Local Heroes: Serie portretten van lokale ondernemers (of andere helden) die een waardevolle bijdrage leveren aan de buurt.

Het betere kunst- en vliegwerk

Frans Vierling was een nachtdier. Hij had verschillende horecazaken, ging veel om met muzikanten en was niet weg te denken uit het Haagse uitgaansleven. Die wilde tijd lijkt lichtjaren achter hem te liggen.

Na een lange, onstuimige periode volgde rustiger vaarwater. Frans leerde schilderen en ontdekte dat dit hem veel goed deed. In 2006 startte hij atelier de Kunstvlieg, een non-profit organisatie die kunstzinnige dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of sociaal-emotionele beperking. Op dit moment zijn zo’n 25 deelnemers in het atelier actief. Zij krijgen hier alle vrijheid om te doen waar ze blij van worden. De één maakt kleurrijke Disney-figuren van klei, de ander schildert verfijnde landschappen in olieverf.

Je hebt organisaties waarbij je netjes binnen de lijntjes moeten kunnen kleuren om toegelaten te worden. Aan dergelijke restricties doet de Kunstvlieg niet. Veel deelnemers werden bij andere organisaties weggestuurd omdat ze niet te handhaven waren. Hier voelen zij zich wel op hun plek en gaat het goed. “Het mooiste van dit werk is om te zien hoe mensen hiervan opknappen”, zegt Frans uit het diepst van zijn hart. “Als iemand ’s ochtends als een hoopje ellende binnenkomt en na een uur weer gaat stralen, voel ik enorme voldoening.”

“Hee joh, gekkenhuis!”

Bij de Kunstvlieg wordt niet krampachtig gedaan over beperkingen. “We hebben allemaal onze eigenaardigheden en begrenzingen”, zegt Frans relativerend. “Als ik zelf schilder voel ik mij soms meer beperkt dan de deelnemers want ik pieker te veel.” Iedereen wordt hier op een normale toon aangesproken zonder verkleinwoorden of betutteling. Er is ook een hoop humor, als iemand hier roept “hee joh, gekkenhuis” kunnen wij daar allemaal hard om lachen.

Je moet wel tegen een stootje kunnen om dit werk te kunnen doen, er komt veel op je af. Deelnemers hebben soms flinke trauma’s, zijn kwetsbaar en kunnen heftig reageren. Operationeel manager Sanny van Helden (what’s in a name?) staat stevig op haar benen. “Ik heb jaren in de horeca gewerkt en daar kom je pas echt halve garen tegen!”, zegt ze breedlachend. Sanny werkt sinds 2007 bij de Kunstvlieg en vormt samen met Frans, de andere medewerkers, vrijwilligers en stagiaires een ijzersterk team.

Het interview wordt een paar keer onderbroken omdat er een crisissituatie is met één van de deelnemers. Frans en Sanny zoeken samen naar een oplossing. Met indrukwekkende flexibiliteit en grote zorgzaamheid proberen ze verschillende benaderingen uit. Als de één het even niet meer weet, neemt de ander het moeiteloos over. De twee voelen elkaar feilloos aan en samen lukt het ze een doorbraak teweeg te brengen. Het was kunst- en vliegwerk maar de crisis is vakkundig afgewend. Frans en Sanny halen opgelucht adem en op deze vrijdagmiddag aan de Piet Heinstraat wordt de week met een goed gevoel afgesloten.

Tekst: Florine Kuethe
Foto: Harry Verwayen

Locatie Informatie

Houdt u van Local Heroes? Lees beneden méér stories!

Local Heroes – Fluffy Hedgehog

Omstreeks drie maanden geleden is in de Witte de Withstraat 28 een winkel voor herbruikbaar luier en maandverband geopend met de sprekende naam Fluffy Hedgehog. De winkel is drie dagen per week geopend.

Local Heroes – Dansschool Van der Meulen-Wesseling

Al heel jong de dansvloer op bij Dansschool Van der Meulen-Wesseling Wist u dat de bijna 100 jaar oude statige spiegelzaal van de dansschool op de Laan van Meerdervoort 50-b sinds een paar jaar ook het domein is voor peuters, kleuters en jongeren? Niet voor dames- en...

Local Heroes – Ditjes en Katjes

>Van woensdag tot en met zondag kun je bij kattencafé Ditjes en Katjes in de Piet Heinstraat 66 terecht voor een uitstekende lunch of borrel met lekkere broodjes of tosti + soepje.

Local Heroes: Van idee tot duurzaam / maatschappelijk concept: SafeRails

Weleens met de fiets onderuit gegaan in de tramrails van de Zoutmanstraat? Twee studenten werktuigbouwkunde van de TU in Delft kwamen op het idee om daar een oplossing voor te vinden. Ze ontwikkelden een simpele strip die in bestaande tramrails kan worden gelegd om zo een einde te maken aan ingewikkelde manoeuvres om tramrails te vermijden.

Local Heroes: Rik Stoet

De afgelopen jaren zijn de leuke hippe winkeltjes in het Zeeheldenkwartier als paddenstoelen uit de grond geschoten. Toch is niet elke hippe winkel een nieuwkomer. Zoals Rik Stoet. Al bijna 24 jaar zit deze hifi-specialist met zijn winkel in de wijk. Het geheim van zijn succes? Elke klant de oplossing bieden die het best bij hem past.