Op 28 januari begint het Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Haan. Als vanouds wordt het Chinees Nieuwjaar in Den Haag uitbundig gevierd. De hele dag zijn er feestelijke activiteiten in en om het stadhuis van Den Haag en in Chinatown Den Haag.

De dag begint met een bijeenkomst in Nieuwspoort waarin gemeenten en provincies die een stedenband in China hebben, gaan bespreken hoe ze deze samenwerking kunnen versterken en verbreden.

Om 11:30 uur begint het festival met een traditionele Chinese openingsceremonie op het Spuiplein.

Daarbij zullen de burgemeester van Den Haag en de ambassadeur van China aanwezig zijn. Daarna trekken Chinese leeuwen en draken met veel tromgeroffel en knalvuurwerk door Chinatown om het Nieuwjaar aan te kondigen en de geesten van het oude jaar te verjagen. Verder is er in Chinatown een grote Chinees Nieuwjaarsmarkt en worden er in het JoHo-center presentaties gegeven over de Chinese cultuur en reizen in China.

Om 12:30 begint de landelijke viering in het stadhuis van Den Haag.

Burgemeester Jozias van Aartsen en de Chinese ambassadeur Wu Ken zullen de vele hoge gasten uit binnen en buitenland welkom heten. Onder de genodigden zijn ambassadeurs, parlementsleden en bestuurders van gemeenten en provincies die een samenwerkingsverband met Chinese steden hebben. Ook zullen er verschillende vertegenwoordigers zijn van bedrijven en organisaties die een relatie met China hebben. Na de officiële opening begint er op het grote podium in het Atrium van het Stadhuis een gevarieerd spektakel van voorstellingen door Chinese en Nederlandse artiesten. Dit jaar komen er twee beroemde ensembles uit China, namelijk de Jiangsu Art Troupe Folk Music Band en de Shaanxi Hejiaying Drum Music Group. Ook worden tijdens dit festival ‘Miss Impress’ verkiezingen gehouden.

Alle festiviteiten in Den Haag zijn de gehele dag gratis te bezoeken.

Meer informatie over het Chinese Nieuwjaar en het programma op de websites: https://www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl en http://www.chineesnieuwjaarfestival.nl

De feestelijkheden worden georganiseerd in samenwerking met de gemeente Den Haag, de Chinese ambassade, de ondernemers in Chinatown Den Haag en andere vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap in Nederland.

Evenement Chinees nieuwjaar in Atrium, Den Haag

 Feestnieuws gaat beneden verder met andere berichten

Kerstverhaal: Kerstmis, familie op z’n best

Eigenlijk was zijn voornaam, zijn volledige voornaam, Petrus Johannes Maria, maar men kende hem als Peter of Peet. Als ze ‘Peet’ riepen trok er altijd een glimlach over zijn gezicht. Dat betekende dat hij er een beetje bij hoorde. Niemand hoorde er echt bij. Er bij horen was een illusie.

Inzending verhalenwedstrijd Kerstverhaal 2016 én 2017!

In ZeeheldenNieuws nummer 5 en nummer 6 vroegen wij u te reageren op de verhalenwedstrijd en een kerstverhaal van maximaal duizend woorden op te sturen. Daar is niet massaal op gereageerd. Het duurde zo lang, dat ruim na het verschijnen van nummer zes, ondergetekende voor alle zekerheid zelf een verhaal op de plank had gelegd. Een verhaal dat ook heeft meegedaan aan de wedstrijd.

Kerstverhaal: Een bijzonder “geestig” kerstdiner

Den Haag/Zeeheldenkwartier. Het vriest zo hard dat de ijsbloemen op het raam staan. De verwarming doet het niet en het is op 20 december al hartje winter. De eerste bleke zonnestralen dringen door het rieten rolgordijn voor het raam van de dakkapel. Mohamed, ofwel kort Mo, ligt nog in een diepe slaap op de zolderkamer in de Van Galenstraat 3. Na zo’n bijzondere dag kost hem dat geen enkele moeite.

Kerstverhaal: Een bijzondere kerstmiddag

Het was nog acht dagen te gaan tot eerste kerstdag 1944. Zoals meestal hadden wij – de buurkinderen van ongeveer gelijke leeftijd, 12 en 13-jarigen – jongens en meisjes, gelijkelijk verdeeld over ons achten, plannen voor die dag. We gingen een handwagen huren om op weg te gaan naar het Groot Engelse Werk, een bos dicht bij Zwolle gelegen, onze woonstad.

Succesvolle 3e editie Royal Christmas Fair trekt 100.000 bezoekers

De derde editie van de Royal Christmas Fair heeft dit jaar ruim 100.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar trok de kerstmarkt 75.000 bezoekers. Met negen dagen lang kerstshoppen, de introductie van de Kinderkerstmarkt en de Big Christmas Sing-A-Long sloot de kerstmarkt vanavond op succesvolle wijze de deuren.

Winnend Kerstverhaal 2016: Voltooid

‘Lieve familie,’ zegt opa. Oma laat een scheetje. ‘Jaap en Tini, Diederik en Annelies, Olivier. Wat fijn dat jullie deze Kerst wél de moeite hebben genomen om van Amsterdam naar Den Haag te rijden om bij ons aan tafel te schuiven voor het kerstdiner.’