De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven we de passie van de koks. Deze maand: Restaurant Pearl.

Omdat het zo’n mooie, strategische plek is aan de rand van het centrum, vlakbij Panorama- en museum Mesdag, het Vredespaleis en de internationale zone leek het een voor de hand liggende plek voor een internationaal hotel. Het heeft lang geduurd voordat het leegstaande kantoorgebouw – het vroegere hoofdkantoor van de Nederlandse Post, op de hoek van de Zeestraat en het Scheveningseveer – werd gesloopt en herbouwd tot Hilton The Hague.

Restaurant Pearl

Een imposant gebouw met 195 kamers, vijf vergaderzalen, vier bestuurskamers en de flexibele balzaal De Mesdag. En niet te vergeten cocktailbar SPARK met live muziek in het weekend. En zeker niet op de laatste plaats, een terras aan het water. De meeste mensen denken bij het Hilton niet onmiddellijk aan een restaurant maar in Hilton The Hague bevindt zich ook Restaurant Pearl.

Het restaurant in het Hilton op de Zeestraat draagt de toepasselijke naam Pearl en is de parel van het hotel. De keuken is Frans georiënteerd en er worden zoveel mogelijk regionale producten gebruikt.

Chef-kok Frank Uphoff

De carrière van de chef-kok van het restaurant, Frank Uphoff, is een lang verhaal, want je wordt niet zomaar chef-kok bij het Hilton. Omdat hij nog niet helemaal wist wat hij met zijn leven ging doen begon hij – op aandringen van zijn vader – bij het leerlingwezen. Vier dagen werken, één dag studeren. Een discipline die nu weer is opgenomen in een ander leersysteem. Na het afronden van de opleiding begon hij zijn vak met ploeteren bij een voedselketen. Maar Frank was ambitieus en avontuurlijk aangelegd en al gauw zag hij zijn kansen in de restaurantkeukens van gerenommeerde restaurants zoals de Kersentuin in Amsterdam en Hotel Restaurant Château Neercanne nabij Maastricht. Daarna lokten aanbiedingen uit Aruba, de Seychellen en de Emiraten. Bij de laatste mocht hij, na twee weken te zijn ingewerkt, samen met zijn negentig koks een Indiase bruiloft voor zestienhonderd genodigden verzorgen.

Vergeleken daarbij lijkt het in het Hilton een makkie. Onder en met hem werken zestien koks om de restaurant- en hotelgasten culinair te verrassen. Dat gebeurt in een enorme keuken die van alle gemakken is voorzien. Als je de koel- en vriescellen binnenloopt waan je je in de goedgeorganiseerde afdeling van de plaatselijke supermarkt. Er is ook een aparte personeelskeuken. En dat moet ook wel want daar wordt dagelijks eten klaargemaakt voor zo’n honderd personeelsleden.

In Restaurant Pearl kunnen de gasten in de ochtend genieten van het ontbijtbuffet met een ruime keuze aan warme en koude, internationale en lokale specialiteiten. De lunchkaart biedt eenvoudige, lichte en betaalbare gerechten. Naast het wekelijks wisselende Chef’s menu (€ 34,-) vindt u op de dinerkaart een ruimschoots aanbod van exquise voor- hoofd- en nagerechten die bestaan uit lokaal geproduceerde seizoensgebonden producten. En reken maar dat de smaak en kwaliteit voortreffelijk zijn. Het restaurant heeft niet voor niets de Gouden Pollepel van het AD gewonnen. En als in april het terras aan het scheveningseveer geopend wordt kunt u op die aangename plek extra genieten van ontbijt, lunch of diner.

Locatieinfo

Chefkok: Frank Uphoff

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.