Het is gelukt! Al jaren volgen we bij het Zeeheldennieuws vol spanning de ontwikkelingen rond de Roggeveenstraat. Een deel van de straat bestaat uit sociale huurwoningen, die worden beheerd door woningcorporatie Haag Wonen. De beheerder zette ze op de nominatie voor de sloop. Economisch gezien misschien voordeliger, maar voor de bewoners absoluut geen optie. Zij zetten zich jaren onvermoeibaar in om hun woningen te behouden. En… met succes!

De 52 huizen in de Roggeveenstraat stonden al sinds 2006 op de nominatie om gesloopt te worden. Dat mocht niet gebeuren, vonden de bewoners. Ze maakten een plan om de woningen zelf te kopen en onder te brengen in een eigen corporatie. Zo konden de sociale huurders tegen een schappelijk bedrag blijven wonen en zouden de huizen behouden blijven. Er moest alleen een kleine hobbel genomen worden: de constructie die de bewoners bedacht hadden, was uniek en nog nooit eerder vertoond. In zulke gevallen zit er maar één ding op: overleggen, onderhandelen, vallen en opstaan. Gelukkig zijn de bewoners van de Roggeveenstraat echte Zeehelden. Alle hens aan dek dus!

Inspirerend voorbeeld

Op 1 juni stond zelfs de landelijke pers er bol van: het was de bewoners van de Roggeveenstraat gelukt! Met steun van de gemeente en Haag Wonen en met hulp van kennisorganisatie Platform 31 werd een unieke constructie bedacht. De bewoners kopen de huizen en brengen ze onder in een eigen wooncoöperatie, waar ze vervolgens de woningen van huren tegen sociale huurprijzen. De gemeente Den Haag maakt de aankoop van de woningen mede mogelijk door de grond in erfpacht uit te geven op basis van canonbetaling. Met deze constructie zijn niet alleen de huizen gered, maar is de straat ook een voorbeeld voor andere huurders in het land. En een inspiratie voor de overheid, om de regels voor het opzetten van dit soort wooncoöperaties te vereenvoudigen.

Het Zeeheldennieuws feliciteert de bewoners van de Roggeveenstraat met dit succes!

Meer over de Roggeveenstraat.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

TRAM 16, de aorta van het ZeeheldenKwartier

Lijn 16, die vanaf Wateringen met ruim achtendertig haltes, via station Hollands Spoor en het Centraal Station onze wijk doorkruist, is van cruciaal en vitaal belang voor het ZeeheldenKwartier. Het openbaar vervoer is, naast de fiets en de benenwagen, het perfecte middel om je snel en praktisch door de stad te verplaatsen.

Feestelijke opening van de solarzitbank en jeu de boules baan!

Vorig jaar kwam er een oproep in de wijkkrant het Zeeheldennieuws om een idee in te brengen hoe € 50.000 te besteden voor het Zeeheldenkwartier. Ideeën ter verbetering van de sociale en fysieke leefbaarheid van de wijk. Van de ruim 120 inzendingen (!) zijn er 7 ideeën uitgekozen. Op 15 maart willen wij de jeu de boules baan en de solarzitbank feestelijk en muzikaal openen.

ZeeheldEnDaad

Het pilotproject waarbij de gemeente Den Haag €50.000 beschikbaar stelde en waarbij de bewoners van het ZeeheldenKwartier zelf voor de invulling en uitvoering zorgden, is bijna voltooid. De vijf organiserende vrijwilligersorganisaties (Ondernemers Zeeheldenkwartier BIZZ, Stichting Rondom Anna, Stichting De Zeeheldentuin, Stichting Buurtbeheer en –ontwikkeling ZeeheldenKwartier en de Bewonersorganisatie ZeeheldenKwartier De Groene Eland) zijn erg trots op wat er is bereikt met en door onze bewoners.

Met z’n allen op een kluitje?

Het ZeeheldenKwartier is een gewilde wijk en vooral bij jongeren populair. Een plek aan de rand van het stadscentrum met alle voorzieningen binnen handbereik. Maar de wijk is volgebouwd. Ontwikkelaars hebben daar iets op gevonden en zo wordt ieder plekje in de wijk benut om vol te bouwen met veelal piepkleine appartementen.

ZeeheldEnDaad

Als alles volgens plan verloopt zal komende week het eerste project van de ZeeheldEnDaad uitgevoerd zijn. De kerstboom op het Prins Hendrikplein zal onze wijk weer warm verlichten.

Volhoudbare Zeehelden: EnergyParty

Op een EnergyParty ontdek je onder begeleiding van 070Energiek, welke mogelijkheden er zijn om jouw energieverbruik te verlagen door slim te besparen, samen duurzame energie in te kopen en op te wekken.