Local Heroes: Serie portretten van lokale ondernemers (of andere helden) die een waardevolle bijdrage leveren aan de buurt.

Ze zijn elkaar na het conservatorium tegengekomen, de muzikant en de danseres en nooit meer uit elkaar gegaan: van zomerse straatact naar educatief jongerentheater en nu al weer 25 jaar eigenaar/producent van het Zeeheldentheater in de Trompstraat met muziektheater voor jong en oud.

Yvette Olof, mede-eigenaar van het theater, is best wel trots op het resultaat dat zij en haar man Jan Erik bereikt hebben. Ze komt zelf uit een hele nette buurt, het Benoordenhout, maar hoorde daar niet echt thuis. Wel een klassieke dansstudie aan het conservatorium gedaan, maar NDT2 paste beter bij haar. Wat later heeft ze Jan Erik die bij Hoketus en de Appel zat, leren kennen. Verliefd zijn ze al dansend en spelend Europese zomerfestivals afgegaan tot ze zwanger was en de 1e dochter er aan kwam.

Eigen theater

De hele familie heeft bijgespijkerd om de toenmalige garage + bovenhuis in de Trompstraat te kunnen betalen. Het werd een inspirerende repetitieruimte voor allerlei educatieve schoolse activiteiten: muziek, dans en waardering voor andere culturen stonden centraal. Later volgde een uitbreiding met stoelen, en andere theater snufjes: het Zeeheldentheater was geboren. Twintig jaar later is het een theater voor basisschoolkinderen, goed voor 2 a 3 voorstellingen per week met thema’s als identiteit, anders zijn, pesten en dergelijke.
In het weekend zijn ze een plek voor toneel, muziek en cabaret dat zich op volwassenen richt.

Oud en Jong

De gemeente vindt het een heel goed initiatief dat ze hun familieprogramma”s voor de woensdagmiddag ook voor echt ouderen toegankelijk te maken. Op die manier kunnen kinderen, hun ouders en oude mensen uit de buurt of uit een verzorgingshuis, elkaar op een ontspannen manier tegenkomen. Yvette laat me een mooie affiche zien, ontworpen door een stagiaire van het Grafisch Lyceum te Rotterdam. Een duidelijk jaarprogramma, met afwisselend hun eigen Muziektheater Briza, Toneelgroep Vest, Revue van Nu en The Academy of Classical Russian Ballet. “Het aanbod ziet er goed uit, de entree voor de oudere bezoeker is gratis of bijna niets, maar veel mensen weten niet dat ze bij ons voor een gezellige middag terecht kunnen. Tachtig voorstellingen, zonde als er weinig publiek is”.

Goud waard

Het Zeeheldentheater wil ook duurzaam zijn en multifunctioneel, dus naast voorstellingen zijn er ook workshops, musical- en danslessen, wordt er aan yoga gedaan en kunnen de zalen verhuurt worden voor bijzondere feesten. Maar al deze activiteiten zouden niet gerealiseerd kunnen worden zonder de hulp van stagiaires en vaste vrijwilligers.
“Zonder de vaste kern van vier vrijwilligers zou het theater niet kunnen voortbestaan”, zegt Yvette heel stellig.” Zij zijn goud waard. Die kleine vrijwilligersvergoeding maakt het werken bij ons net een beetje leuk en is daardoor gegarandeerd”.

Foto : Alexia Stins

Locatie info: Zeeheldentheater

Houdt u van Local Heroes? Lees beneden méér stories!

Local Heroes – Fluffy Hedgehog

Omstreeks drie maanden geleden is in de Witte de Withstraat 28 een winkel voor herbruikbaar luier en maandverband geopend met de sprekende naam Fluffy Hedgehog. De winkel is drie dagen per week geopend.

Local Heroes – Dansschool Van der Meulen-Wesseling

Al heel jong de dansvloer op bij Dansschool Van der Meulen-Wesseling Wist u dat de bijna 100 jaar oude statige spiegelzaal van de dansschool op de Laan van Meerdervoort 50-b sinds een paar jaar ook het domein is voor peuters, kleuters en jongeren? Niet voor dames- en...

Local Heroes – Ditjes en Katjes

>Van woensdag tot en met zondag kun je bij kattencafé Ditjes en Katjes in de Piet Heinstraat 66 terecht voor een uitstekende lunch of borrel met lekkere broodjes of tosti + soepje.

Local Heroes: Van idee tot duurzaam / maatschappelijk concept: SafeRails

Weleens met de fiets onderuit gegaan in de tramrails van de Zoutmanstraat? Twee studenten werktuigbouwkunde van de TU in Delft kwamen op het idee om daar een oplossing voor te vinden. Ze ontwikkelden een simpele strip die in bestaande tramrails kan worden gelegd om zo een einde te maken aan ingewikkelde manoeuvres om tramrails te vermijden.

Local Heroes: Rik Stoet

De afgelopen jaren zijn de leuke hippe winkeltjes in het Zeeheldenkwartier als paddenstoelen uit de grond geschoten. Toch is niet elke hippe winkel een nieuwkomer. Zoals Rik Stoet. Al bijna 24 jaar zit deze hifi-specialist met zijn winkel in de wijk. Het geheim van zijn succes? Elke klant de oplossing bieden die het best bij hem past.