In een paar dagen tijd zijn al ruim 1.200 klachten binnengekomen uit Den Haag en omstreken op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Het meldpunt is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Den Haag.

Vorig jaar veroorzaakte vuurwerk landelijk ruim 11 miljoen euro schade en moesten ca. 500 mensen naar de spoedeisende hulp door ongelukken met vuurwerk. Ook dieren hebben veel last van de knallen. GroenLinks pleit daarom al jaren voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Het meldpunt wordt gesteund door een groot aantal artsen, patiëntenverenigingen en dierenorganisaties.

groen links arjen. Lokale poltieke partijFractievoorzitter Arjen Kapteijns, GroenLinks Den Haag:
“Ieder jaar lopen honderden mensen blijvend letsel op zoals blindheid, vingeramputaties of ernstige brandwonden. De verwondingen zijn gruwelijk, dit is echt niet meer van deze tijd. Als raadslid en als vader kan ik dit niet verantwoorden.”

Vooral onder minderjarigen gebeuren er veel ongelukken. Bij oogletsel gaat het in bijna de helft van de gevallen om omstanders die de pech hadden op de verkeerde plek te staan.

In de regio Haaglanden gaan veel klachten over vuurwerkbommen. Er zijn veel meldingen van vuurwerk dat naar voorbijgangers gegooid wordt en klachten over vuurwerk in natuurgebieden, rond opvangcentra voor dieren en in de buurt van verzorgingstehuizen.

Binnen de regio Haaglanden komen de meeste klachten uit Den Haag (650 meldingen), daarna volgt Zoetermeer (220 meldingen) en Delft (80 meldingen). Het totaal voor de regio staat op vrijdag 30 december op ruim 1.200 meldingen. Landelijk staat de teller al boven de 25.000 meldingen.

 Lokale politieke standpunten in Den Haag

Meerderheid gemeenteraad wil parkeergarage De Zeeheld niet redden

Vanuit het Zeeheldenkwartier komen er verontrustende signalen over toenemende verdichting en een schreeuwend tekort aan parkeerplaatsen. Het is bizar dat een meerderheid van de raad geen gehoor wil geven aan die signalen en het doodleuk toelaat dat er door de sloop van parkeergarage De Zeeheld, de enige openbare parkeergarage in het Zeeheldenkwartier, bijna 200 parkeerplaatsen worden onttrokken aan de buurt.

HSP: Maak sociale huurwoningen weer betaalbaar!

Het aantal mensen dat van een minimum inkomen moet rondkomen in de stad groeit. Terwijl het aantal goedkope huurwoningen in rap tempo afneemt. Om toch betaalbare woningen te kunnen bouwen legt Den Haag daarop geld toe en draagt zij ook bij aan een lage grondprijs. Toch blijven de huren in de sociale nieuwbouw vaak te hoog voor mensen met een minimum inkomen.