Eind juni staat het Zeeheldenkwartier weer vijf dagen op z’n kop. Van woensdag 28 juni tot zondag 2 juli viert onze wijk feest tijdens het Zeeheldenfestival. Een festival dat, meer dan welk evenement in Den Haag dan ook, draait op vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Michel Kester. De geboren en getogen Zeeheld zet zich al bijna dertig jaar zet in voor het festival.

Ik spreek Michel op het Prins Hendrikplein op een prachtige zonnige zondag. Nu spelen er nog kinderen in de fontein, over een paar weken barst het feest hier los. Voor Michel wordt het de 27e editie waar hij aan meewerkt. Zijn eerste was in 1990. De festivalbar had behoefte aan een gesmeerde organisatie. En Michel en zijn vrienden hadden ervaring met het organiseren van een bar. Samen hadden ze een paar jaar eerder In 1990 Danzkafé Sowieso in de Helmersstraat opgericht. De besloten bar – die overigens nog steeds bestaat! – liep als een trein. Dat organisatietalent kon ook de festivalbar wel gebruiken. Michel: “Een paar jaar later ging ik ook de programmering erbij doen. En weer wat later de financiën. Inmiddels ben ik vooral de penningmeester van het festival.”

De ritselaar

Als penningmeester is Michel het hele jaar bezig met het Zeeheldenfestival. Naast zijn werk als chemicus in het LUMC, houdt hij zich het hele jaar door één dag in de week met het festival bezig. Het is dan ook veel werk om de financiën te regelen. Michel: “We draaien voor ongeveer een derde op subsidies, een derde op sponsors en voor een derde op eigen inkomsten. Gelukkig draagt de gemeente ons een warm hart toe. We komen er met de subsidies tot nu toe altijd uit.” Veel werk is ook het werven van sponsoren. Michel ziet het als een missie zoveel mogelijk ondernemers uit de buurt bij het festival te betrekken. “De ritselaar, wordt ik ook wel genoemd. Dit jaar hebben we weer meer ondernemers die het festival steunen. Niet alleen met geld, maar ook met spullen, eten, noem maar op. Daaraan merk je dat het festival echt leeft. Het is een megaklus, maar het is het waard.”

200 vrijwilligers

Het Zeeheldenfestival is een uniek festival, benadrukt Michel. “Er is een betaalde coördinator, maar verder draait het festival helemaal op vrijwilligers. Tijdens het festival zijn dat er zo’n vijfhonderd, gedurende het jaar ongeveer twintig. Artiesten worden natuurlijk wel gewoon betaald!“ Financieel, zegt Michel niet zonder trots, heeft het festival zijn zaken goed op orde. “Als je op subsidie draait vind ik dat ook gewoon een plicht.”

Voor elk wat wils

Als geboren en getogen Zeeheld heeft Michel de wijk in de afgelopen decennia flink zien veranderen. Toch heeft het festival volgens hem het unieke karakter behouden. “Het uitgangspunt is eigenlijk dat het festival voor elk wat wils moet bieden. Alle genres muziek dus, van het levenslied en straattheater tot aan jazz en rock. Ik heb hier punkers zien staan meedeinen met Hollandse hits. Dat is voor mij typisch Zeeheldenfestival.” Ook dit jaar is het programma weer een bonte verzameling van artiesten. Met bekende namen, zoals een gelegenheidsformatie van twee leden van de Golden Earring, tot nieuwe rijzende sterren. Maar ook op een ander terrein biedt het festival voor elk wat wils. Michel: “We slagen er nog steeds in de prijzen op het festival laag te houden. Voor een paar euro kun je hier voor het hele gezin iets te eten en te drinken krijgen. Vorig jaar sprak ik op de laatste dag een wijkbewoonster die geen dag had overgeslagen. Ze had weinig te besteden, vertelde ze. Dit was haar vakantie. Kijk, zo is het festival bedoeld!”

Word vriend van het festival

Het Zeeheldenfestival vindt plaats van woensdag 28 juni tot en met zondag 2 juli. De programmering is te vinden op www.zeeheldenfestival.nl. Enthousiast over het festival? Om financieel gezond te blijven, zoekt het festival donateurs. Kies zelf voor welk bedrag je vriend wil worden van het festival. Donaties vanaf een tientje worden beloond met een ‘Be Like Prins Hendrik’ t-shirt. Meer informatie op de website.

Tekst en foto: Jenny Huttinga

Kijk verder voor meer Heldenstories uit het Zeeheldenkwartier !

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zeeheld: Rob Vreeswijk

“Jarenlang hebben deze kastanjes gestáán aan de Veenkade. Nu rusten ze zacht, aan de rand van het water.” In twee zinnen schetst Rob Vreeswijk, architect en meubelmaker en tot voor kort bewoner van het Zeeheldenkwartier, de ontstaansgeschiedenis van ‘zijn’ bankjes.

Zeeheld: Wim Reede

Het ZeeheldenNieuws is een beetje in mineur deze keer. ‘Onze’ Wim, gewaardeerd redactielid en drijvende kracht achter de website, gaat ons verlaten. Wim en het ZeeheldenNieuws zijn een beetje bij elkaar gaan horen de afgelopen tweeënhalf jaar.

Zeeheld Peter van Loon: Beeldende kunst voor binnen en buiten

Het opgeruimde atelier met muziekmachines en bewegende objecten van kunstenaar/technicus Peter van Loon staat sinds kort in de van Galenstraat. Veel spullen moesten weg van de oude stek in de Assendelftstraat, maar na vier maanden hard werken heeft hij nu een nieuwe werkruimte, vlak bij zijn huis.

Zeeheld: Hans van der Spek

In elke wijk, elke straat heb je ze. Van die mensen die iedereen kent, al is het maar van gezicht. Die met iedereen een praatje maken, ook met die oude mevrouw die nooit iemand spreekt. Ze vormen het cement van de buurt. Zo iemand is kunstenaar Hans van der Spek.