Het is gelukt! Al jaren volgen we bij het Zeeheldennieuws vol spanning de ontwikkelingen rond de Roggeveenstraat. Een deel van de straat bestaat uit sociale huurwoningen, die worden beheerd door woningcorporatie Haag Wonen. De beheerder zette ze op de nominatie voor de sloop. Economisch gezien misschien voordeliger, maar voor de bewoners absoluut geen optie. Zij zetten zich jaren onvermoeibaar in om hun woningen te behouden. En… met succes!

De 52 huizen in de Roggeveenstraat stonden al sinds 2006 op de nominatie om gesloopt te worden. Dat mocht niet gebeuren, vonden de bewoners. Ze maakten een plan om de woningen zelf te kopen en onder te brengen in een eigen corporatie. Zo konden de sociale huurders tegen een schappelijk bedrag blijven wonen en zouden de huizen behouden blijven. Er moest alleen een kleine hobbel genomen worden: de constructie die de bewoners bedacht hadden, was uniek en nog nooit eerder vertoond. In zulke gevallen zit er maar één ding op: overleggen, onderhandelen, vallen en opstaan. Gelukkig zijn de bewoners van de Roggeveenstraat echte Zeehelden. Alle hens aan dek dus!

Inspirerend voorbeeld

Op 1 juni stond zelfs de landelijke pers er bol van: het was de bewoners van de Roggeveenstraat gelukt! Met steun van de gemeente en Haag Wonen en met hulp van kennisorganisatie Platform 31 werd een unieke constructie bedacht. De bewoners kopen de huizen en brengen ze onder in een eigen wooncoöperatie, waar ze vervolgens de woningen van huren tegen sociale huurprijzen. De gemeente Den Haag maakt de aankoop van de woningen mede mogelijk door de grond in erfpacht uit te geven op basis van canonbetaling. Met deze constructie zijn niet alleen de huizen gered, maar is de straat ook een voorbeeld voor andere huurders in het land. En een inspiratie voor de overheid, om de regels voor het opzetten van dit soort wooncoöperaties te vereenvoudigen.

Het Zeeheldennieuws feliciteert de bewoners van de Roggeveenstraat met dit succes!

Meer over de Roggeveenstraat.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

ZeeheldEnDaad

Als alles volgens plan verloopt zal komende week het eerste project van de ZeeheldEnDaad uitgevoerd zijn. De kerstboom op het Prins Hendrikplein zal onze wijk weer warm verlichten.

Volhoudbare Zeehelden: EnergyParty

Op een EnergyParty ontdek je onder begeleiding van 070Energiek, welke mogelijkheden er zijn om jouw energieverbruik te verlagen door slim te besparen, samen duurzame energie in te kopen en op te wekken.

Zeeheld: Rob Vreeswijk

“Jarenlang hebben deze kastanjes gestáán aan de Veenkade. Nu rusten ze zacht, aan de rand van het water.” In twee zinnen schetst Rob Vreeswijk, architect en meubelmaker en tot voor kort bewoner van het Zeeheldenkwartier, de ontstaansgeschiedenis van ‘zijn’ bankjes.

Elandkerk: Een klein stukje Parijs

Eind dit jaar bestaat ons kerkgebouw dus 125 jaar en dat willen we vieren, samen met U! Op initiatief van een groep betrokken parochianen is een werkgroep gevormd. Deze groep is bezig
met voorbereidingen voor een feestelijk najaar.

Villa Paulowna

Op 31 augustus j.l. heeft de Gemeente ingestemd met de sloop van een deel van de villa en inmiddels zijn bouwplannen gepresenteerd om op bijna 1000m2 meter vrije terrein een ondergrondse parkeergarage te bouwen en een appartementencomplex van 16 meter breed, 16 meter diep en 15 meter hoog.

125 jaar Elandstraatkerk

Eind dit jaar bestaat ons kerkgebouw dus 125 jaar en dat willen we vieren, samen met U! Op initiatief van een groep betrokken parochianen is een werkgroep gevormd. Deze groep is bezig
met voorbereidingen voor een feestelijk najaar.

Is de rust terug aan de kade?

Na jaren van protest en een jaar vol werkzaamheden, mag hij er weer zijn: de Veenkade. Op donderdag 12 oktober vierden de omwonenden een klein feestje op hun vernieuwde kade. Eregasten waren een paar oude bewoners: kastanjebomen die, verzaagd tot bankjes, opnieuw een plek vonden aan de kade.

Ruim 120 ideeën ingediend voor ZeeheldEnDaad

Er zijn in het totaal het geweldige aantal van ruim 120 ideeën ingediend. Een veel groter aantal dan we verwacht en op gehoopt hebben. Dat geeft maar weer eens aan dat de bewoners van het ZeeheldenKwartier zeer met hun wijk betrokken zijn. Hierbij willen wij jou bedanken voor het inzenden van je idee.