Dinsdag 29 november had Vitalis hoog bezoek, niet één maar twee koninginnen mochten wij vandaag verwelkomen! Onze eigen koningin Maxima en de Belgische koningin Mathilde. Het bezoek vond plaats bij Vitalis.

Het eerste deel van het bezoek bestond uit een gesprek met Vitalis, het Oranjefonds en de twee Koninginnen over de organisatie zelf. Voor het tweede deel van het bezoek waren er vier maatjeskoppels uitgenodigd. Drie huidige koppels en één koppel dat 7 jaar geleden gekoppeld was.  Samen met de Koninginnen bespraken zij hoe het nou was om maatje te zijn en een maatje te krijgen. De sfeer was informeel en regelmatig klonk er een lachsalvo! Na afloop van de gesprekken was er tijd voor een groepsfoto.

Op de vraag waarom de kleine maatjes dachten dat er niet één maar twee Koninginnen aanwezig waren antwoordde Elise (11): dat komt omdat Vitalis zó’n goed doel is. Toen het hoge gezelschap vertrokken was naar een volgende bijeenkomst werd er onder het genot van een broodje kroket nog lang nagepraat op de Raamweg.

Informatie over Vitalis

Dankjewel voor de leuke dag!
Zo luidt het motto van Stichting Vitalis, een organisatie die vrijwilligers koppelt aan kinderen (5 t/m 18 jaar) die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken, om te voorkomen dat ze later in de jeugdhulpverlening terechtkomen. Vitalis bestaat al 38 jaar in Den Haag en is nu groeiende in de randgemeenten zoals Rijswijk, Voorburg-Leidschendam, Wassenaar, Voorschoten, maar ook in Delft. Vitalis is sinds begin 2015 ook in Leiden actief. In 2017 rollen we uit naar het Westland!

De maatjes gaan activiteiten doen waar zij samen van genieten. Dit verschilt natuurlijk voor elk setje. De maatjes doen laagdrempelige activiteiten met elkaar waar zij plezier aan beleven en het kind of de jongere spelenderwijs van leert zoals schaken, naar het zwembad, de bibliotheek of zelf pizza maken bij het grote maatje thuis. Het doel is dat het kind geniet, leert en zodoende zijn zelfvertrouwen groeit. De activiteiten hoeven niet spectaculair te zijn, het gaat om de aandacht voor het kind. Doelstelling hierbij is het voor deze kinderen voorkomen van professionele jeugdhulpverlening.

Het maatjesproject betekent concreet dat de vrijwilliger en het kind, in overleg met de ouders, gedurende een jaar een dagdeel per week afspreken (lagere frequentie is mogelijk). De vrijwilliger is een extra persoon in het leven van een kind. Iemand die zij kunnen vertrouwen, die hen een luisterend oor biedt. Kinderen die in aanmerking komen voor een vrijwilliger hebben thuis vaak te maken met stressvolle situaties, of er is door omstandigheden even minder tijd voor de ouder(s) om leuke dingen te gaan doen met het kind.

De casemanagers van Vitalis selecteren, screenen, trainen en coachen de vrijwilligers. Maandelijks is er een vrijwilligersavond waar de vrijwilligers ervaringen en tips uitwisselen onder leiding van de casemanagers. Begeleiding van vrijwilligers is voor Vitalis een serieuze zaak.

Bent u 21 jaar of ouder (of student sociale studie van 18+) en bent u enthousiast geworden door de doelstelling en activiteiten van Vitalis, meld u dan aan als maatje!

 

 Méér StadsNieuws uit Den Haag

het Haags Historisch Museum: Wegens succes extra lezing over mode uit de Gouden Eeuw

Vanwege het grote succes van de lezing ‘Mode uit de Gouden Eeuw: nog altijd actueel’ organiseert het Haags Historisch Museum een tweede lezing op zondag 26 maart. Fashion editor Xaviera Aubri en kunsthistorica Saskia Kuus vertellen over de mode van de Gouden Eeuw en hoe dezelfde trends terugkeren op de catwalks van ontwerpers als Alexander McQueen, Versace en Dolce & Gabbana.

Maatjesproject Vivaldi: per direct een cliëntenstop en binnenkort sluiten de deuren.

Meer eenzamen in de kou en de wachtlijsten worden nog langer. Zinvol werk stopt voor vrijwilligers!
Maatjesproject Vivaldi zal binnenkort na 13 jaar haar deuren moeten gaan sluiten zoals de situatie nu voorligt. Eenzame mensen tot 65 jaar zullen hiervan de dupe worden. Vivaldi werd vanaf de oprichting financieel ondersteund door de Vincentiusvereniging en de vereniging gaf vier jaar geleden te kennen de financiën af te bouwen tot eind 2016.

Chinees Nieuwjaar, Den Haag, zaterdag 28 januari 2017

Op 28 januari begint het Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Haan. Als vanouds wordt het Chinees Nieuwjaar in Den Haag uitbundig gevierd. De hele dag zijn er feestelijke activiteiten in en om het stadhuis van Den Haag en in Chinatown Den Haag.