Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. In deze rubriek worden de activiteiten besproken van de werkgroep ‘Volhoudbare Zeehelden’ die streeft naar een goede en milieuvriendelijke leefomgeving.

Soms heb je spullen die je niet altijd gebruikt en waar anderen om zitten te springen. Zij worden blij als je die spullen wilt uitlenen of verhuren. Zo hoef je geen (vaak duurdere) spullen te kopen, maar kun je er toch gebruik van maken. Je kunt zelfs je auto delen.

Kirstin woont al 12 jaar in de Zeeheldenbuurt en is bewust bezig met delen om haar impact op de aarde zo laag mogelijk te houden. “We moeten én kunnen met minder spullen, om de leefomgeving en de wijk leefbaar te houden! Bijvoorbeeld door delen.” Ze heeft zelf vanuit milieuoogpunt geen auto, maar least er een van Snappcar (omgeving Van Diemenstraat).

Kirstin merkt dat in de Zeeheldenbuurt veel mensen bereid zijn om te delen. “Er wonen veel jonge mensen, starters en gezinnen met kinderen in de wijk voor wie de ruimte beperkt is. Dan is het handig om een auto te kunnen delen op een moment dat jij die nodig hebt. Lekker flexibel en vooral veel gemak, zonder de vaste lasten van het bezitten van een auto.”

“Het autodelen werkt super makkelijk via een app die alle financiële rompslomp doet. Je doet een aanvraag, stuurt een persoonlijk berichtje en wacht op antwoord. Het lijkt erg op Airbnb (verhuren van je woning). Het leuke is ook het sociale contact: je ontmoet mensen, leert buren kennen, deelt tips. Dat is anders dan een auto huren van een organisatie.” Van Kirstin mogen er nog veel meer deelinitiatieven komen in de wijk.

Deel jij al?

Naast Snappcar (particulieren) kun je ook via Mywheels (particulieren) en Greenwheels (abonnement) een auto delen in de Zeeheldenbuurt. Op de sites van deze organisaties vind je informatie over de grootte, de soort auto en de huurprijzen (per uur, dag of dagdeel), maar ook hoe je zelf je auto kunt verhuren. Een verzekering die eventuele schade dekt, zit erbij inbegrepen.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

ZeeheldEnDaad

Het pilotproject waarbij de gemeente Den Haag €50.000 beschikbaar stelde en waarbij de bewoners van het ZeeheldenKwartier zelf voor de invulling en uitvoering zorgden, is bijna voltooid. De vijf organiserende vrijwilligersorganisaties (Ondernemers Zeeheldenkwartier BIZZ, Stichting Rondom Anna, Stichting De Zeeheldentuin, Stichting Buurtbeheer en –ontwikkeling ZeeheldenKwartier en de Bewonersorganisatie ZeeheldenKwartier De Groene Eland) zijn erg trots op wat er is bereikt met en door onze bewoners.

Met z’n allen op een kluitje?

Het ZeeheldenKwartier is een gewilde wijk en vooral bij jongeren populair. Een plek aan de rand van het stadscentrum met alle voorzieningen binnen handbereik. Maar de wijk is volgebouwd. Ontwikkelaars hebben daar iets op gevonden en zo wordt ieder plekje in de wijk benut om vol te bouwen met veelal piepkleine appartementen.

ZeeheldEnDaad

Als alles volgens plan verloopt zal komende week het eerste project van de ZeeheldEnDaad uitgevoerd zijn. De kerstboom op het Prins Hendrikplein zal onze wijk weer warm verlichten.

Volhoudbare Zeehelden: EnergyParty

Op een EnergyParty ontdek je onder begeleiding van 070Energiek, welke mogelijkheden er zijn om jouw energieverbruik te verlagen door slim te besparen, samen duurzame energie in te kopen en op te wekken.

Zeeheld: Rob Vreeswijk

“Jarenlang hebben deze kastanjes gestáán aan de Veenkade. Nu rusten ze zacht, aan de rand van het water.” In twee zinnen schetst Rob Vreeswijk, architect en meubelmaker en tot voor kort bewoner van het Zeeheldenkwartier, de ontstaansgeschiedenis van ‘zijn’ bankjes.

Elandkerk: Een klein stukje Parijs

Eind dit jaar bestaat ons kerkgebouw dus 125 jaar en dat willen we vieren, samen met U! Op initiatief van een groep betrokken parochianen is een werkgroep gevormd. Deze groep is bezig
met voorbereidingen voor een feestelijk najaar.

Villa Paulowna

Op 31 augustus j.l. heeft de Gemeente ingestemd met de sloop van een deel van de villa en inmiddels zijn bouwplannen gepresenteerd om op bijna 1000m2 meter vrije terrein een ondergrondse parkeergarage te bouwen en een appartementencomplex van 16 meter breed, 16 meter diep en 15 meter hoog.

125 jaar Elandstraatkerk

Eind dit jaar bestaat ons kerkgebouw dus 125 jaar en dat willen we vieren, samen met U! Op initiatief van een groep betrokken parochianen is een werkgroep gevormd. Deze groep is bezig
met voorbereidingen voor een feestelijk najaar.