Patsboem, au! Wie is er niet bekend mee? Het gevaar van met je fietswiel in de tramrail komen, met vaak vervelende consequenties. Een al meer dan honderd jaar oud probleem, bekend bij zowel jong als oud; van de studenten onder invloed onderweg naar het shoarmapaleis tot grootouders fietsend naar de supermarkt. Studenten Roderick Buijs en Ward Kuiters (beiden 24 en aan het einde van hun masterfase Werktuigbouwkunde aan de TU Delft ) hebben dé oplossing voor dit probleem bedacht, de SafeRails©

Het concept van de SafeRails is het produceren van een kunststof strip, die past in de groef van een tramrails. De vlakke bovenkant zal, door middel van de verende eigenschappen van profiel, weerstand bieden in verticale richting zodat het fietswiel zonder hinder kan passeren. Desalniettemin zal deze verende weerstand niet sterk genoeg zijn bij een passerend tramwiel, waardoor de tram toch geen hinder ervaart en de strip intact blijft. De kracht van dit concept, waarmee het zich onderscheid van eerdere ideeën, bestaat eruit de bestaande tramrails te behouden, zonder aanpassingen. Dit maakt het plan zowel financieel, technisch als logistiek buitengewoon aantrekkelijk en gemakkelijk uit te rollen in vele andere steden ter wereld.

saferails

De relatief simpele, en constante doorsnede van deze strip kan bijdragen aan een eenvoudig productieproces van de SafeRails.

De Delftse studenten, inmiddels sinds een jaar woonachtig in het Zeeheldenkwartier in Den Haag, doen het project volledig naast hun huidige studie: “Veel van de kennis die wij hebben vergaard tijdens onze studie komt nu goed van pas. Al is af en toe enkele oude studieboeken inkijken natuurlijk voor ons onvermijdelijk”.

De twee jonge ondernemers doen met hun idee mee aan de innovatie wedstrijd “ The Hague Innovators 2017”, een wedstrijd vanuit de Haagse gemeente om zowel organisaties als studenten uit te dagen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen middels innovatieve ideeën. Van de 79 aanmeldingen is SafeRails één van de 9 finalisten. “Deze wedstijd is natuurlijk het ideale platform om dit project te starten. Den Haag is het politiek middelpunt van Nederland, en zal vanzelfsprekend een dergelijk project moeten en willen omarmen.”

Het opvullen van de tramrails om ongelukken te voorkomen bestaat natuurlijk al langer dan vandaag; denkt u maar aan het Haagse “ Breeuwen” van de tramrails voorafgaande aan Prinsjesdag, waar de rails ouderwets wordt ingelegd met een breed touw om te voorkomen dat de Gouden Koets in de tramrails vast komt te zitten. “Wellicht dat onze SafeRails de moderne vervanger wordt van het breeuwen. Zo kan zelfs de meest eeuwenoude traditie met de tijd meegaan”, aldus Ward.

De studenten verzoeken de lezers -indien zij het probleem herkennen en willen ondersteunen- op hun idee te ‘stemmen’, zodat ze de publieksprijs kunnen winnen van de innovatiewedstrijd, via deze site.

Voor meer informatie, kijk op www.saferails.nl of like ons op facebook https://www.facebook.com/saferailsinnovation/

 

 Méér StadsNieuws uit Den Haag

het Haags Historisch Museum: Wegens succes extra lezing over mode uit de Gouden Eeuw

Vanwege het grote succes van de lezing ‘Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel’ organiseert het Haags Historisch Museum een tweede lezing op zondag 26 maart. Fashion editor Xaviera Aubri en kunsthistorica Saskia Kuus vertellen over de mode van de Gouden Eeuw en hoe dezelfde trends terugkeren op de catwalks van ontwerpers als Alexander McQueen, Versace en Dolce & Gabbana.

Maatjesproject Vivaldi: per direct een cliëntenstop en binnenkort sluiten de deuren.

Meer eenzamen in de kou en de wachtlijsten worden nog langer. Zinvol werk stopt voor vrijwilligers!
Maatjesproject Vivaldi zal binnenkort na 13 jaar haar deuren moeten gaan sluiten zoals de situatie nu voorligt. Eenzame mensen tot 65 jaar zullen hiervan de dupe worden. Vivaldi werd vanaf de oprichting financieel ondersteund door de Vincentiusvereniging en de vereniging gaf vier jaar geleden te kennen de financiën af te bouwen tot eind 2016.

Chinees Nieuwjaar, Den Haag, zaterdag 28 januari 2017

Op 28 januari begint het Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Haan. Als vanouds wordt het Chinees Nieuwjaar in Den Haag uitbundig gevierd. De hele dag zijn er feestelijke activiteiten in en om het stadhuis van Den Haag en in Chinatown Den Haag.