Straatverhalen: Toussaintkade

De Toussaintkade ondergaat een metamorfose. De bomen zijn verdwenen en tot aan nummer 41zijn nieuwe damwanden geslagen en op veel plekken liggen houten vlonders vanaf de straat over de stalen wanden heen, zodat er gewerkt kan worden aan de nieuwe kademuren.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Boterletters, boterhandel en boterzuur

De Sint is het land alweer uit, de Piet Heinstraat is al lang weer schoongeveegd. Maar op zaterdag 19 oktober stond de straat nog vol met kleurige minipietjes en –sintjes, die hun kelen schor gilden voor de goedheiligman.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Toussaintkade – Uitgekleed ook schitterend

Frisgewassen en gladgeschoren koestert de Toussaintkade zich in het ochtendlicht. De overvloedige regens van begin september spoelden de kade schoon, de motorzagen van de gemeente velden de bomen. En zo ligt het mooiste randje van het Zeeheldenkwartier er ineens genadeloos kaal bij.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Drukke bedoening

Duurzaam duurt het langst. Of hoe zeg je dat ook alweer. Eerlijk is eerlijk, in een zeer dichtbevolkte stadswijk als het Zeeheldenkwartier is de fiets het ideale vervoermiddel. Deze vervuilt onze lucht niet, houdt je in conditie en is – niet in de laatste plaats – nog praktisch ook.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Bijzondere buren

Deze opmerkelijke buren verspreiden andere geluiden dan het gezang van de groengele kanariepiet, het gemiauw van de schootpoes of het geblaf van de brave hond van het baasje. We hebben het vooral over gekraai en gemekker, geknor en gehinnik.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Een nieuwe dag

Zonsopkomst, zonsondergang. Het werk gaat door, ook in het nieuwe jaar. De eerste vierkante ‘orac-places-to-be’ tekenen zich in de straten af. Kades zijn afgebakend met nette en lelijke hekwerken.

Lees Verder-->

Straatverhalen: De Ster van het Zeeheldenkwartier

Als de zon langzaamaan achter de huizen en horizon verdwijnt en plaatsmaakt voor het kunstmatige straatlantaarnlicht, gaat mijn blik er als vanzelf naartoe. Ooit geïnspireerd door de Notre Dame in Parijs, prijken de twee torens van Onze-Lieve-Vrouwe-Onbevlekt-Ontvangen, oftewel de Elandkerk, dominant over ons Zeeheldenkwartier.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Vredesdoop

Het nieuwe asfalt in ons Zeeheldenkwartier was er klaar voor. Geen rubberen autobanden, maar sportieve voeten gehuld in hardloopschoenen betraden zaterdag 24 september in grote getalen de verse bestrating van ‘ons stukje’ Laan van Meerdervoort.

Lees Verder-->

Straatverhalen: De dynamiek van de Laan van Meerdervoort

I.v.m. werkzaamheden…

Lees Verder-->

Straatverhalen: Oud versus Nieuw

Het geluid aan de Kortenaerkade nummer 1 is weer terug op haar normale niveau. Geen afbreekgeluiden meer of opbouwend getimmer, gehamer en geklop. Het aangezicht is weldegelijk veranderd. De kade is deels in een nieuw jasje gestoken.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Klein maar fijn

Na een paar stuiptrekkingen is de lente nu echt begonnen! Alles groeit en bloeit weer. Je beseft dan wel dat onze wijk vooral bestaat uit heel veel steen; er is geen park en er zijn weinig perkjes.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Volg de lijnen

Het is even geleden, maar we hadden ooit een heuse Hollandse primeur in ons Zeeheldenkwartier. De allereerste stoplichten in Nederland werden in onze wijk geplaatst: op de kruising van de Anna Paulownastraat met de Laan van Meerdervoort.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Object Zonder Naam

Zittend op een van de blauwe bankjes van het Piet Heinplein (of staan ze in de Piet Heinstraat?) worden al je zintuigen bewust of onbewust geprikkeld. Op een koude winterdag voelt het ijzer onder je billen extra snijdend aan.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Een beetje sex, een vleugje drugs en megaveel rock & roll!

Mooi bloot is niet lelijk. Als je de hoek van de Elandstraat met de Bilderdijkstraat voorbij loopt, kan deze zinsnede je zomaar te binnen schieten. Ooit was de afbeelding aan de gevel van het vrouwelijk schoon wellicht in sprankelend full colour, nu prijkt zij daar rondborstig in een zacht cyaan.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Spelen bij Jenny

Het blijft een mysterieus verhaal van Jenny, de Indische Circusolifant.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Rustpunt in drukke tijden

’s Nachts razen hier de auto’s voorbij. Overdag staan ze vaak in een file ronkend te wachten tot ze eindelijk verder kunnen. Fietsers die de andere kant op moeten, rijden ‘noodgedwongen’ zonder scrupules tegen het verkeer in.

Lees Verder-->

Straatverhalen: De dwaas op de tram

Aan het begin van de Witte de Withstraat hangt dit beeld van Aris Bakker aan een gevel. Een goedmoedige, wat dwaze man op een oude tram.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Plein in katzwijm

Nog niet zo lang geleden stonden hier zestien majestueuze kastanjes. Tijdens een herfststorm woei er één om, de rest is door de gemeente preventief gekapt.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Bloemen voor Charlie

Voor de Franse ambassade liggen bosjes bloemen op de stoep. Het is een droevig gezicht hier aan de uiterste rand van ons Zeeheldenkwartier.

Lees Verder-->

Straatverhalen: Het pleintje met de peperbus

Er valt veel te vertellen over dit gekke, halve pleintje. De ongebruikelijke vorm is ontstaan toen de Vondelstraat in de jaren twintig diagonaal door de wijk werd aangelegd.

Lees Verder-->