De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven we de passie van de koks.

Dit keer geen restaurant maar een winkel, namelijk het Ridders Kaashuis. Niet dat de restaurants op zijn in het ZeeheldenKwartier, maar gewoon om het een keer anders te doen en omdat ik werd getroffen door de inrichting, het enthousiasme en de vakkennis waarmee Barry en zijn twee collega’s Mitra en Claire hun waar aan de man weten te brengen in Ridders Kaashuis. Barry is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter. Maar het kan zijn dat dat een misvatting is, want een gespecialiseerd bedrijf trekt natuurlijk sowieso klanten.

Barry wil serieus laten zien dat hij een kaaswinkel is. Op de achterwand van de winkel liggen de kazen opgestapeld tot aan het plafond, dat ziet er overweldigend uit. Daarvoor, uitgestald in de koeling, liggen honderden kazen te wachten op de liefhebbers. Het zijn er zoveel dat ik me afvraag of dat wel op komt. Barry verzekert mij dat hij nauwelijks iets weg hoeft te gooien. Het komt allemaal op.

Barry is al jong begonnen. Zijn vader begon vijfenveertig jaar geleden als koeboer in Wognum, Noord-Holland. Omdat dat al te belastend was voor zijn gezondheid, stopte hij daar mee en begon een kaasdelicatessenwinkel in Nieuw Vennep. Barry en zijn broers en zussen hielpen van harte mee in het bedrijf en vrijwel iedere zaterdagavond was het groot feest met stokbrood, kazen en allerhande lekkernijen.

Dat dit echt leuk was, wordt bevestigd door het feit dat een van zijn zussen tegenwoordig in Noorwegen een kaaswinkel heeft en zijn oudste broer een kaaswinkel heeft in Noord-Holland. Zijn oudste zus werkt bij zijn oudste broer in de winkel. Slechts één familielid is niet in de kaas gegaan. Barry’s eerste kaaswinkel was in Leiden, maar hij zag mogelijkheden in het ZeeheldenKwartier en tot nu toe vindt hij dat het een goede stap was om hier verder te gaan met zijn bedrijf.

Barry’s assortiment is enorm. Behalve harde oude en jonge kazen van koemelk verkoopt hij geiten- en schapenkazen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in zachte Franse artisanale kazen die hij van kleine boeren in het Loiregebied in Frankrijk betrekt. Zijn klanten komen overal vandaan. Veel expats, mensen uit de wijk en een aantal van zijn oude klanten uit Nieuw Vennep. En zijn buurman XL zorgt er voor dat er veel mensen van buiten de wijk zijn bijzonder toegankelijke winkel binnenlopen.

De winkel is een feest om te zien en is zeer uitnodigend. En u zult van de kazen smullen, tenminste als u van kaas houdt.

Ridders Kaashuis
Openingstijden dagelijks van 8.00 tot 19.00 uur
Elandstraat 158, 2513 GW Den Haag | 070 346 54 55
barrykaashuis@gmail.com, www.ridderskaashuis.nl

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.