Tekst en foto Wybe van de Kuinder

De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven we de passie van de koks.

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt. Waar je een glas wijn met een eenvoudig gerecht kunt verorberen zonder al te veel poespas. Maar ook een plek waar je, als je dat wilt, uitgebreid kunt dineren.

De wijnkaart is eenvoudig, puur en Frans. Aan de basis van de huiswijn staat wijnprofessor Claude Serra die samen met oud-leerlingen in de Languedoc op verschillende locaties de beste druiven selecteert. Er staan vier rode, vier witte, twee roséwijnen en een bubbel op de kaart. Aparte wijnen. Chateau Clampazens le Viognier heeft slechts één hectare witte druiven beplant met een opbrengst van 20 hl. De rode topwijn, Chateau Pineraie, Cahors, is biologisch en wordt geproduceerd aan de rand van de Dordogne. Iedere wijn op de kaart heeft zijn eigen verhaal. Daarnaast kunt u een keuze maken uit een aparte, wisselende selectie van wijnen van bekende wijnhuizen. En er is zelfs aan de liefhebbers van zoete wijnen gedacht dat zijn weliswaar geen Franse. Ook wat betreft de speciaalbieren valt er van alles te beleven. Onder andere de Malheur bruin met 12% alcohol, en voor bij het kaasplankje Broeder Jacob Port: bier gemengd met port.

Gastheer André en kok Willem hebben het voormalige Miro flink omgebouwd tot een ruime, gezellige bistro-achtige ruimte met kaarslicht, precies wat ze wilden. Daarvoor is zo ongeveer alles aanwezig. Allereerst de locatie. De Toussaintkade, tegenover de Paleistuin, zo ongeveer de beste plek van Den Haag. En omdat De Bistrooh over drie geschakelde vertrekken beschikt, biedt het restaurant ruimte voor zowel kleine als grotere intieme partijen. En als straks op 1 april, en dat is geen grap, aan het begin van de lente de terrasboot is opgetuigd, kun je behalve heerlijk romantisch dineren op de zwoele avonden, ook de lunch aan het water gebruiken.

Zowel Willem als André waren nog heel jong toen ze besloten ooit een eigen restaurant te beginnen. Voor ze daaraan begonnen werkte kok Willem bij de Ducdalf, bij hotel Atlantico en bij de Golfclub en Vlietzicht in Rijswijk. Tussendoor leerde hij het vak pas echt kennen bij de roemruchte manager Edwin van Goor bij Seinpost, een restaurant dat diverse sterrenkoks heeft afgeleverd. Gastheer André was bakker, banketbakker, kok, kelner en later bedrijfsleider bij, onder andere, café de Hut van Ome Henne in Leiden. Beide heren kennen het klappen van de zweep, dus dat belooft wat.

Zij hebben voor een kleine overzichtelijke kaart gekozen, die naar gelang het seizoenaanbod regelmatig zal wisselen. De prijsstelling is redelijk (3-gangenmenu à la carte 27,50 euro p.p.)

Kort samengevat: klassieke Franse gerechten in een nieuw jasje, met de steak tartaar, à la minute vers bereidt van de Diamant Haas en als topper de bavette met een krul eendenlever, een kleine overzichtelijke menu- en wijnkaart, Franse wijnen, speciale bieren en niet te vergeten onze eigen Haagse Van Kleef Specials. Ik kan niet wachten!!!

De Bistrooh
Toussaintkade 8
2513 CJ
Den Haag
070 780 99 13
Gastheer: André Nesslaar
Chef-kok: Willem van Bavel
info@debistrooh.nl
www.debistrooh.nl

Openingstijden: Woensdag tot en met zondag van 15.00 – 23.00 uur.
Op maandag en dinsdag gesloten. Groepen mogelijk op afspraak.
Actuele informatie over De Bistrooh is op de Facebook-pagina te vinden.

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.