Panorama Mesdag toont van 10 april t/m 2 oktober 2016 een installatie van Zeger Reyers en Pietertje van Splunter. Samen met het nieuwe videowerk “Ringdijk” van Gerco de Ruijter en eerdere videowerken van Zeger Reyers, geeft de tentoonstelling een verrassend nieuwe invulling aan het fenomeen panorama.

De tentoonstelling Panorama Continuüm (2016) wordt speciaal gemaakt voor de 19e eeuwse zalen van museum Panorama Mesdag. De waarneming van licht, ruimte en tijd staat centraal in de installatie van Reyers en Van Splunter. In combinatie hiermee presenteert het museum naast “Ringdijk” ook panoramische landschapsfoto’s van Gerco de Ruijter.

Zeger Reyers (NL, 1966) is bekend geworden met intrigerende installaties zoals Drumstel (2004), Aqua Boogie (2004) en Rotating Kitchen (2009). In 2007 kreeg hij van de Gemeente Den Haag de Ouborg-prijs uitgereikt voor zijn gehele oeuvre. Onlangs maakte Reyers zijn installatie Free Floating Tree (2015) indruk tijdens de tentoonstelling “Expeditie land art” in Kunsthal KAdE in Amersfoort. Daarnaast begeleidt en adviseert Reyers via instituut Mediamatic Art & New Technology, jonge kunstenaars. www.zeger.org
Gerco de Ruijter (NL, 1961) is landschapsfotograaf. Door zijn camera aan een vlieger te hangen is de horizon vaak afwezig in zijn werk, hetgeen leidt tot raadselachtige abstracties. Foto’s van De Ruijter waren begin dit jaar te zien tijdens de tentoonstelling “Boeren” in het Gemeentemuseum Den Haag. Journaliste Tracy Metz omschreef zijn foto’s onlangs als pure schoonheid (http://www.tracymetz.nl/category/artikelen/).

Onlangs verscheen het boek “Almost Nature”, een overzicht van het werk van Gerco de Ruijter (uitgeverij Timmer Art Books isbn 978-94-6226-163-1). www.gercoderuijter.com

Sinds 2004 werkt Reyers regelmatig samen met kunstenares Pietertje van Splunter (NL, 1968) als Collectief Broos . Vorig jaar was het werk van Pietertje van Splunter te zien op de Biënnale van Venetië, www.pietertje.net . Rob Bothof is verantwoordelijk voor de animaties die gebruikt worden binnen de installatie.

De tentoonstelling Panorama Continuüm (2016) wordt in opdracht van Panorama Mesdag gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds. Op zaterdag 9 april verricht redacteur beeldende kunst bij NRC Handelsblad, Sandra Smallenburg de opening van de tentoonstelling.
Panorama Mesdag biedt de bezoekers een programma van verrassende tentoonstellingen. Het fenomeen panorama werd in 1785 uitgevonden door Robert Barker. Het was een nieuwe methode om de realiteit als optische illusie weer te geven, volgens een aantal door hem in een patent vastgelegde criteria.

 Méér culturele nieuwsberichten !

Zeeheldentheater trapt nieuw seizoen af

Zeeheldentheater is weer begonnen en dit hebben ze gedaan met de 3 b’s. Op donderdag 14 september ’18 kwamen 7 en 8stegroepers van de Maria Montessori school. Met veel succes is de show, over de gepeste violist, twee keer gespeelt. De kinderen waren erg enthousiast en deden lekker mee. Dit was dus een heel geslaagd begin van het seizoen.

Duitse Bibliotheek viert haar 65e verjaardag

Dit jaar viert de Duitse Bibliotheek haar 65e verjaardag. Een goede reden om nog eens iets nieuws te wagen: vanaf oktober zijn wij ook nog buurtbibliotheek voor het Zeeheldenkwartier. In diesem Jahr feiert die Deutsche Bibliothek Den Haag ihren 65. Geburtstag, ein guter Grund, noch einmal etwas Neues zu wagen: Ab Oktober sind wir zusätzlich auch die Buurtbibliotheek für das Zeeheldenkwartier.

Chris Potter en meer in Jazzfestival Cutting Edge XS

Afgelopen jaar ontstond er enthousiasme voor het idee om een kunstroute te gaan starten in Den Haag, waarbij mensen (jong en oud)de kans krijgen omop een andere manier naar de stad of eigen woonomgeving te kijken. Door middel van een uitwisseling tussen buurtbewoners en kunstenaars willen we een kunstroute door het Zeeheldenkwartier uitstippelen, die verder gaat dan de voorgevel.

Kunstroute in het Zeeheldenkwartier

Afgelopen jaar ontstond er enthousiasme voor het idee om een kunstroute te gaan starten in Den Haag, waarbij mensen (jong en oud)de kans krijgen omop een andere manier naar de stad of eigen woonomgeving te kijken. Door middel van een uitwisseling tussen buurtbewoners en kunstenaars willen we een kunstroute door het Zeeheldenkwartier uitstippelen, die verder gaat dan de voorgevel.

Zomerschoonmaak Panorama Mesdag

Precies drie maanden geleden, op vrijdag 7 juli startte bij Panorama Mesdag een schoonmaak van het panoramadoek. Drie maanden lang hebben drie restauratoren 1.340 vierkante meter doek van vuil ontdaan.