Izolda Kvisiani kwam zeventien jaar geleden naar Nederland. Tot die tijd woonde ze met haar gezin in Suhumi, een stad in Abchazië, een provincie van Georgië, aan de Zwarte Zee. Nadat haar man werd doodgeschoten, vluchtte ze met haar kinderen naar Nederland. Zeven jaar geleden, toen de kinderen wat ouder waren, begon Izolda Café Bar Suhumi.

Omdat de gasten bij al het heerlijks dat er te drinken viel ook wat wilden eten, begon ze kleine Georgische hapjes te serveren. Want bij wie of waar je ook op bezoek komt in Georgië, er staat altijd iets klaar om te eten en te drinken. Georgiërs zijn gastvrij en trots op hun keuken. Twee jaar geleden kreeg Izolda de vergunning om maaltijden te serveren en na een lichte verbouwing was Restaurant Suhumi geboren. Izolda deed er alles aan om reclame te maken voor haar restaurant. Op de voorloper van de Pure Markt verkocht ze Georgische specialiteiten en deelde flyers uit. Ook op partijen van de ambassade en het consulaat was ze een graag geziene bezoeker, en kookte ze met genoegen voor de daar aanwezige gasten.

Suhumi is het enige Georgische restaurant van Nederland

Veel van de gasten zijn Russen. Dat is omdat zij als buurland van oudsher vakantie vieren op de Georgische stranden aan de rand van de Zwarte Zee. En omdat zij de Georgische keuken weten te waarderen. Op de kaart staan uiteenlopende voorgerechten en natuurlijk ontbreekt de bekende borsjtsj niet. Een gekruide soep die is samengesteld uit rode biet, aardappel, witte kool en peen. De kaart is uitgebreid. Zoals ook gebruikelijk in bijvoorbeeld sommige Italiaanse restaurants kies je apart je bijgerecht bij de hoofdschotel. De Georgische keuken is rijk aan gerechten die zijn bereid van lams-, rund-, varkensvlees, kalkoen en kip en maakt veel gebruik van walnoten.

Chatsjapoeri??

Maar het bekendste gerecht is wel de chatsjapoeri: plat brood gevuld met kaas, waarvan ontelbare variëteiten bestaan die je in Georgië in vrijwel ieder restaurant kunt eten en die je ook in kraampjes op straat vindt. De chinkali is ook niet te versmaden. Dat is gekruid vlees in bouillon, dat wordt verpakt in dunne plakjes deeg en volgens mijn gesprekspartner Maria, geboren Georgische is er niets lekkerder dan de chinkali met twee handen op te pakken en het vlees met saus en al in je mond te laten lopen. Ook de wijnen zijn voortreffelijk. Georgië is het oudste wijnproducerende land ter wereld. Archeologen hebben ontdekt dat ze er al vierduizend jaar voor Christus mee zijn begonnen. In de loop der eeuwen zijn daar meer dan vijfhonderdveertig druivensoorten gecultiveerd.

En als je eens een keer helemaal geen zin hebt om uit huis te gaan en toch graag Georgisch wilt eten, dan maak je eenvoudigweg een keuze uit de gerechten op de website en bestel je je diner via thuisbezorgen.nl of bij deliveroo.nl.
Eet smakelijk!

Fotografie: Eva Rietbergen

Locatieinfo

Café Restaurant Suhumi

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.