Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.

Als ze zich daarbij nog kunnen laven aan een grootstedelijk uitzicht over de grachten met aan de andere kant van het water de Koninklijke stallen en rechts daarvan een vergezicht over de Toussaintkade is dat geluk compleet en stappen ze na deze verwennerij volledig wakker op de fiets om daarna opgewekt en vrolijk op hun werk te verschijnen.

Dit moet Barend van Beek voor ogen hebben gehad toen hij zomer 2016 vanuit de binnenstad richting Scheveningen langs het in opbouw verkerende appartementencomplex De Kortenaer fietste.
Na een korte – de altijd weer te korte voorbereidingstijd – opende hij op 1 december 2016 café restaurant, lunchroom of koffiehuis De Cortenaer, dan wel weer met een C. Of het nu met K of C is, de Cortenaer zit op een gouden plek en loopt ook op het vroege ochtenduur al aardig vol met cliënten.

De indeling van de ruimte is licht, plezierig en open met glaswerk dat reikt tot aan het vijf meter hoge plafond aan de kant van de kade en de Anna Paulownastraat. De inrichting is simpel en doeltreffend. Aan de Anna Paulowna-kant staan tafeltjes met stoelen en tafeltjes met een lange bank waarop het prettig toeven is. Aan de Kortenaerkade-kant staat de bar met daarvoor een heerlijke lange leestafel met uitzicht en met tijdschriften en ochtend- en avondkranten. Meer naar de achterkant van het gebouw staan enkele hoge tafels en verder naar achteren tafels en stoelen om aan te eten, je terug te trekken of te vergaderen. Ook als je omhoog kijkt is er veel te beleven. Ook daar is goed over nagedacht door architect Hubert Crijns.

Het personeel is vriendelijk maar moet nog even wennen. De kaart is niet al te ingewikkeld. Ontbijt is van 07.00 tot 12.00 uur. Lunch van 12.00 tot 17.00 uur. Snacks vanaf 12.00 uur en dineren kan je van 17.30 tot 22.00 uur. De prijsstelling is redelijk.

Op de kaart staan enkele bijzonderheden zoals de Char Siu Chicken, een Chinese kip met bruine suiker en five spices en de Tomahawk, weide rund, dry aged, van ongeveer 800g met black garlic teriyaki en gerookte jalapeno’s chimichurri voor … 85 euro. Volgens Benjamin kan je daar met drie man van eten.
Naar Italiaans gebruik wordt apart betaald voor de side dishes.

De keuken is van alle gemakken en de meest moderne apparatuur voorzien. Dat belooft veel voor de toekomst. Na de verbouwingsperikelen rond de Kortenaer is de Cortenaer absoluut een aanwinst voor de buurt.
Locatieinfo: De Cortenaer
Eigenaar Barend van Beek
Architect Hubert Crijns
Gastheer Benjamin van der Giezen
Chefkok Amir Omarzai

Fotografie: Eva Rietbergen

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: Café Restaurant Suhumi (Georgian Authentic Kitchen)

Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.