Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. In deze rubriek worden de activiteiten besproken van de werkgroep ‘Volhoudbare Zeehelden’ die streeft naar een goede en milieuvriendelijke leefomgeving.

Ernst wilde graag iets met zijn straat organiseren. ‘Als iedereen een bijdrage levert aan het milieu, kunnen we nog heel lang door met z’n allen. Er zijn talloze hoopgevende inzichten en initiatieven die we kunnen benutten. Op grote én kleine schaal. Het helpt al als je de auto een keer laat staan, één dag minder vlees eet of je gewone lampen te vervangen voor ledlampen.’ Ernst kwam terecht bij 070Energiek. Zij hielpen hem met het organiseren van een EnergyParty.

‘Er waren die avond 15 huishoudens. Er bleek een enorme ‘honger’ naar informatie over de mogelijkheden van energiebesparing. De avond begon met het vergelijken van elkaars energieverbruik. Hilarisch hoe groot de verschillen kunnen zijn in dezelfde soort huizen. Soms door kierende ramen, een gas slurpende cv ketel of een krakkemikkige vriezer op zolder. Het grappige is dat zo’n avond niet een afstandelijk verhaal over milieuverbetering is, maar juist een betrokken, persoonlijk verhaal over hoe jij zelf een bijdrage kunt leveren, hoe klein ook.’ ‘Voor sommigen was het een eyeopener dat er heel goedkope stekkerblokken zijn met een aan- en uitschakelaar, zodat je in één keer al de aangesloten computers, (de standby van) de tv en andere apparaten uit kunt zetten. Dat noemen ze sluipstroom. Je kunt op zo’n avond heel precies inzoomen op jouw eigen situatie en daar de mogelijkheden van besparen, opwekken en inkopen bij zoeken. Niet iedereen heeft geld om te investeren in het verduurzamen van je huis. Maar met weinig middelen kan je al een heel eind komen. Je hoort tips van je buren en dat scheelt in je portemonnee.’

Hoe heb jij je huis verduurzaamd? ‘Ons huis is van 1880, dus de mogelijkheden zijn beperkt. Ons huis heeft geen spouwmuren die je kunt opvullen. Wel heb ik de vloer geïsoleerd en tochtstrippen aangebracht bij de kierende voordeur en tuindeur. We hebben nog een oude cv ketel op zolder hangen, die het maar niet wil begeven. Daarnaast wil ik wel iets met zonnepanelen en daarover zijn we in gesprek met een aantal straatgenoten. 25 oktober is er een vervolg met als onderwerpen: zonnepanelen, monumentenglas, warmtepomp en Haagse Stroom. Ik kijk er nu al naar uit!

EnergyParty komt naar je toe

Komen er nog meer EnergyParty’s? ‘Ja dat is het leuke, je kunt ze zelf aanvragen (voor zowel huurders als eigenaren). Je prikt een datum, nodigt 6 à 7 buren uit en de mensen van de EnergyParty komen naar je toe. Gratis! En mocht je een EnegryParty bij willen wonen, dan is dat ook mogelijk.’

Wil je meer weten? Check de site www.070energiek.nl/energyparty.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Zeehelden verwarmen gasvrij

In het najaar van 2018 zal de Haagse Hogeschool een zgn. ‘minor’ opleiding doen met de verduurzaming van het Zeeheldenkwartier als onderwerp. GastColleges zullen onder de noemer ‘Zeehelden Verwarmen Gasvrij’ worden gegeven in Vrijplaats Utopie (Waldeck Pyrmont kade).

De Villa Paulowna verbouwd tot woontoren?

Verschillende gemeenteraadsfracties hebben afgelopen maand kritische vragen gesteld aan de wethouder Ruimtelijke Ordening (Boudewijn Revis, VVD) over de bouwplannen die een projectontwikkelaar heeft ingediend voor de Villa Paulowna.

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

TRAM 16, de aorta van het ZeeheldenKwartier

Lijn 16, die vanaf Wateringen met ruim achtendertig haltes, via station Hollands Spoor en het Centraal Station onze wijk doorkruist, is van cruciaal en vitaal belang voor het ZeeheldenKwartier. Het openbaar vervoer is, naast de fiets en de benenwagen, het perfecte middel om je snel en praktisch door de stad te verplaatsen.

Feestelijke opening van de solarzitbank en jeu de boules baan!

Vorig jaar kwam er een oproep in de wijkkrant het Zeeheldennieuws om een idee in te brengen hoe € 50.000 te besteden voor het Zeeheldenkwartier. Ideeën ter verbetering van de sociale en fysieke leefbaarheid van de wijk. Van de ruim 120 inzendingen (!) zijn er 7 ideeën uitgekozen. Op 15 maart willen wij de jeu de boules baan en de solarzitbank feestelijk en muzikaal openen.

ZeeheldEnDaad

Het pilotproject waarbij de gemeente Den Haag €50.000 beschikbaar stelde en waarbij de bewoners van het ZeeheldenKwartier zelf voor de invulling en uitvoering zorgden, is bijna voltooid. De vijf organiserende vrijwilligersorganisaties (Ondernemers Zeeheldenkwartier BIZZ, Stichting Rondom Anna, Stichting De Zeeheldentuin, Stichting Buurtbeheer en –ontwikkeling ZeeheldenKwartier en de Bewonersorganisatie ZeeheldenKwartier De Groene Eland) zijn erg trots op wat er is bereikt met en door onze bewoners.

Met z’n allen op een kluitje?

Het ZeeheldenKwartier is een gewilde wijk en vooral bij jongeren populair. Een plek aan de rand van het stadscentrum met alle voorzieningen binnen handbereik. Maar de wijk is volgebouwd. Ontwikkelaars hebben daar iets op gevonden en zo wordt ieder plekje in de wijk benut om vol te bouwen met veelal piepkleine appartementen.