Vanaf begin 2017 is Daan van Ginneken de trotse nieuwe eigenaar van Savanna, dat onder leiding van de vorige eigenaars Hans en Panda was uitgegroeid tot een laagdrempelig bruin café met een centrale buurtfunctie en een geheel eigen karakter met jazz op donderdagavond. De eerste maanden heeft Daan, met behoud van het karakter van Savanna, kleine aanpassingen doorgevoerd in het interieur – fris verfje op de wanden en andere lampjes – en meer aandacht geschonken aan de bediening. Het gaf hem ook de gelegenheid om goed na te denken over welk concept goed bij Savanna past. Toen het terras in maart open ging was het rennen geblazen en snel personeel bijschakelen. De trouwe Savanna-gasten kregen in de gaten, dat er geleidelijk werd toegewerkt naar het concept van een Grand Café gericht op “Beer & Food”. Het accent ligt op meerdere speciale bieren op de tap en een menukaart die daarop is afgestemd: een Grand Café waar gastvrijheid en toegankelijkheid voorop staan en iedereen zich thuis voelt. Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

Vanaf november is Chefkok Ronald Tettero Savanna komen versterken om het concept “Beer & Food” verder uit te bouwen. Beide mannen zitten boordenvol ideeën om het voor de gasten nog aantrekkelijker te maken. ‘Supervers en huisgemaakt’ voert nu de boventoon. De varkensschouder en zalm komen uit de eigen rookkast en dat verschil proef je. Ronald kan zijn creativiteit geheel uitleven en wil gasten graag verwennen met (h)eerlijke gerechten. En dat hebben ze gemerkt: voor degenen die het nog niet is opgevallen, Savanna wordt steeds gezelliger.

Daan hecht aan de centrale buurtfunctie van Savanna en draagt actief bij aan evenementen en activiteiten op het plein. Aan plannen voor 2018 geen gebrek. Er komen nog meer speciale bieren op de tap, het interieur krijgt een opfrisbeurt en de keuken wordt uitgebreid om gasten nog beter te verassen met een uitdagende menukaart. Het is leuk om te merken dat het enthousiasme waarmee de bediening het de gasten naar de zin maakt bijdraagt aan de gezellige sfeer, die zo eigen is aan Savanna. Iedereen is altijd welkom.

Ik heb de indruk gekregen, dat Daan en Ronald voor 2018 nog meer verrassingen in petto hebben, die ze nog even voor zichzelf houden. Reden te meer om snel kennis te maken met wat er allemaal voor heerlijks te beleven is in een herboren Savanna.

Grand Café – Restaurant Savanna
Prins Hendrikplein 10
2518 JB Den Haag
070 345 4362
www.savanna.nu
Openingstijden: 11.00 – 24.00 uur

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.