Ana Paula en Ralf Mensak

Ralf Mensak en Ana Paula

Eigenaren Ana Paula en Ralf Mensak hebben over de halve wereld gezworven voor zij zich met hun restaurant Nomad in de Zoutmanstraat vestigden. Ralf werkte om te beginnen in het hotelwezen in Brazilë, wat niet zo vreemd was omdat de grootmoeder van Ralf de hotelketen Bavaria in het zuiden van Brazilië bezat. De ouders van Ana Paula hadden in Italië, niet ver van Verona, wijnhuis Sartori in Santorso, dat nog steeds bestaat. Zowel Ana Paula als Ralf zijn in Brazilië geboren. Ralfs ouders komen uit Duitsland.

Toen zij elkaar ontmoetten, had Ralf net een opleiding hotelmanagement in Oostenrijk achter de rug en Ana Paula had in Toscane een kookopleiding gevolgd. Ze ontmoetten elkaar in Brazilië en begonnen samen hotel Fort Landerdale in Florida. Na de dood van Ralfs vader verkochten ze dat en namen het hotel Rio Grande do Sul van zijn ouders over. Tussen 1990 en 2000 verkochten zij ook dat en begonnen een restaurant in de Oostenrijkse Alpen. Dat werd na een aantal jaren ook van de hand gedaan en inmiddels hebben ze zich in Den Haag gevestigd. De oudste dochter is net afgestudeerd op de Hogere Hotelschool in Den Haag/Scheveningen en de jongste zit hier ook op school.

Nomad is een goed gekozen naam voor een restaurant van wereldreizigers. De kaart is eenvoudig en niet al te uitgebreid. Maar wat een smaken! In het geval van Ana Paula en Ralf kun je zeggen dat ze de beste van alle gerechten die zij op hun reizen zijn tegengekomen in hun restaurant serveren. Ik kan niets zeggen over de prijzen want deze keer werd ik getrakteerd door mijn goede vriend André, die een stop maakte op zijn reis vanuit Griekenland naar Ladakh, maar ik vind het eten zeer de moeite waard. De inrichting van het restaurant is sober. In de hoek staat een gokautomaat. Merkwaardig. Als ik er Ralf naar vraag zegt hij dat het ding er moet blijven staat van degene waar hij de ruimte van huurt, maar dat er eigenlijk niemand gebruik van maakt.

Als ik enkele weken later terugkom voor het interview drink ik een stevige volle ronde Malbec uit Argentinië. Dat wordt geschonken in een mooi dun glas op een mooie voet met steel. Een wonderschone Australische vrouwelijke gast die zich verschanst heeft op de hoek van de bar zegt: ‘Ik mag misschien een snob zijn, maar als ik een verrukkelijke wijn drink, wil ik die drinken uit een superdun wijnglas op een mooie voet. En ze heeft gelijk. Ook ik drink niet graag wijn uit glazen waar je ook thee of limonade uit kan drinken.

Wij hopen dat ze het reizen een beetje moe zijn geworden en dat bewoners en bezoekers van het ZeeheldenKwartier nog lange tijd kunnen genieten van de kookkunsten van Ana Paula en Ralf in restaurant Nomad.

Ana Paula in de Kombuis

Ana Paula in de Kombuis

Nomad Bistro Wine Bar

Zoutmanstraat 53C, 2518 GM Den Haag
Geopend dinsdag t/m zaterdag 16.00 – 23.00 uur
06 30 967 695
nomadbistro@outlook.com

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.

In de Kombuis: Ich Bin Ein Hamburger

Al acht jaar lag het plan te rijpen. Stéphane Benjamins, getogen in het Statenkwartier, bezocht na zijn opleiding aan de middelbare school de Hogere Hotelschool. Die maakte hij niet af omdat er werk op zijn pad kwam. Leuk werk. Zijn eerste ondernemersstappen deed hij bij Caracter in de Nieuwe Schoolstraat.

In de Kombuis: ‘De Sushimeisjes’

Lisa wist al heel jong dat ze een eigen bedrijf wilde beginnen. Dat het een restaurant moest worden werd pas duidelijk op haar zestiende. Nicole had daarentegen niet echt een droom. Maar toen zij altijd maar weer sushi voor haar familie bleef maken, vroeg haar vader of ze daar niet iets mee moest gaan doen.