De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit een van de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven wij de passie van de koks

Lunchtijd op het terras van het Anna Paulownaplein. Het terras van Hortus Restaurant zit vol. De bediening serveert smakelijke hapjes uit. Iedereen is blij. De gasten omdat ze op comfortabele stoelen in de zon zitten en op en top verwend worden. De bediening omdat de keuken soepel loopt en de keuken omdat de bediening soepel loopt.

In het stijlvolle pand op het Anna Paulownaplein nummer 3 zijn zowel Hortus Restaurant als Hotel Huis ter Plaetse gevestigd. Vroeger was het pand een bank. Daarna heeft designwinkel Eigen Stijl er enkele jaren ingezeten en tenslotte ontwerpbureau Corps. Dat het een bankgebouw was is nog steeds te merken als je naar beneden gaat. Een mooie wenteltrap leidt naar een enorme kluisdeur. Het is de toegang naar het toilet en naar de wijnvoorraad. De wenteltrap naar boven voert naar vijf ruime hotelkamers. John Imamkhan, gastheer van Hortus Restaurant vond het verspilling van de ruimte om daar niet iets mee te doen en zo werd Hotel Huis ter Plaetse geboren. Het is precies zo’n hotel geworden waar je naar op zoek bent als je met vakantie gaat. Met zo’n heerlijk plein, vlak bij het centrum, niet ver van de musea en te midden van uitstekende restaurants. Het hotel valt onder de hoede van broer Wim Imamkhan. En Neef David Imamkhan is de kok. Een echt familiebedrijf.

John en zijn twee zussen zijn geboren in Suriname

Zijn twee broers in Nederland. Vader Imamkhan ging eerst naar Amerika om zich onder het juk van zijn overheersende vader uit te worstelen, maar uiteindelijk werd het Nederland. Hij was de eerste Surinamer met een kraam op de Haagse markt. Een ondernemer pur sang. Zijn bedrijf gaf zoveel drukte in het gezin dat de kinderen zich al vroeg hadden voorgenomen om absoluut geen! – nooit of te nimmer!!! – eigen bedrijf te starten. Nu hebben alle vijf de kinderen een eigen bedrijf. De appel valt nooit ver van de boom.

Hortus Restaurant

is smaakvol ingericht door broer Wim, meubelontwerper en, samen met zijn vrouw Anuschka, uitbater van hotel La Pauwlona. Broer Michel at vroeger bijna dagelijks bij John. Hij was veganist. Omdat John geen zin en tijd had om twee verschillende maaltijden te koken ging hij vegetarisch voor zichzelf en voor Michel koken. Zodoende hebben zij de rest van de familie geïnspireerd om een andere eet- en levensstijl te kiezen. De familieroots liggen uiteindelijk in India en nergens op de wereld wordt zoveel vegetarisch gegeten als daar. Het is niet meer dan logisch dat daar dan ook de smakelijkste vegetarische gerechten vandaan komen. Dat vind je terug in de keuken van Hortus Restaurant. Vijftien jaar geleden stond een vegetarisch maaltijd in Nederland gelijk aan iets onsmakelijks en was slechts voorbehouden aan een eenzame groep. Dat is gelukkig veranderd. De enkeling die er nu nog voor terugschrikt, wordt bij Hortus Restaurant al snel over de streep getrokken. In alle opzichten een aanwinst voor het ZeeheldenKwartier

Locatiegegevens: Hortus Restaurant

Tekst: Wybe van de Kuinder/ Fotografie: Alexia Stins

Hortus Restaurant Anna Paulownaplein 3

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.