Na de zeer succesvolle editie van vorig jaar strijkt het Cutting Edge Jazzfestival XS op 18 november 2017 opnieuw neer in Theater De Nieuwe Regentes. Ook deze editie zoekt dit festival de grenzen op tussen jazz en andere muzikale genres en kunstvormen als spoken word en beeld. Een compacte editie met klinkende namen uit de nationale én internationale jazzscene.

Chris potter, muzikant van wereldklasse

De Amerikaanse jazzsaxofonist Chris Potter (Chicago, 1971) komt met bassist Reuben Rogers en drummer Eric Harland naar De Nieuwe Regentes. Potter wordt door kenners beschouwd als een instrumentalist van wereldklasse, een begenadigd componist en een groot bandleider. Gedurende zijn carrière heeft hij een aanzienlijke prijzenkast opgebouwd. In 2014 werd hij door de lezers van Down Beat uitverkozen tot de beste tenorsaxofonist in de wereld.

Volgens The New Yorker doet het spel van Chris Potter denken aan dat van Joe Henderson op zijn best. Potter gebruikt zijn techniek in dienst van de muziek in plaats van er een spektakel van te maken. Al op jonge leeftijd ontwikkelde Potter een brede interesse in muziek. Via de platen van zijn ouders van Dave Brubeck en Miles Davis kwam hij al vroeg in aanraking met jazzmuziek. Hij gaf op 13-jarige leeftijd zijn eerste professionele optreden nadat hij de complexe muziek van Charlie Parker onder de knie had gekregen.

Zijn stijl is geïnspireerd op die van de al eerder genoemde Charlie Parker en op die van Lester Young en Sonny Rollins. Toch laat hij zich ook graag inspireren door vele andere muziekvormen zoals funk, hiphop en country. Hij ziet het als zijn uitdaging om deze genres in zijn eigen stijl te verwerken op een niet geforceerde manier, organische manier. Potter maakte meer dan 15 albums als bandleider en hij speelde op ruim 150 albums van anderen mee, waaronder Herbie Hancock, Steely Dan, Dave Holland en John Scofield.

Zijn laatste album als componist en bandleider ‘The Dreamer Is The Dream’ kwam dit voorjaar uit. Het album ontving lovende kritieken en wordt gezien als een enorm vruchtbaar album dat steeds beter wordt naarmate de luisteraar zich er meer in verdiept.

Jazz van eigen bodem

Naast Chris Potter is er op Cutting Edge ook jazz te zien en beluisteren van Nederlandse bodem. Het jonge, dynamische Spoken Saxophone Quartet brengt een modern en spannend eigen repertoire. Hierbij maken ze gebruik van het veelzijdige kleurenpalet van de saxofoon. Eigen composities met verschillende stemmen en originele kleuren, zorgen voor een uniek, warm en filmisch verhaal.

Spoken is onder andere al te horen geweest op De dag van de Rotterdamse jazz, het Grachtenfestival, en de Doelen. Voor het Cutting Edge Jazzfestival neemt het saxofoonkwartet twee gasten mee: slagwerker Friso van Wijck en zangeres Sanne Huijbregts. Met dit project speelt het ensemble ook enkele prachtige composities van Sanne Huijbregts. Kortom ‘Spoken + 2’.

Ook te zien is de Nederlandse jazzgitarist Marzio Scholten. Hij speelt stukken van zijn nieuwste album We Never Left Town dat dit voorjaar werd uitgebracht. Uitgangspunten in dit soloproject zijn Scholtens zoektocht naar eenvoud, zijn liefde voor de gitaar én Amerikaanse volksmuziekgenres als jazz, blues, folk en Americana.

Voor het volledige programma: check www.projazz.nl, tickets: www.denieuweregentes.nl
Meer over muziek door Fokke van der Meulen www.muziekassociatie.nl

Samenwerking ProJazz en De Nieuwe Regentes
Chris Potter en meer in Jazzfestival Cutting Edge XS
door Ed Vervoorn en Fokke van de Meulen

Foto credits: Tamas Talabe

 Méér culturele nieuwsberichten !

Zeeheldentheater trapt nieuw seizoen af

Zeeheldentheater is weer begonnen en dit hebben ze gedaan met de 3 b’s. Op donderdag 14 september ’18 kwamen 7 en 8stegroepers van de Maria Montessori school. Met veel succes is de show, over de gepeste violist, twee keer gespeelt. De kinderen waren erg enthousiast en deden lekker mee. Dit was dus een heel geslaagd begin van het seizoen.

Duitse Bibliotheek viert haar 65e verjaardag

Dit jaar viert de Duitse Bibliotheek haar 65e verjaardag. Een goede reden om nog eens iets nieuws te wagen: vanaf oktober zijn wij ook nog buurtbibliotheek voor het Zeeheldenkwartier. In diesem Jahr feiert die Deutsche Bibliothek Den Haag ihren 65. Geburtstag, ein guter Grund, noch einmal etwas Neues zu wagen: Ab Oktober sind wir zusätzlich auch die Buurtbibliotheek für das Zeeheldenkwartier.

Kunstroute in het Zeeheldenkwartier

Afgelopen jaar ontstond er enthousiasme voor het idee om een kunstroute te gaan starten in Den Haag, waarbij mensen (jong en oud)de kans krijgen omop een andere manier naar de stad of eigen woonomgeving te kijken. Door middel van een uitwisseling tussen buurtbewoners en kunstenaars willen we een kunstroute door het Zeeheldenkwartier uitstippelen, die verder gaat dan de voorgevel.

Zomerschoonmaak Panorama Mesdag

Precies drie maanden geleden, op vrijdag 7 juli startte bij Panorama Mesdag een schoonmaak van het panoramadoek. Drie maanden lang hebben drie restauratoren 1.340 vierkante meter doek van vuil ontdaan.

Peace in the Park bestaat 5 jaar

In de Paleistuin aan de Prinsessewal tegenover de Toussaintkade gonst het zondag 24 september weer van de vrede. Al 5 jaar op een rij organiseert stichting Peace in the Park een festival over vrede. Het klinkt tegenstrijdig, feest vieren en vrede ervaren, en toch gaat het goed samen. Het doel van het festival is namelijk dat je vrede zelf creëert.