Omstreeks drie maanden geleden is in de Witte de Withstraat 28 een winkel voor herbruikbaar luier en maandverband geopend met de sprekende naam Fluffy Hedgehog. De winkel is drie dagen per week geopend. Amit Istein 34 lentes jong, vertelt dat zij al lang bezig is met duurzaamheid. Privé eten zij vegetarisch, scheiden afval, kopen tweedehands kleding of kleding die op een zo duurzaam mogelijke manier is geproduceerd en ook gebruiken ze sinds kort uitwasbare luiers.

Het idee van een uitwasbare luier kwam in eerste instantie niet bij haar op als een logisch duurzaam idee. Een van haar vriendinnen gebruikte de luiers voor haar baby. In eerste instantie verklaarde Amit haar vriendin voor gek. Getver, ik moest er niet aan denken om die poepluiers schoon te maken. Wat een gedoe dacht ik toen.

Totdat haar zoontje niet alleen luieruitslag kreeg, maar ook serieuze infecties bij de billetjes. Ze probeerde in eerste instantie “Baby elimination communication” Een methode waar je aan het geluid dat je kindje maakt leert herkennen wanneer je baby moet poepen. Met hulp van de vriendin ging ze aan de slag met de uitwasbare luiers in combinatie met de Baby elimination communication.

Fluffy Hedgehog

Op verschillende forum’s op het internet vond ze meer informatie. Het schoonmaken van de luiers was eigenlijk kinderlijk eenvoudig en veel minder smerig dan ze zich had voorgesteld en ze bleven gewoon wit en schoon. Ze was hier nogal verbaast over. De infectie van haar zoontje was snel voorbij en elke keer dat ze hem een nieuwe luier aandeed voelde dat veel prettiger aan dan de plastic luiers die zij vroeger om haar baby’s billetjes vouwde.

Gezondheid en Duurzaamheid

Door zich in te lezen werd Amit zich bewust van de milieutechnische voordelen die zo’n luier nog meer heeft. Een baby produceert ongeveer één ton aan luierafval en daarmee wordt het milieu flink belast. Je kan je luiers weer bij haar inleveren zodat ze weer hergebruikt kunnen worden. Je kunt zelfs van de mogelijkheid gebruik maken om luiers te huren.
Van het een kwam het ander. Want wat je met luiers kunt doen kan ook met maandverband. Want ook dat is een enorme belasting voor het milieu. Sinds kort verkoopt Amit dan ook maandverband dat geschikt is voor hergebruik.
Amit vond de Witte de Withstraat en dus het ZeeheldenKwartier een logisch plek om hier een zaak te openen. Ze is altijd fan geweest van de buurt. Het is hier echt gezellig en er hangt een fijne sfeer in deze wijk. Haar dochtertje van drie en een half jaar zit in de buurt op school, het borstvoeding centrum zit hier, een 2e hands kinderkleding winkel en de verloskundige zit ook op loopafstand. Een handige route dus voor nieuwe moeders.

De winkel heeft ook een webshop, www.thefluffyhedgehogs.com maar ze denkt dat het voor haar klanten van belang is dat ze kunnen bespreken hoe deze nieuwe manier van denken, die eigenlijk heel ouderwets is, werkt.

Toekomstbeeld

In de toekomst wil Amit wellicht ook gerelateerde workshops gaan geven, maar nu is ze nog even druk met het genieten van haar zwangerschap.

Openingstijden winkel
donderdag/vrijdag 10.00-17.30 uur
zaterdag 11.00-17.00 uur

Tekst en foto’s Kitty Hinkenkemper

Houdt u van Local Heroes? Lees beneden méér stories!