Tekst Jenny Huttinga en Lennart van der Marel Foto Jenny Huttinga

Wie op zoek is naar een leuk uitje voor de kerstvakantie, heeft er in het ZeeheldenKwartier een optie bij. Sinds 3 november is het vernieuwde museum voor Communicatie weer open. Naast de naam (het museum heeft vanaf nu kortweg COMM), veranderde ook de complete opzet van het museum. Het museum nodigde het ZeeheldenNieuws uit voor een rondleiding. Omdat de beste museuminspecteurs kinderen zijn, nam ik mijn elfjarige zoon Lennart mee op ontdekkingstocht.

comm

Wat bij binnenkomst van COMM meteen opvalt, zijn de lockers met postzegelprint en de wand met brievenbussen. Een kleine hint naar het verleden. In 1929 startte het museum als het PTT-museum, gefinancierd door staatsbedrijf PTT. In 1989 werd het museum zelfstandig en ging het verder onder de naam ‘Museum voor Communicatie’. Met interactieve tentoonstellingen over communicatie was het een modern museum waar kinderen graag kwamen. Toch ging het de afgelopen jaren steeds slechter met het museum. Niet alles werkte meer, het bezoek liep terug. Tijd voor een flinke update dus!

Robothand en buizenpost

Is die update geslaagd? Zeker! Het museum is onherkenbaar veranderd en besteedt nu vooral aandacht aan communicatie in het algemeen. De oude PTT-collectie is verwerkt in een moderne tentoonstelling boordevol interactie. Zo kun je een cover van een roddelblad maken met je eigen foto erop, letterlijk aan den lijve ervaren hoeveel informatie er tegenwoordig op ons afkomt, een game spelen waarbij je zo snel mogelijk per postkoets een brief moet bezorgen, met een robothand spelen, enzovoort. Dat nieuw daarbij niet altijd leuker is dan ouderwets, bewijst de buizenpost. Een doorzichtige buis slingert zich over alle verdiepingen. Wie helemaal boven is, kan via de buis een brief sturen naar het ontvangststation beneden. En ja, we hebben het geprobeerd. Als je hard van de vijfde verdieping naar de eerste rent, kun je op tijd zijn om je eigen brief te aan te zien komen.

Bellen met een draaischijftelefoon

Knap aan het museum is dat je al spelend veel informatie meekrijgt, eigenlijk zonder dat je het doorhebt. Een aanrader dus, zowel voor gezinnen met kinderen, als voor schoolklassen. Vooral voor kinderen tussen de 8 en de 16 is het museum interessant. Jonge kinderen zullen genieten van alle knopjes, maar de informatie wat minder meekrijgen. Voor volwassenen is het museum een feest van herkenning, dankzij de overal opduikende post- en telefoonherinneringen. Wat dacht je van het boek met alle postcodes, dat iedere Nederlander ooit in huis had? Of weer even voelen hoe dat was: bellen met een draaischijftelefoon?

Deels openbaar toegankelijk

COMM wil meer zijn dan een museum. Het hele complex – dat loopt tot aan de De Ruyterstraat – is verbouwd. Zo zijn er vergaderzalen en conferentieruimtes en kunnen ondernemers lid worden van de business club. Elke woensdagavond organiseert het museum bovendien live discussies en debatten. En niet alleen betalende gasten zijn welkom: de begane grond van het museum, met onder meer het cafetaria en de museumwinkel, is voor iedereen toegankelijk. Daarmee heeft het ZeeheldenKwartier er niet alleen een mooi museum, maar ook een nieuwe horeca- en evenementenlocatie bij.

Meer weten over COMM? Kijk op www.comm.nl

 Méér culturele nieuwsberichten !

 Méér culturele nieuwsberichten !