Vanwege het grote succes van de lezing ‘Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel’ organiseert het Haags Historisch Museum een tweede lezing op zondag 26 maart. Fashion editor Xaviera Aubri en kunsthistorica Saskia Kuus vertellen over de mode van de Gouden Eeuw en hoe dezelfde trends terugkeren op de catwalks van ontwerpers als Alexander McQueen, Versace en Dolce & Gabbana. De kaartverkoop start op 16 februari om 09.00 uur op de website van het Haags Historisch Museum.

Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling ‘Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn’ in het Haags Historisch Museum. Jan van Ravesteyn (ca. 1572-1657) was in de Gouden Eeuw een van de belangrijkste portretschilders van Den Haag en portretteerde rijke particulieren, het stadsbestuur en officieren in eigentijdse kleding. Hoe zag de mode van die tijd eruit? Zijn de trends van toen vergelijkbaar met de trends van nu? En maakt deze mode een comeback op de catwalks?

Een antwoord op deze vragen volgt tijdens de lezing ‘Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel’. Kunsthistorica Saskia Kuus vertelt eerst over de mode op de 17de-eeuwse portretten van Jan van Ravesteyn. Daarna laat fashion editor Xaviera Aubri zien hoe deze mode een comeback maakt op de catwalks en dat de impact van de Nederlandse meesters ook buiten het museum voelbaar is. De 17de-eeuwse kunst blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor hedendaagse mode-ontwerpers.

Een ticket kost €12,50 (regulier tarief) of €7,50 voor kortingspashouders (Museumkaart, Rotterdam- of Ooievaarspas). Tickets kunnen vanaf 16 februari om 09.00 uur worden gekocht via www.haagshistorischmuseum.nl/online-kaartverkoop.

Over de sprekers
Saskia Kuus, medesamensteller van de tentoonstelling, studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en publiceerde onder andere over 17de-eeuwse kleding van schutters. In de publicatie ‘Jan van Ravesteyn, een Haagse portretschilder’ besteedt ze veel aandacht aan de mode op zijn portretten.
Xaviera Aubri studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten en is werkzaam als freelance Fashion Editor voor modetijdschriften zoals Vogue, Glamour en het Algemeen Dagblad. Regelmatig bezoekt ze grote modesteden zoals Parijs, Milaan en Londen voor shows en exposities waarin kostuums centraal staan.

 Méér culturele nieuwsberichten !

Zeeheldentheater trapt nieuw seizoen af

Zeeheldentheater is weer begonnen en dit hebben ze gedaan met de 3 b’s. Op donderdag 14 september ’18 kwamen 7 en 8stegroepers van de Maria Montessori school. Met veel succes is de show, over de gepeste violist, twee keer gespeelt. De kinderen waren erg enthousiast en deden lekker mee. Dit was dus een heel geslaagd begin van het seizoen.

Duitse Bibliotheek viert haar 65e verjaardag

Dit jaar viert de Duitse Bibliotheek haar 65e verjaardag. Een goede reden om nog eens iets nieuws te wagen: vanaf oktober zijn wij ook nog buurtbibliotheek voor het Zeeheldenkwartier. In diesem Jahr feiert die Deutsche Bibliothek Den Haag ihren 65. Geburtstag, ein guter Grund, noch einmal etwas Neues zu wagen: Ab Oktober sind wir zusätzlich auch die Buurtbibliotheek für das Zeeheldenkwartier.

Chris Potter en meer in Jazzfestival Cutting Edge XS

Afgelopen jaar ontstond er enthousiasme voor het idee om een kunstroute te gaan starten in Den Haag, waarbij mensen (jong en oud)de kans krijgen omop een andere manier naar de stad of eigen woonomgeving te kijken. Door middel van een uitwisseling tussen buurtbewoners en kunstenaars willen we een kunstroute door het Zeeheldenkwartier uitstippelen, die verder gaat dan de voorgevel.

Kunstroute in het Zeeheldenkwartier

Afgelopen jaar ontstond er enthousiasme voor het idee om een kunstroute te gaan starten in Den Haag, waarbij mensen (jong en oud)de kans krijgen omop een andere manier naar de stad of eigen woonomgeving te kijken. Door middel van een uitwisseling tussen buurtbewoners en kunstenaars willen we een kunstroute door het Zeeheldenkwartier uitstippelen, die verder gaat dan de voorgevel.

Zomerschoonmaak Panorama Mesdag

Precies drie maanden geleden, op vrijdag 7 juli startte bij Panorama Mesdag een schoonmaak van het panoramadoek. Drie maanden lang hebben drie restauratoren 1.340 vierkante meter doek van vuil ontdaan.