In 1979 wilde de gemeente Den Haag een fietsroute aanleggen door de Prins Hendrikstraat. Hierdoor zou deze winkelstraat eenrichtingsverkeer krijgen en zouden er parkeerplaatsen verdwijnen. De winkeliers waren woedend. Eind jaren zeventig zat het ZeeheldenKwartier toch al in een economische dip. Uit protest versperden de middenstanders met busjes de Waldeck Pyrmontkade en braken ze een deel van het fietspad op.

Het magazine Haagse Historie besteedt in zijn zomereditie aandacht aan deze roemruchte episode uit de geschiedenis van het ZeeheldenKwartier. Fotokunstenaar Arthur van Beveren vond in het gemeentearchief een oude foto van protesterende winkeliers in de Prins Hendrikstraat, compleet met borden met teksten zoals ‘Geen fietspad maar klanten’. Hij heeft deze oude foto gecombineerd met een eigentijdse opname en zo een heel nieuw beeld gecreëerd. Ook worden de achtergronden van het protest uitgelegd.

Zomernummer Haagse Historie

Verder besteedt Haagse Historie is het zomernummer aandacht aan de Ridderzaal, die eind negentiende eeuw op het nippertje van sloop kon worden gered. Ook staat er een artikel in over heftige botsingen tussen socialisten en de Haagse politie in de jaren 1871-1939. Op de Loosduinseweg voerden agenten in 1894 zelfs een charge uit tegen een begrafenisstoet. Deze en andere boeiende verhalen uit het verleden van de stad leest u in de nieuwe editie, die vanaf 16 juni verkrijgbaar is in de boekhandel.

Het Zeeheldenkwartier is levende historie!

Egbert Bartolomeusz Kortenaer (1604 – 1665): Onverschrokken selfmade held

Kortenaer werd in Groningen in 1604 geboren als zoon van een eenvoudige soldaat. Door deze bescheiden afkomst is niets bekend over zijn eerste 22 levensjaren. Zelfs zijn precieze geboortedatum is onbekend. Wat we wel weten is dat hij als zeeman onderaan de carrièreladder is begonnen en alle rangen heeft doorlopen.

Jan van Galen (1604 – 1653): Kloekmoedig voor de goede zaak

Jan van Galen kwam in Essen (Duitsland) ter wereld. Door het overlijden van zijn vader ging Jan, gedwongen door geldnood, op 13-jarige leeftijd als matroos werken. Door zijn ijver, bekwaamheid en moed werd hij op 26-jarige leeftijd tot scheepsbevelhebber bij de VOC bevorderd.

Hugo de Groot (1583 – 1645): Verguisd genie van wereldformaat

Hugo de Groot (in het Latijn Grotius) werd in Delft geboren in een welgesteld regentengeslacht. Het was een wonderkind. Hij was pas acht toen dichtte hij al in het Latijn en vertaalde hij Latijnse en Griekse boeken. Op zijn elfde ging hij geesteswetenschappen studeren aan de universiteit van Leiden.

Vereniging Hendrick de Keyser: Historie ZeeheldenKwartier veilig gesteld

De bouwcontainer. Tijdens de crisis zag ik hem maar weinig in het ZeeheldenKwartier, nu is er in iedere straat wel één te vinden. Met pijn in het hart zie ik soms wat er in gaat: oude paneeldeuren, stukken glas in lood… Vooral als woningen tot appartementen verbouwd worden, blijft er van de oorspronkelijke indeling en details vaak weinig over.

Jan Frederik Helmers (1767 – 1813): Verzetsman met de pen

Jan Frederik Helmers was de zoon van een zeer welgestelde Amsterdamse metselaar, steenkoper en makelaar. Jan was een snel en leergierig ventje en zijn ouders gaven hem een gedegen opleiding. Hij beheerste naast zijn moedertaal ook het Engels, Frans en Duits.

Sint Crispijn (3e eeuw na Chr.); Standvastige weldoeners

Vanwege de schoenmakersactiviteiten is Crispinus (Crispijn in het Nederlands) beschermheilige geworden van schoenmakers, leerlooiers en orthopedisten. Dat de Crispijnstraat naar de heilige Crispinus is genoemd komt omdat in die straat in 1921 de schoenmakersvakschool is gekomen.