De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit een van de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven wij de passie van de koks.

In de Prins Hendrikstraat, tussen lunchroom Appeltje Eitje en Curry en Cocos (de spiksplinternieuwe schoenwinkel The Walk met zijn handgemaakte schoenen zit daar nog tussen) is de afgelopen tijd flink verbouwd. Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

Daan is de bedrijfsleider en in de leuken staan twee Italiaanse pizzaiola’s. Eigenaar Vincenzo wil, precies zoals zijn vader Renato dat in Amsterdam heeft gedaan met Renato’s, dat iedere Hagenaar en Hagenees weet dat je bij Vincenzo’s de lekkerste pizza’s van Den Haag kunt kopen. Dat is een loffelijk streven want er zijn nogal wat pizzeria’s in Den Haag. Aanvankelijk wilde hij de pizza’s ook laten bezorgen, maar onmiddellijk na de opening was het al zo druk dat hij aan bezorgen niet meer toekwam. De sfeer in het restaurant is zo goed dat je je pizza ook liever ter plaatse verorbert. En als alle tafeltjes bezet zijn en blijven, dan kun je nog altijd aan de bar een glas heerlijke Bardolino of Custoza drinken en een pizza bestellen om die thuis met smaak op te eten. Dan heb je in ieder geval al even de sfeer geproefd.

Renato, de vader van Vincenzo, komt uit de streek Emilia Romagna waar de aceto balsamico, de Parmagiano Reggiano en de Prosciutto de Parma vandaan komen en waar de lasagne, mortadella en tortellini werden bedacht. Het staat dan ook bekend als het gastronomische centrum van Italië. De pizza werd echter in Napels uitgevonden. Maar in Emilia Romagna en dus ook bij Vincenzo’s maken ze de bodem dunner en krokanter. De volgens de huisreceptuur van vader Renato gemaakte pizza’s zijn er in zeventien varianten vanaf achteneenhalve euro per stuk. Er is ook een bescheiden kaart met drie voorgerechten, een tagliere die er heel erg smakelijk uitziet en twee desserts. Dat is ruim voldoende. Het bieraanbod is wat uitgebreider en er staan, naast de niet te vermijden prosecco’s, vijf rode en vijf witte wijnen op de kaart. De wijnen komen van Marius Jouw Wijnvriend uit de Piet Heinstraat.

De moeder van Vincenzo maakt naar eigen huisrecept de limoncello. En die is niet te versmaden. Al met al is Vincenco’s een aanrader en een aanwinst voor het ZeeheldenKwartier.

Vincenzo’s
Prins Hendrikstraat 75
2518 HL Den Haag
070 – 737 0381
Geopend van woensdag t/m zondag van 17.00 tot 23.00 uur

Gastheer: Vincenzo
Chefkok: Adriano
Bedrijfsleider: Daan
info@vincenzos.nl
www.vincenzos.nl

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.