In 1979 wilde de gemeente Den Haag een fietsroute aanleggen door de Prins Hendrikstraat. Hierdoor zou deze winkelstraat eenrichtingsverkeer krijgen en zouden er parkeerplaatsen verdwijnen. De winkeliers waren woedend. Eind jaren zeventig zat het ZeeheldenKwartier toch al in een economische dip. Uit protest versperden de middenstanders met busjes de Waldeck Pyrmontkade en braken ze een deel van het fietspad op.

Het magazine Haagse Historie besteedt in zijn zomereditie aandacht aan deze roemruchte episode uit de geschiedenis van het ZeeheldenKwartier. Fotokunstenaar Arthur van Beveren vond in het gemeentearchief een oude foto van protesterende winkeliers in de Prins Hendrikstraat, compleet met borden met teksten zoals ‘Geen fietspad maar klanten’. Hij heeft deze oude foto gecombineerd met een eigentijdse opname en zo een heel nieuw beeld gecreëerd. Ook worden de achtergronden van het protest uitgelegd.

Zomernummer Haagse Historie

Verder besteedt Haagse Historie is het zomernummer aandacht aan de Ridderzaal, die eind negentiende eeuw op het nippertje van sloop kon worden gered. Ook staat er een artikel in over heftige botsingen tussen socialisten en de Haagse politie in de jaren 1871-1939. Op de Loosduinseweg voerden agenten in 1894 zelfs een charge uit tegen een begrafenisstoet. Deze en andere boeiende verhalen uit het verleden van de stad leest u in de nieuwe editie, die vanaf 16 juni verkrijgbaar is in de boekhandel.

Het Zeeheldenkwartier is levende historie!

Vereniging Hendrick de Keyser: Historie ZeeheldenKwartier veilig gesteld

De bouwcontainer. Tijdens de crisis zag ik hem maar weinig in het ZeeheldenKwartier, nu is er in iedere straat wel één te vinden. Met pijn in het hart zie ik soms wat er in gaat: oude paneeldeuren, stukken glas in lood… Vooral als woningen tot appartementen verbouwd worden, blijft er van de oorspronkelijke indeling en details vaak weinig over.

Jan Frederik Helmers (1767 – 1813): Verzetsman met de pen

Jan Frederik Helmers was de zoon van een zeer welgestelde Amsterdamse metselaar, steenkoper en makelaar. Jan was een snel en leergierig ventje en zijn ouders gaven hem een gedegen opleiding. Hij beheerste naast zijn moedertaal ook het Engels, Frans en Duits.

Sint Crispijn (3e eeuw na Chr.); Standvastige weldoeners

Vanwege de schoenmakersactiviteiten is Crispinus (Crispijn in het Nederlands) beschermheilige geworden van schoenmakers, leerlooiers en orthopedisten. Dat de Crispijnstraat naar de heilige Crispinus is genoemd komt omdat in die straat in 1921 de schoenmakersvakschool is gekomen.

Jan van Brakel (1618 – 1690): stoutmoedig, onverschrokken en schrander.

Jan van Brakel leefde in een tijd die voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd gekenmerkt door veel oorlogen. Na het einde van de Tachtigjarige oorlog (1648) waren er in de tweede helft van de 17e eeuw 5 oorlogen (twee Engelse oorlogen, de Noordse oorlog, de oorlog van het rampjaar 1672 en de negenjarige oorlog).