Het is gelukt! Al jaren volgen we bij het Zeeheldennieuws vol spanning de ontwikkelingen rond de Roggeveenstraat. Een deel van de straat bestaat uit sociale huurwoningen, die worden beheerd door woningcorporatie Haag Wonen. De beheerder zette ze op de nominatie voor de sloop. Economisch gezien misschien voordeliger, maar voor de bewoners absoluut geen optie. Zij zetten zich jaren onvermoeibaar in om hun woningen te behouden. En… met succes!

De 52 huizen in de Roggeveenstraat stonden al sinds 2006 op de nominatie om gesloopt te worden. Dat mocht niet gebeuren, vonden de bewoners. Ze maakten een plan om de woningen zelf te kopen en onder te brengen in een eigen corporatie. Zo konden de sociale huurders tegen een schappelijk bedrag blijven wonen en zouden de huizen behouden blijven. Er moest alleen een kleine hobbel genomen worden: de constructie die de bewoners bedacht hadden, was uniek en nog nooit eerder vertoond. In zulke gevallen zit er maar één ding op: overleggen, onderhandelen, vallen en opstaan. Gelukkig zijn de bewoners van de Roggeveenstraat echte Zeehelden. Alle hens aan dek dus!

Inspirerend voorbeeld

Op 1 juni stond zelfs de landelijke pers er bol van: het was de bewoners van de Roggeveenstraat gelukt! Met steun van de gemeente en Haag Wonen en met hulp van kennisorganisatie Platform 31 werd een unieke constructie bedacht. De bewoners kopen de huizen en brengen ze onder in een eigen wooncoöperatie, waar ze vervolgens de woningen van huren tegen sociale huurprijzen. De gemeente Den Haag maakt de aankoop van de woningen mede mogelijk door de grond in erfpacht uit te geven op basis van canonbetaling. Met deze constructie zijn niet alleen de huizen gered, maar is de straat ook een voorbeeld voor andere huurders in het land. En een inspiratie voor de overheid, om de regels voor het opzetten van dit soort wooncoöperaties te vereenvoudigen.

Het Zeeheldennieuws feliciteert de bewoners van de Roggeveenstraat met dit succes!

Meer over de Roggeveenstraat.

Méér WijkNieuws uit: het "Zeeheldenkwartier"

Ruim 120 ideeën ingediend voor ZeeheldEnDaad

Er zijn in het totaal het geweldige aantal van ruim 120 ideeën ingediend. Een veel groter aantal dan we verwacht en op gehoopt hebben. Dat geeft maar weer eens aan dat de bewoners van het ZeeheldenKwartier zeer met hun wijk betrokken zijn. Hierbij willen wij jou bedanken voor het inzenden van je idee.

Parkeren in het ZeeheldenKwartier

Terwijl het aantal bewoners van het ZeeheldenKwartier stijgt, zijn er steeds minder parkeerplaatsen. Om daar ruimte voor te maken, worden de bestaande terrasvergunningen ingetrokken en worden er geen nieuwe meer uitgegeven.

Volhoudbare Zeehelden

Soms heb je spullen die je niet altijd gebruikt en waar anderen om zitten te springen. Zij worden blij als je die spullen wilt uitlenen of verhuren. Zo hoef je geen (vaak duurdere) spullen te kopen, maar kun je er toch gebruik van maken. Je kunt zelfs je auto delen.

Meerderheid gemeenteraad wil parkeergarage De Zeeheld niet redden

Vanuit het Zeeheldenkwartier komen er verontrustende signalen over toenemende verdichting en een schreeuwend tekort aan parkeerplaatsen. Het is bizar dat een meerderheid van de raad geen gehoor wil geven aan die signalen en het doodleuk toelaat dat er door de sloop van parkeergarage De Zeeheld, de enige openbare parkeergarage in het Zeeheldenkwartier, bijna 200 parkeerplaatsen worden onttrokken aan de buurt.

Villa Paulowna

Villa Paulowna aan de van de Spiegelstraat 12 is in 1876 gebouwd als een vrijstaand herenhuis en heeft o.a. gediend als kantoor van de Kamer van Koophandel, de Staatsloterij en PBLQ, en als een kinderdagverblijf.

BBOZ, een wijkorganisatie met pit

U ziet ze vast en zeker wel eens door de wijk rijden, de wagentjes van BBOZ. Maar wie of wat doen ze hier eigenlijk en wat voor een organisatie is BBOZ?

Snapt u het nog?

Op de hoek van de Hugo de Grootstraat en de Jacob van der Doesstraat is een merkwaardige verkeerssituatie ontstaan.

Volhoudbare Zeehelden

Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. In deze rubriek worden de activiteiten besproken van de werkgroep ‘Volhoudbare Zeehelden’ die streeft naar een goede en milieuvriendelijke leefomgeving.