Local Heroes: Serie portretten van lokale ondernemers (of andere helden) die een waardevolle bijdrage leveren aan de buurt.

Hij begon zijn bedrijf op een zolderkamer en verkocht vanuit de kofferbak van zijn auto. Nu heeft Marius van der Vliet van wijnhandel Marius Jouw Wijnvriend twee goedlopende winkels en wint hij de ene prijs na de andere met zijn uitstekende assortiment.

Stel je even voor… het is een warme zomerdag, je woont in een groot huis in Wassenaar en je verveelt je een beetje. Dan gaat de deurbel en staat een charmante jonge man op de stoep met een glas koude rosé. Zo begon Marius jaren geleden. Met een goedgevulde koelbox achterin zijn auto ging hij de boer op, deur aan deur. In die tijd reed Marius heen en weer naar Frankrijk waar hij bij kleine wijnboeren inkocht. Hij verkocht in het begin vooral aan vrienden en bekenden die hij een sms’je stuurde als hij iets nieuws had.

Oude mannetjes

Vroeger waren wijnliefhebbers meestal oude mannetjes. Nu is de belangstelling veel breder. Marius wijt dit aan het feit dat de kwaliteit steeds beter wordt. Ook in de lagere prijscategorieën vind je nu echt goede wijnen, dat maakt het toegankelijker.

Tien jaar geleden opende hij zijn winkel aan de Piet Heinstraat, toen beslist nog geen toplocatie. Toch was het een strategische keuze, want het was één van de weinige winkelstraten waar nog geen wijnhandel zat. Met groentehandel Rutten en de wassalon aan de overkant was het bovendien een goede plek om horecaklanten aan te trekken. De horeca vormt nog steeds een belangrijk deel van zijn business. Daarnaast blijft ook de verkoop aan particulieren groeien. Veel klanten wonen in de buurt, maar ook in omliggende wijken heeft Marius trouwe cliëntèle. Inmiddels is ook een vestiging in Wassenaar geopend.

Marius is enorm blij met zijn deskundige team. “Ik ben chaotisch en ongeduldig en heb een hekel aan vergaderen. Dat is wel eens lastig voor mijn werknemers. Daar staat tegenover dat ik ze veel vrijheid geef en ze zoveel mogelijk stimuleer zichzelf te ontplooien. Een zaak valt of staat bij het team dat je er hebt staan”.

Buurtfunctie

Bij buren die slecht ter been zijn wordt de wijn bezorgd en worden de lege flessen ook weer opgehaald. Marius hecht grote waarde aan de buurt en helpt graag waar hij kan. “Je hebt als winkelier ook een sociale functie, daar hoort een bepaalde verantwoordelijkheid bij. Wij leven met veel mooie momenten mee. Mensen komen hier als ze een feestje geven of rennen de winkel in voor champagne bij de geboorte van hun kind. Maar er zit ook een andere kant aan. Als iemand hier laveloos de winkel binnenkomt, dan moet je ze netjes maar gedecideerd wegsturen“.

Voorlopig wil hij hier niet weg. Maar ooit wil hij zelf wijn maken op een eigen wijngaard. Hij ziet zichzelf op een tractor zitten met een kwispelende hond die erachteraan rent. “Ik droom ervan, en tegelijkertijd weet ik niet of ik het echt wil want ik ben toch wel heel verknocht aan Den Haag”.

Locatie Informatie

Tekst: Florine Kuethe
Foto: Harry Verwayen

Houdt u van Local Heroes? Lees beneden méér stories!

Local Heroes – Fluffy Hedgehog

Omstreeks drie maanden geleden is in de Witte de Withstraat 28 een winkel voor herbruikbaar luier en maandverband geopend met de sprekende naam Fluffy Hedgehog. De winkel is drie dagen per week geopend.

Local Heroes – Dansschool Van der Meulen-Wesseling

Al heel jong de dansvloer op bij Dansschool Van der Meulen-Wesseling Wist u dat de bijna 100 jaar oude statige spiegelzaal van de dansschool op de Laan van Meerdervoort 50-b sinds een paar jaar ook het domein is voor peuters, kleuters en jongeren? Niet voor dames- en...

Local Heroes – Ditjes en Katjes

>Van woensdag tot en met zondag kun je bij kattencafé Ditjes en Katjes in de Piet Heinstraat 66 terecht voor een uitstekende lunch of borrel met lekkere broodjes of tosti + soepje.

Local Heroes: Van idee tot duurzaam / maatschappelijk concept: SafeRails

Weleens met de fiets onderuit gegaan in de tramrails van de Zoutmanstraat? Twee studenten werktuigbouwkunde van de TU in Delft kwamen op het idee om daar een oplossing voor te vinden. Ze ontwikkelden een simpele strip die in bestaande tramrails kan worden gelegd om zo een einde te maken aan ingewikkelde manoeuvres om tramrails te vermijden.

Local Heroes: Rik Stoet

De afgelopen jaren zijn de leuke hippe winkeltjes in het Zeeheldenkwartier als paddenstoelen uit de grond geschoten. Toch is niet elke hippe winkel een nieuwkomer. Zoals Rik Stoet. Al bijna 24 jaar zit deze hifi-specialist met zijn winkel in de wijk. Het geheim van zijn succes? Elke klant de oplossing bieden die het best bij hem past.