Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. In deze rubriek worden de activiteiten besproken van de werkgroep ‘Volhoudbare Zeehelden’ die streeft naar een goede en milieuvriendelijke leefomgeving.

Soms heb je spullen die je niet altijd gebruikt en waar anderen om zitten te springen. Zij worden blij als je die spullen wilt uitlenen of verhuren. Zo hoef je geen (vaak duurdere) spullen te kopen, maar kun je er toch gebruik van maken. Je kunt zelfs je auto delen.

Kirstin woont al 12 jaar in de Zeeheldenbuurt en is bewust bezig met delen om haar impact op de aarde zo laag mogelijk te houden. “We moeten én kunnen met minder spullen, om de leefomgeving en de wijk leefbaar te houden! Bijvoorbeeld door delen.” Ze heeft zelf vanuit milieuoogpunt geen auto, maar least er een van Snappcar (omgeving Van Diemenstraat).

Kirstin merkt dat in de Zeeheldenbuurt veel mensen bereid zijn om te delen. “Er wonen veel jonge mensen, starters en gezinnen met kinderen in de wijk voor wie de ruimte beperkt is. Dan is het handig om een auto te kunnen delen op een moment dat jij die nodig hebt. Lekker flexibel en vooral veel gemak, zonder de vaste lasten van het bezitten van een auto.”

“Het autodelen werkt super makkelijk via een app die alle financiële rompslomp doet. Je doet een aanvraag, stuurt een persoonlijk berichtje en wacht op antwoord. Het lijkt erg op Airbnb (verhuren van je woning). Het leuke is ook het sociale contact: je ontmoet mensen, leert buren kennen, deelt tips. Dat is anders dan een auto huren van een organisatie.” Van Kirstin mogen er nog veel meer deelinitiatieven komen in de wijk.

Deel jij al?

Naast Snappcar (particulieren) kun je ook via Mywheels (particulieren) en Greenwheels (abonnement) een auto delen in de Zeeheldenbuurt. Op de sites van deze organisaties vind je informatie over de grootte, de soort auto en de huurprijzen (per uur, dag of dagdeel), maar ook hoe je zelf je auto kunt verhuren. Een verzekering die eventuele schade dekt, zit erbij inbegrepen.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Zeehelden verwarmen gasvrij

In het najaar van 2018 zal de Haagse Hogeschool een zgn. ‘minor’ opleiding doen met de verduurzaming van het Zeeheldenkwartier als onderwerp. GastColleges zullen onder de noemer ‘Zeehelden Verwarmen Gasvrij’ worden gegeven in Vrijplaats Utopie (Waldeck Pyrmont kade).

De Villa Paulowna verbouwd tot woontoren?

Verschillende gemeenteraadsfracties hebben afgelopen maand kritische vragen gesteld aan de wethouder Ruimtelijke Ordening (Boudewijn Revis, VVD) over de bouwplannen die een projectontwikkelaar heeft ingediend voor de Villa Paulowna.

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

TRAM 16, de aorta van het ZeeheldenKwartier

Lijn 16, die vanaf Wateringen met ruim achtendertig haltes, via station Hollands Spoor en het Centraal Station onze wijk doorkruist, is van cruciaal en vitaal belang voor het ZeeheldenKwartier. Het openbaar vervoer is, naast de fiets en de benenwagen, het perfecte middel om je snel en praktisch door de stad te verplaatsen.

Feestelijke opening van de solarzitbank en jeu de boules baan!

Vorig jaar kwam er een oproep in de wijkkrant het Zeeheldennieuws om een idee in te brengen hoe € 50.000 te besteden voor het Zeeheldenkwartier. Ideeën ter verbetering van de sociale en fysieke leefbaarheid van de wijk. Van de ruim 120 inzendingen (!) zijn er 7 ideeën uitgekozen. Op 15 maart willen wij de jeu de boules baan en de solarzitbank feestelijk en muzikaal openen.

ZeeheldEnDaad

Het pilotproject waarbij de gemeente Den Haag €50.000 beschikbaar stelde en waarbij de bewoners van het ZeeheldenKwartier zelf voor de invulling en uitvoering zorgden, is bijna voltooid. De vijf organiserende vrijwilligersorganisaties (Ondernemers Zeeheldenkwartier BIZZ, Stichting Rondom Anna, Stichting De Zeeheldentuin, Stichting Buurtbeheer en –ontwikkeling ZeeheldenKwartier en de Bewonersorganisatie ZeeheldenKwartier De Groene Eland) zijn erg trots op wat er is bereikt met en door onze bewoners.

Met z’n allen op een kluitje?

Het ZeeheldenKwartier is een gewilde wijk en vooral bij jongeren populair. Een plek aan de rand van het stadscentrum met alle voorzieningen binnen handbereik. Maar de wijk is volgebouwd. Ontwikkelaars hebben daar iets op gevonden en zo wordt ieder plekje in de wijk benut om vol te bouwen met veelal piepkleine appartementen.