Meer eenzamen in de kou en de wachtlijsten worden nog langer. Zinvol werk stopt voor vrijwilligers! Maatjesproject Vivaldi zal binnenkort na 13 jaar haar deuren moeten gaan sluiten zoals de situatie nu voorligt. Eenzame mensen tot 65 jaar zullen hiervan de dupe worden. Vivaldi werd vanaf de oprichting financieel ondersteund door de Vincentiusvereniging en de vereniging gaf vier jaar geleden te kennen de financiën af te bouwen tot eind 2016.

Gemeente Den Haag haakt ook af!

Vanaf die tijd stelde Vivaldi alles in het werk om via donaties, fondsen en met subsidie van de gemeente te kunnen voortbestaan. Helaas kreeg Vivaldi onlangs slecht bericht van de gemeente Den Haag waardoor we slechts een derde van de begroting rond krijgen. Hierdoor kunnen per direct geen nieuwe cliënten meer aangenomen worden en zullen de wachtlijsten bij andere instellingen actief op dit gebied nog langer worden.

Gemeente en politiek grossieren in mooie woorden, maar daden…

Dat Vivaldi zich al die jaren richt op de speerpunten van de gemeente en de politiek doet er niet toe als het op geld aankomt. Eenzaamheid bestrijden, burgerparticipatie, “iedereen moet kunnen meedoen”  zijn mooie verkiezingskreten. Maar in de uitvoering laat het dus te wensen wensen over. Vivaldi geeft zinvol werk aan vrijwilligers, waaronder uitkeringsgerechtigden die in het kader van de arbeidsparticipatie werkervaring kunnen opdoen en met deze activiteiten was men dus actief bezig om mensen uit hun isolement te halen.

Vivaldi

Maatjesproject Vivaldi is in 2004 vanuit de Vincentiusvereniging opgericht. In 2012 is Vivaldi ondergebracht bij Stichting Ozanam. Vivaldi biedt ondersteuning aan mensen tussen de 20 en 65 jaar die in Den Haag en omgeving wonen en zich eenzaam voelen of weinig betekenisvolle contacten hebben. Vivaldi brengt die mensen in contact met vrijwilligers. Gedurende een jaar ontmoeten zij elkaar een of tweewekelijks een dagdeel voor een luisterend oor, het samen ondernemen van gezellige activiteiten en zoeken naar uitbreiding van het netwerk.
Mensen die zich eenzaam voelen hebben vaak weinig sociale contacten, komen de deur niet uit en/of vinden het moeilijk om (nieuwe) contacten te leggen. Eenzaamheid is een probleem van alledag waar liever niet over gepraat wordt.

Maatjesproject Vivaldi heeft in 2016 buitengewoon goede prestaties kunnen leveren dankzij de inzet van alle vrijwilligers waarbij een groot aantal nieuwe vrijwilligers aan de slag zijn gegaan. Vivaldi heeft in 2016 ruim 50 % meer koppelingen kunnen maken ten opzichte van 2015. Het ambitieuze plan voor 2016 om 70 koppelingen te halen is ruim gelukt. In het najaar heeft Vivaldi het Haagse Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties toegekend gekregen.

 Méér StadsNieuws uit Den Haag

het Haags Historisch Museum: Wegens succes extra lezing over mode uit de Gouden Eeuw

Vanwege het grote succes van de lezing ‘Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel’ organiseert het Haags Historisch Museum een tweede lezing op zondag 26 maart. Fashion editor Xaviera Aubri en kunsthistorica Saskia Kuus vertellen over de mode van de Gouden Eeuw en hoe dezelfde trends terugkeren op de catwalks van ontwerpers als Alexander McQueen, Versace en Dolce & Gabbana.

Chinees Nieuwjaar, Den Haag, zaterdag 28 januari 2017

Op 28 januari begint het Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Haan. Als vanouds wordt het Chinees Nieuwjaar in Den Haag uitbundig gevierd. De hele dag zijn er feestelijke activiteiten in en om het stadhuis van Den Haag en in Chinatown Den Haag.