Moeder van een puberende zoon, zangeres in een succesvolle band, opticien en grafisch ontwerpster. Elise Joy Kommer is niet zomaar een Zeeheldin. De geboren Haagse, bij wie Indonesisch, Duits, Chinees, Maleis, Sri Lankees en Engels bloed door de aderen stroomt, combineert zonder blikken of blozen een veelheid aan rollen. Als ontwerpster drukt ze letterlijk haar stempel op het Zeeheldenkwartier.

Elise is jong, stijlvol en de bescheidenheid zelve. Maar als ze over haar leven vertelt, lijkt het of ze alle wereldzeeën al vier keer bevaren heeft. Als kind al keek ze verlangend over de grenzen van de Haagse nieuwbouwwijk waar ze opgroeide. Ze was rusteloos en rebels, en zocht op school regelmatig de grenzen op. Tot ergernis van haar moeder, die haar eerst naar een meisjesschool en daarna naar het keurige VCL stuurde. Ook in die tijd zat de liefde voor muziek bij Elise al diep. “Ik zong in de schoolband, zat in een Gospel-koor en zong in een Hip Hopgroep. Zo heb ik mijn man Reggy Lines, de rapper, leren kennen.”

Roggeveenstraat

“We woonden toen nog in de buurt van de Weimarstraat, maar het Zeeheldenkwartier trok ons veel meer. Inmiddels wonen we al meer dan tien jaar in de Roggeveenstraat.” De woning waar Reggy en Elise wonen staat inmiddels al een tijdje op de nominatie om gesloopt te worden. “Doodzonde! Juist in dit stuk van de buurt wonen veel creatieve mensen die echt iets toevoegen aan de wijk, maar niet altijd een dikke portemonnee hebben. Het zou echt jammer zijn als je die mensen kwijtraakt, doordat je deze woningen sloopt. Daarom is er nu een vergaand initiatief om met de huurders een wooncoöperatie te starten en de woningen zelf over te nemen. Heel spannend of dat gaat lukken!”

Neus voor leuke mensen

Wie het levensverhaal van Elise hoort, valt één ding op: alles grijpt altijd in elkaar. “Ik heb een neus voor leuke mensen”, zegt ze zelf. Tijdens mijn opleiding aan de academie liep ik stage bij de Ontwerpvloot in de van Galenstraat. Toen Reggy, destijds huisschilder, daar kwam klussen, bleek er bij het bureau nog een jazzliefhebber rond te lopen. Al jammend met illustrator Jos Tak ontstond The 21 Grams, hun huidige band. En zo heeft Elise talloze vriendschappen en lijntjes met andere Zeehelden. “Het Zeeheldenkwartier voelt gewoon als een dorp. Bij Clarence, die nu op de Piet Heinstraat zit, ging ik al koffie drinken toen hij nog een Marrakech-achtige interieurzaak op de Fahrenheitstraat had.”

The 21 Grams

Inmiddels is Elise stevig geworteld in het Zeeheldenkwartier en heeft ze het drukker dan ooit. Met Wilmar van Grossouw van de Ontwerpvloot maakte ze onlangs de prachtige poster voor het festival Designkwartier, dat van 27 t/m 29 mei plaatsvindt in het Zeeheldenkwartier. “Een enorme klus was dat! We hebben het Zuiderstrandtheater, inclusief technici, ervoor afgehuurd, werkten met 20 modellen en verhuisden met vrienden een complete bus met spullen van Edwin Pelser, Wauw, Tas-Ka en meer naar de locatie van de shoot. ” Ook voor het Zeeheldenfestival (29 juni t/m 3 juli) ontwierpen Elise en collega-ontwerpster Joy Chiquita een poster die echt in de sfeer van het festival past. Ook de band gaat het voor de wind. “Vorig jaar scoorden we lokaal een hit met ons nummer Danger, dat ook genomineerd werd als Haagse song van het jaar.” Inmiddels is The 21 Grams druk bezig met het uitwerken van nieuwe liedjes en een nieuwe sound. Wie ze wil horen kan op een mooie zomeravond een ommetje lopen door de Roggeveenstraat. Als het mooi weer is jamt de band soms spontaan op de stoep. Een optreden bijwonen kan natuurlijk ook. Op 21 mei staat de band in Saturnus, het podium in de Keizerstraat op Scheveningen.

De studio van Elise: www.studiokommerskijken.nl en de band van Reggy en Elise: www.the21grams.com

Tekst: Jenny Huttinga
Foto: Dick Kikstra

Kijk verder voor meer Heldenstories uit het Zeeheldenkwartier !

Zeeheld: Guine Moerman

Sinds april 2017 zit Guine Moerman in het bestuur en is zij secretaris van Stichting Wijkbestuur De Groene Eland. In het dagelijks leven is zij getrouwd, moeder van drie kinderen en fulltime beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zeeheld: Rob Vreeswijk

“Jarenlang hebben deze kastanjes gestáán aan de Veenkade. Nu rusten ze zacht, aan de rand van het water.” In twee zinnen schetst Rob Vreeswijk, architect en meubelmaker en tot voor kort bewoner van het Zeeheldenkwartier, de ontstaansgeschiedenis van ‘zijn’ bankjes.

Zeeheld: Michel Kester

Van woensdag 28 juni tot zondag 2 juli viert onze wijk feest tijdens het Zeeheldenfestival. Een festival dat, meer dan welk evenement in Den Haag dan ook, draait op vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Michel Kester.

Zeeheld: Wim Reede

Het ZeeheldenNieuws is een beetje in mineur deze keer. ‘Onze’ Wim, gewaardeerd redactielid en drijvende kracht achter de website, gaat ons verlaten. Wim en het ZeeheldenNieuws zijn een beetje bij elkaar gaan horen de afgelopen tweeënhalf jaar.

Zeeheld Peter van Loon: Beeldende kunst voor binnen en buiten

Het opgeruimde atelier met muziekmachines en bewegende objecten van kunstenaar/technicus Peter van Loon staat sinds kort in de van Galenstraat. Veel spullen moesten weg van de oude stek in de Assendelftstraat, maar na vier maanden hard werken heeft hij nu een nieuwe werkruimte, vlak bij zijn huis.