Na jaren van protest en een jaar vol werkzaamheden, mag hij er weer zijn: de Veenkade. Op donderdag 12 oktober vierden de omwonenden een klein feestje op hun vernieuwde kade. Eregasten waren een paar oude bewoners: kastanjebomen die, verzaagd tot bankjes, opnieuw een plek vonden aan de kade.

Een beetje therapeutisch was het wel, de opening van de vernieuwde kade op 12 oktober. Met een drankje in de hand deelden de bewoners hun ervaringen van de afgelopen jaren. Van “het is mooi geworden” tot “ik mis de bomen nog steeds”. Daar tussendoor: steppende kinderen, medewerkers van de gemeente en een lichtelijk verbaasde wethouder Revis, die toch echt meer boze mensen had verwacht. Maar deze middag overheerste de opluchting. Het is voorbij. Geen pomp meer die je ’s nachts uit je slaap houdt. Geen radio die om zeven uur ’s ochtends arbeidsvitaminen de straat inblaast. Rust aan de kade. Dat is wat bewoners willen.

Hout en staal uit eigen straat

Trots was er ook, deze middag. Op de nieuwe bankjes van het oude hout, gemaakt door ondernemers uit de buurt zelf. Niet alle kastanjes die aan de kade stonden waren slecht van kwaliteit. Drie bomen konden daarom verwerkt worden tot nieuwe producten. Meubelmaker Rob Vreeswijk, die zijn atelier net om de hoek op de Waldeck Pyrmontkade heeft, maakte de bankjes. Het stalen onderstel komt van DanderzeiDesign op de kade zelf. Een derde boom wordt verwerkt tot een boekenkast, die binnenkort in de Elandhoek komt te staan. En de nieuwe bomen op de Veenkade? Die komen eind dit jaar.

Nieuwe rustverstoorders

Is de rust echt terug aan de kade? Dat is maar de vraag. De Noordwal krijgt momenteel een nieuwe inrichting, en om de hoek, op de Toussaintkade, begint het werk pas. En er ligt nog een rustverstoorder op de loer. Want nu de kades steeds mooier worden, zijn er kapers op de kust. Het Haagse water moet een attractie worden. “We gaan voor toerisme van hoge kwaliteit”, sprak wethouder Karsten Klein deze zomer. “Dus hier geen bierfietsen.” Vertel dat maar aan de bewoners van de Veenkade. Zij hebben deze zomer al kennisgemaakt met de ‘bierboot’ met zes stampende speakers en bierdrinkende groepen aan boord. Daarnaast onderzoekt de gemeente of de kade een aanlegplaats moet worden voor nieuwe bootverhuurders. De zorgen zijn nog niet voorbij, zo lijkt het.

 Red de Bomen in het Zeeheldenkwartier!

Bewoners verliezen rechtszaak bomen Veenkade

Florine Kuethe van actiegroep Red de Bomen Zeeheldenkwartier: “De gemeente heeft zich in dit proces van meet af aan van haar slechtste kant laten zien. Als de gemeente een open houding had aangenomen waren wij er wel uit gekomen en was een rechtszaak niet nodig geweest…….