Onder de stralende zon opende wethouder Tom de Bruin op donderdagmiddag 21 mei het nieuwe stukje gracht aan de Noordwal en de Veenkade. Met twee volle terrasboten, een varende band en gratis ijs voor de kinderen, leek het of de lange jaren van omleidingen, geluidsoverlast en onbereikbaarheid in één middag vergeten waren.

Eigenlijk was een gekke gewaarwording. 90 jaar geleden was de gemeente juist trots dat het laatste stukje van de Noord-West Buitensingel zo netjes onder de grond gestopt was. Achter de Paleistuin prijkte vanaf 1925 een prachtig nieuw geplaveid stukje stad. Het water stroomde er onderdoor en bovenop was ruimte voor automobielen. Leve de vooruitgang! Nu, in 2015, jubelen we over precies het omgekeerde. De gracht is weer open. En de auto’s? Die parkeren we vanaf deze zomer onder de grond.

“Een stad zonder water leeft niet”, aldus wethouder de Bruin. “Ik heb zelf een tijd in Brussel gewoond. Dat is een stad zonder water. Daarmee mist de stad karakter.” Hoe mooi het nieuwe stukje gracht ook is, de weg erheen was lastig, erkende de wethouder. “De bewoners en ondernemers hier hebben veel voor hun kiezen gekregen.” Of het leed nu geleden is, valt nog te bezien. De horeca-ondernemers op de Veenkade en Noordwal hebben heel wat verliezen goed te maken. Verliezen die niet gecompenseerd zijn. Wie nu naar de kade kijkt, ziet dat de terrassen floreren. Maar als straks de autoberging opengaat, mogen er op de stoep en de straat geen terrassen meer staan. Op mooie dagen zal de omzet dan alleen van de terrasboten moeten komen…

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Zeeheldentheater nauwelijks betrokken bij bouwplannen schoolgebouw

GroenLinks Den Haag heeft met verbazing vernomen dat het Zeeheldentheater en andere omwonenden nauwelijks betrokken zijn bij de bouwplannen van een nieuw schoolgebouw aan de Van der Spiegelstraat. Uit signalen van de directie van het theater blijkt dat het al in aanbouw genomen schoolgebouw het theater structurele bouwkundige problemen oplevert.

Zeehelden verwarmen gasvrij

In het najaar van 2018 zal de Haagse Hogeschool een zgn. ‘minor’ opleiding doen met de verduurzaming van het Zeeheldenkwartier als onderwerp. GastColleges zullen onder de noemer ‘Zeehelden Verwarmen Gasvrij’ worden gegeven in Vrijplaats Utopie (Waldeck Pyrmont kade).

De Villa Paulowna verbouwd tot woontoren?

Verschillende gemeenteraadsfracties hebben afgelopen maand kritische vragen gesteld aan de wethouder Ruimtelijke Ordening (Boudewijn Revis, VVD) over de bouwplannen die een projectontwikkelaar heeft ingediend voor de Villa Paulowna.

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

TRAM 16, de aorta van het ZeeheldenKwartier

Lijn 16, die vanaf Wateringen met ruim achtendertig haltes, via station Hollands Spoor en het Centraal Station onze wijk doorkruist, is van cruciaal en vitaal belang voor het ZeeheldenKwartier. Het openbaar vervoer is, naast de fiets en de benenwagen, het perfecte middel om je snel en praktisch door de stad te verplaatsen.

Feestelijke opening van de solarzitbank en jeu de boules baan!

Vorig jaar kwam er een oproep in de wijkkrant het Zeeheldennieuws om een idee in te brengen hoe € 50.000 te besteden voor het Zeeheldenkwartier. Ideeën ter verbetering van de sociale en fysieke leefbaarheid van de wijk. Van de ruim 120 inzendingen (!) zijn er 7 ideeën uitgekozen. Op 15 maart willen wij de jeu de boules baan en de solarzitbank feestelijk en muzikaal openen.

ZeeheldEnDaad

Het pilotproject waarbij de gemeente Den Haag €50.000 beschikbaar stelde en waarbij de bewoners van het ZeeheldenKwartier zelf voor de invulling en uitvoering zorgden, is bijna voltooid. De vijf organiserende vrijwilligersorganisaties (Ondernemers Zeeheldenkwartier BIZZ, Stichting Rondom Anna, Stichting De Zeeheldentuin, Stichting Buurtbeheer en –ontwikkeling ZeeheldenKwartier en de Bewonersorganisatie ZeeheldenKwartier De Groene Eland) zijn erg trots op wat er is bereikt met en door onze bewoners.