwartier in de gaten.

Voetballen met afval

Voetballen met afval

Afvalbank. Foto: Maurice Heesen

Design kan heel gewoon ogen en toch heel bijzonder zijn. Dat is zeker het geval met de afvalbank van Wouter Vastenouw. De bank, bedoeld als straatmeubilair, oogt onopvallend, maar heeft een unieke eigenschap: hij functioneert als ‘goal’ tijdens een potje straatvoetbal met zwerfvuil. De bank moet jongeren verleiden hun afval niet op straat achter te laten, maar hun lege blikje met een virtuoze trap in de bank te schieten. Een mooi voorbeeld van ‘social design’, dat zomaar eens tot een nieuwe rage op de Nederlandse straten zou kunnen leiden. Het prototype van de bank is te zien tijdens Designkwartier.

De locatie is nog niet bekend. Houdt daarvoor de site en de plattegrond van Designkwartier in de gaten.

Serviesgoed uit gebruikt wc-papier

Waterschatten serviesgoed

Ontwerper Nienke Hoogvliet werd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier benaderd voor een uniek project. Sinds kort kan gebruikt wc-papier daar uit het afvalwater gefilterd worden. Viel er met dat materiaal nog iets te doen? Het antwoord is te zien op een van de meest charmante locaties van het Designkwartier. In het hofje achter de parkeergarage aan de Prins Hendrikstraat toont Nienke haar ‘Waterschatten’. Het schoongemaakte afvalpapier bleek een prima grondstof, voor onder meer een serviesgoed.

Praktische informatie Festival Designkwartier

Festival Designkwartier vindt plaats van vrijdag 19 t/m zondag 21 mei van 11.00 – 18.00 uur. De toegang is gratis, behalve bij eventueel deelnemende musea.

De plattegrond met alle deelnemers is te koop in Café Cortenaer aan de Kortenaarkade en bij een aantal mobiele punten, onder meer op het Noordeinde en in de Prins Hendrikstraat. Kosten € 3,50 p/st (in de voorverkoop via de site € 2,-).
Meer informatie via de site www.festivaldesignkwartier.nl of Facebook www.facebook.com/DesignkwartierDH

Festivals 2016 Zeeheldenkwartier, Den Haag

Peace in the Park bestaat 5 jaar

In de Paleistuin aan de Prinsessewal tegenover de Toussaintkade gonst het zondag 24 september weer van de vrede. Al 5 jaar op een rij organiseert stichting Peace in the Park een festival over vrede. Het klinkt tegenstrijdig, feest vieren en vrede ervaren, en toch gaat het goed samen. Het doel van het festival is namelijk dat je vrede zelf creëert.

Zeeheld: Michel Kester

Van woensdag 28 juni tot zondag 2 juli viert onze wijk feest tijdens het Zeeheldenfestival. Een festival dat, meer dan welk evenement in Den Haag dan ook, draait op vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Michel Kester.

Een (gele) streep door de rekening

Waarom loopt er eigenlijk een gele streep door het ZeeheldenKwartier en wie heeft dat bedacht? Is het een tijdelijke streep? Is het de aankondiging van iets verschrikkelijks of is het een bevlieging van een in de war geraakte graffiti specialist die de meest omvangrijke tag ter wereld denkt te hebben gemaakt en nu meent een plaats te kunnen opeisen in het GuinnesBook Of Records.

I’M BINCK festival 2016- trespassing allowed- gaat van start!

Het jaarlijkse eigenzinnige I’M BINCK festival zal dit jaar op 7/8/9 oktober 2016 plaatsvinden in de Binckhorsthaven. Ook dit jaar geeft het festival de mogelijkheid om achter de gesloten gevels in dit gebied te komen kijken en in een verrassende en uitdagende wereld te stappen. I’M BINCK FESTIVAL 2016 – trespassing allowed – neemt je een lekker lang weekend mee naar de Binckhorst als test site voor de toekomst.