De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven we de passie van de koks.

Taste of Persia ligt schuin tegenover de Trompstraat, eigenlijk een beetje verscholen aan het begin van de Piet Heinstraat. Merkwaardig genoeg heb ik dit restaurant niet eerder opgemerkt. Niettemin bestaat het al negen jaar en hebben eigenaar Mehdi Yaghoubi en zijn partner Nazanin geen gebrek aan klandizie.

Integendeel. Het is er over het algemeen flink druk. Op de avond van ons vrijwilligersetentje moesten veel andere klanten worden teleurgesteld. Mehdi woont al tweeëntwintig jaar in Nederland en heeft zijn leven lang in de horeca gewerkt. Negen jaar geleden heeft hij dit restaurant overgenomen en kon hij zijn droom waarmaken. Een eigen restaurant!!! Zijn vrouw Nazanin had hij drie jaar daarvoor op een vakantie bij vrienden in Teheran ontmoet. Al snel daarna trouwden ze en maakten plannen om samen een restaurant te beginnen. Ze hadden zoveel herinneringen aan de smaak van hun jeugd dat het een authentiek Perzisch restaurant moest worden. Zij doen zoveel mogelijk alles samen. De voorbereiding, de keuken, en de bediening. Wanneer nodig maken ze gebruik van hulpkrachten.

Het menu van ons vrijwilligersetentje was een samenstelling van de diverse voorgerechten en hoofdgerechten van de kaart. Geen wijnkaart, maar dat is niet erg. Zowel de witte als de rode wijn smaken goed bij de gekruide, verse spijzen met gerechten waarin onder andere linzen, bonen, dadels, walnoten, granaatappelsaus, aubergine en yoghurt zijn verwerkt, allemaal ingrediënten die wij aardappeleters minder snel in onze keuken gebruiken. Een mild kruidige keuken met betaalbare gerechten, met namen waarvan de klank niet helemaal in ons gehoor ligt, maar met een smaak die de meesten van ons verrukkelijk zullen vinden.

Zoals bijvoorbeeld Chelo Kabab Barg: gegrilde lamsrug met gegrilde tomaten en met saffraan gekleurde basmatirijst, Kabab kubideh + nan: twee spiesen met gegrild gekruid gehakt met gegrilde tomaten en Naan brood of Sabsi Polo Mahi: gebakken vis met Perzische kruiden en met saffraan gekleurde basmatirijst, dille en knoflook. En dan noem ik slechts drie van de twaalf hoofdgerechten. Van de voorgerechten noem ik graag de Ash reste: een combinatie van diverse groenten met bonen, kruiden en wei. Sommige salades deden een beetje Grieks aan. Ook voor vegetariërs is dit een eldorado. Gerechten worden in olijfolie gemarineerd en in olijfolie gebakken. En ten slotte voor de vleeseters: het vlees is 100% halal. Persoonlijk ben ik niet zo’n toetjesmens, maar de desserts waar ik kleine hapjes van heb geproefd smaakten me goed.

Na het interview drink ik samen met mijn bijzonder vriendelijke gastheer en gastvrouw een kop saffraanthee. Verrukkelijk! Dankzij zijn authentieke keuken maakt dit restaurant mij nieuwsgierig naar Iran.

Locatie Informatie

Méér restaurant stories uit het Zeeheldenkwartier

In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade

Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt.

In de Kombuis: Savanna

Of je nu komt voor een kopje koffie met je krantje in het zonnetje op het terras zondagochtend, of gewoon lekker wilt eten, of als je iets te vieren hebt met je vrienden of collega’s: bij Savanna kan het allemaal.

In de Kombuis: Ridders Kaashuis

Barry van Ridders Kaashuis is niet alleen gespecialiseerd in kaas, maar ook in vleeswaren, belegde broodjes en wijn. Ook daarvan heeft hij een flink assortiment, maar laat ik me beperken tot de kaas. Zijn voorganger deed het ook niet slecht. Dat moet wel als je je achtendertig jaar staande weet te houden naast een grootgrutter.

The Conscious Kitchen: An argument against waste

While half of the world population has to eke out a meagre living with great difficulty, an enormous amount of food is thrown away in the Western world: almost a third of what we produce. The Conscious Kitchen tries – for the time on a small scale – to make a contribution to stop this waste, in its own way.

The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling

Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.

In de Kombuis: Vincenzo’s

Het voormalige Mien Domus is omgetoverd naar een heuse Pizzeria. En wat voor een. Vlak nadat er met een hoogwerker een forse houtoven aan de achterkant van het pand naar binnen werd getakeld, is de naam van het nieuwe restaurant bekend gemaakt. Vincenzo’s.

In de Kombuis: De Cortenaer

Voor sommige mensen is het het toppunt van luxe om heerlijk dicht bij het werk en vlakbij het centrum van Den Haag, ‘s ochtends om zeven uur, samen met de ochtendkrant, een beetje wakker te worden en te genieten van een verrukkelijke espresso, verse- broodjes en croissants.