Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. In deze rubriek worden de activiteiten besproken van de werkgroep ‘Volhoudbare Zeehelden’ die streeft naar een goede en milieuvriendelijke leefomgeving.

Ernst wilde graag iets met zijn straat organiseren. ‘Als iedereen een bijdrage levert aan het milieu, kunnen we nog heel lang door met z’n allen. Er zijn talloze hoopgevende inzichten en initiatieven die we kunnen benutten. Op grote én kleine schaal. Het helpt al als je de auto een keer laat staan, één dag minder vlees eet of je gewone lampen te vervangen voor ledlampen.’ Ernst kwam terecht bij 070Energiek. Zij hielpen hem met het organiseren van een EnergyParty.

‘Er waren die avond 15 huishoudens. Er bleek een enorme ‘honger’ naar informatie over de mogelijkheden van energiebesparing. De avond begon met het vergelijken van elkaars energieverbruik. Hilarisch hoe groot de verschillen kunnen zijn in dezelfde soort huizen. Soms door kierende ramen, een gas slurpende cv ketel of een krakkemikkige vriezer op zolder. Het grappige is dat zo’n avond niet een afstandelijk verhaal over milieuverbetering is, maar juist een betrokken, persoonlijk verhaal over hoe jij zelf een bijdrage kunt leveren, hoe klein ook.’ ‘Voor sommigen was het een eyeopener dat er heel goedkope stekkerblokken zijn met een aan- en uitschakelaar, zodat je in één keer al de aangesloten computers, (de standby van) de tv en andere apparaten uit kunt zetten. Dat noemen ze sluipstroom. Je kunt op zo’n avond heel precies inzoomen op jouw eigen situatie en daar de mogelijkheden van besparen, opwekken en inkopen bij zoeken. Niet iedereen heeft geld om te investeren in het verduurzamen van je huis. Maar met weinig middelen kan je al een heel eind komen. Je hoort tips van je buren en dat scheelt in je portemonnee.’

Hoe heb jij je huis verduurzaamd? ‘Ons huis is van 1880, dus de mogelijkheden zijn beperkt. Ons huis heeft geen spouwmuren die je kunt opvullen. Wel heb ik de vloer geïsoleerd en tochtstrippen aangebracht bij de kierende voordeur en tuindeur. We hebben nog een oude cv ketel op zolder hangen, die het maar niet wil begeven. Daarnaast wil ik wel iets met zonnepanelen en daarover zijn we in gesprek met een aantal straatgenoten. 25 oktober is er een vervolg met als onderwerpen: zonnepanelen, monumentenglas, warmtepomp en Haagse Stroom. Ik kijk er nu al naar uit!

EnergyParty komt naar je toe

Komen er nog meer EnergyParty’s? ‘Ja dat is het leuke, je kunt ze zelf aanvragen (voor zowel huurders als eigenaren). Je prikt een datum, nodigt 6 à 7 buren uit en de mensen van de EnergyParty komen naar je toe. Gratis! En mocht je een EnegryParty bij willen wonen, dan is dat ook mogelijk.’

Wil je meer weten? Check de site www.070energiek.nl/energyparty.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

ZeeheldEnDaad

Als alles volgens plan verloopt zal komende week het eerste project van de ZeeheldEnDaad uitgevoerd zijn. De kerstboom op het Prins Hendrikplein zal onze wijk weer warm verlichten.

Zeeheld: Rob Vreeswijk

“Jarenlang hebben deze kastanjes gestáán aan de Veenkade. Nu rusten ze zacht, aan de rand van het water.” In twee zinnen schetst Rob Vreeswijk, architect en meubelmaker en tot voor kort bewoner van het Zeeheldenkwartier, de ontstaansgeschiedenis van ‘zijn’ bankjes.

Elandkerk: Een klein stukje Parijs

Eind dit jaar bestaat ons kerkgebouw dus 125 jaar en dat willen we vieren, samen met U! Op initiatief van een groep betrokken parochianen is een werkgroep gevormd. Deze groep is bezig
met voorbereidingen voor een feestelijk najaar.

Villa Paulowna

Op 31 augustus j.l. heeft de Gemeente ingestemd met de sloop van een deel van de villa en inmiddels zijn bouwplannen gepresenteerd om op bijna 1000m2 meter vrije terrein een ondergrondse parkeergarage te bouwen en een appartementencomplex van 16 meter breed, 16 meter diep en 15 meter hoog.

125 jaar Elandstraatkerk

Eind dit jaar bestaat ons kerkgebouw dus 125 jaar en dat willen we vieren, samen met U! Op initiatief van een groep betrokken parochianen is een werkgroep gevormd. Deze groep is bezig
met voorbereidingen voor een feestelijk najaar.

Is de rust terug aan de kade?

Na jaren van protest en een jaar vol werkzaamheden, mag hij er weer zijn: de Veenkade. Op donderdag 12 oktober vierden de omwonenden een klein feestje op hun vernieuwde kade. Eregasten waren een paar oude bewoners: kastanjebomen die, verzaagd tot bankjes, opnieuw een plek vonden aan de kade.

Ruim 120 ideeën ingediend voor ZeeheldEnDaad

Er zijn in het totaal het geweldige aantal van ruim 120 ideeën ingediend. Een veel groter aantal dan we verwacht en op gehoopt hebben. Dat geeft maar weer eens aan dat de bewoners van het ZeeheldenKwartier zeer met hun wijk betrokken zijn. Hierbij willen wij jou bedanken voor het inzenden van je idee.

Parkeren in het ZeeheldenKwartier

Terwijl het aantal bewoners van het ZeeheldenKwartier stijgt, zijn er steeds minder parkeerplaatsen. Om daar ruimte voor te maken, worden de bestaande terrasvergunningen ingetrokken en worden er geen nieuwe meer uitgegeven.