Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. In deze rubriek worden de activiteiten besproken van de werkgroep ‘Volhoudbare Zeehelden’ die streeft naar een goede en milieuvriendelijke leefomgeving.

Soms heb je spullen die je niet altijd gebruikt en waar anderen om zitten te springen. Zij worden blij als je die spullen wilt uitlenen of verhuren. Zo hoef je geen (vaak duurdere) spullen te kopen, maar kun je er toch gebruik van maken. Je kunt zelfs je auto delen.

Kirstin woont al 12 jaar in de Zeeheldenbuurt en is bewust bezig met delen om haar impact op de aarde zo laag mogelijk te houden. “We moeten én kunnen met minder spullen, om de leefomgeving en de wijk leefbaar te houden! Bijvoorbeeld door delen.” Ze heeft zelf vanuit milieuoogpunt geen auto, maar least er een van Snappcar (omgeving Van Diemenstraat).

Kirstin merkt dat in de Zeeheldenbuurt veel mensen bereid zijn om te delen. “Er wonen veel jonge mensen, starters en gezinnen met kinderen in de wijk voor wie de ruimte beperkt is. Dan is het handig om een auto te kunnen delen op een moment dat jij die nodig hebt. Lekker flexibel en vooral veel gemak, zonder de vaste lasten van het bezitten van een auto.”

“Het autodelen werkt super makkelijk via een app die alle financiële rompslomp doet. Je doet een aanvraag, stuurt een persoonlijk berichtje en wacht op antwoord. Het lijkt erg op Airbnb (verhuren van je woning). Het leuke is ook het sociale contact: je ontmoet mensen, leert buren kennen, deelt tips. Dat is anders dan een auto huren van een organisatie.” Van Kirstin mogen er nog veel meer deelinitiatieven komen in de wijk.

Deel jij al?

Naast Snappcar (particulieren) kun je ook via Mywheels (particulieren) en Greenwheels (abonnement) een auto delen in de Zeeheldenbuurt. Op de sites van deze organisaties vind je informatie over de grootte, de soort auto en de huurprijzen (per uur, dag of dagdeel), maar ook hoe je zelf je auto kunt verhuren. Een verzekering die eventuele schade dekt, zit erbij inbegrepen.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Ruim 120 ideeën ingediend voor ZeeheldEnDaad

Er zijn in het totaal het geweldige aantal van ruim 120 ideeën ingediend. Een veel groter aantal dan we verwacht en op gehoopt hebben. Dat geeft maar weer eens aan dat de bewoners van het ZeeheldenKwartier zeer met hun wijk betrokken zijn. Hierbij willen wij jou bedanken voor het inzenden van je idee.

Parkeren in het ZeeheldenKwartier

Terwijl het aantal bewoners van het ZeeheldenKwartier stijgt, zijn er steeds minder parkeerplaatsen. Om daar ruimte voor te maken, worden de bestaande terrasvergunningen ingetrokken en worden er geen nieuwe meer uitgegeven.

Meerderheid gemeenteraad wil parkeergarage De Zeeheld niet redden

Vanuit het Zeeheldenkwartier komen er verontrustende signalen over toenemende verdichting en een schreeuwend tekort aan parkeerplaatsen. Het is bizar dat een meerderheid van de raad geen gehoor wil geven aan die signalen en het doodleuk toelaat dat er door de sloop van parkeergarage De Zeeheld, de enige openbare parkeergarage in het Zeeheldenkwartier, bijna 200 parkeerplaatsen worden onttrokken aan de buurt.

Villa Paulowna

Villa Paulowna aan de van de Spiegelstraat 12 is in 1876 gebouwd als een vrijstaand herenhuis en heeft o.a. gediend als kantoor van de Kamer van Koophandel, de Staatsloterij en PBLQ, en als een kinderdagverblijf.

BBOZ, een wijkorganisatie met pit

U ziet ze vast en zeker wel eens door de wijk rijden, de wagentjes van BBOZ. Maar wie of wat doen ze hier eigenlijk en wat voor een organisatie is BBOZ?

Snapt u het nog?

Op de hoek van de Hugo de Grootstraat en de Jacob van der Doesstraat is een merkwaardige verkeerssituatie ontstaan.

Volhoudbare Zeehelden

Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. In deze rubriek worden de activiteiten besproken van de werkgroep ‘Volhoudbare Zeehelden’ die streeft naar een goede en milieuvriendelijke leefomgeving.