Local Heroes: Serie portretten van lokale ondernemers (of andere helden) die een waardevolle bijdrage leveren aan de buurt.

De bohemiennes op de hoek

Het is een vrolijk gezicht als de winkel open is. Een kleurrijke uitstalling van stranddoeken, kussens en tassen trekt de aandacht van voorbijgangers en trampassagiers. Bij Heinde en van Verre vind je onder meer prachtige natuurlijke stoffen, woonaccessoires en cadeauartikelen.

Eigenaren Willemijn Rothuizen en Caroline van der Linde leerden elkaar kennen op de kunstacademie in Rotterdam. Op de modeafdeling werden ze flink gedrild; als je een les miste dan zwaaide er wat. Ze leerden er ook commercieel denken. “In die tijd was marketing nog een vies woord maar in Rotterdam dachten ze daar anders over”, zegt Willemijn lachend.

Inmiddels werken de twee al zo’n twintig jaar samen. Dat begon uit nood want toen ze begin jaren ’90 afstudeerden, lagen de banen niet voor het oprapen. “Dan moeten wij ons eigen werk maar creëren“, besloten ze. Ze startten samen een stylingbureau en werkten aanvankelijk vanuit huis.

Bacchanaal van papier-maché

Caroline vertelt over een van hun eerste opdrachten voor het Fellini-festival in het Haags Filmhuis: “We knutselden een bacchanaal bij elkaar met overdadige schalen vol fruit en vlees en theatrale draperieën. Wij hebben dagen aan de keukentafel zitten kliederen met papier-maché.” In de gouden jaren voor de crisis ontwierpen ze winkelinterieurs, deden de aankleding van beursstands en de decoratie bij evenementen vanuit hun pand aan de Vondelstraat.

De winkel ontstond geleidelijk. Als Willemijn op vakantiemooie stoffen tegenkwam nam ze als fanatiek textielverzamelaar altijd wel wat mee. Vanachter hun bureau werden de stoffen verkocht.De eerste echte inkoopreis werd tien jaar geleden gemaakt. De bureaus schoven in de loop der jaren steeds verder naar achteren en uiteindelijk werd het atelier een ‘heuse’ winkel. Een gouden greep bleek achteraf, want de markt voor stylingbureaus stortte tijdens de crisis volledig in.Door klein te blijven, altijd met eigen geld te werken en dankzij hun gedegen achtergrond in vormgeving en textiel bleef het bedrijf overeind.

Willemijn reist een paar keer per jaar naar India en Nepal voor de inkoop. “Wij kopen in bij kleine producenten en betalen een eerlijke prijs voor eerlijke producten. Ik bezoek altijd de werkplaats want ik wil zelf zien waar iets gemaakt wordt en hoe de arbeidsomstandigheden zijn”, licht ze toe.

Caroline typeert het assortiment als een mix van trend en traditie. “Onze stijl wordt vaak bohemien genoemd en dat past ook wel bij ons. Wij houden van ambachtelijk gemaakte producten die we zelf opnieuw eigentijds vormgeven.

Hulp aan Nepal

Heinde en van Verre zamelde een groot bedrag in voor hulpverlening na de verwoestende aardbevingen in Nepal. Van ieder Nepalees artikel dat verkocht werd ging de helft van het bedrag naar kleinschalige wederopbouwprojecten. “De families van onze leveranciers hebben het heel moeilijk, vooral in de kleine dorpen is deze hulp hard nodig.”

Tekst: Florine Kuethe
Foto: Harry Verwayen

Locatie Informatie

Houdt u van Local Heroes? Lees beneden méér stories!

Local Heroes – Fluffy Hedgehog

Omstreeks drie maanden geleden is in de Witte de Withstraat 28 een winkel voor herbruikbaar luier en maandverband geopend met de sprekende naam Fluffy Hedgehog. De winkel is drie dagen per week geopend.

Local Heroes – Dansschool Van der Meulen-Wesseling

Al heel jong de dansvloer op bij Dansschool Van der Meulen-Wesseling Wist u dat de bijna 100 jaar oude statige spiegelzaal van de dansschool op de Laan van Meerdervoort 50-b sinds een paar jaar ook het domein is voor peuters, kleuters en jongeren? Niet voor dames- en...

Local Heroes – Ditjes en Katjes

>Van woensdag tot en met zondag kun je bij kattencafé Ditjes en Katjes in de Piet Heinstraat 66 terecht voor een uitstekende lunch of borrel met lekkere broodjes of tosti + soepje.

Local Heroes: Van idee tot duurzaam / maatschappelijk concept: SafeRails

Weleens met de fiets onderuit gegaan in de tramrails van de Zoutmanstraat? Twee studenten werktuigbouwkunde van de TU in Delft kwamen op het idee om daar een oplossing voor te vinden. Ze ontwikkelden een simpele strip die in bestaande tramrails kan worden gelegd om zo een einde te maken aan ingewikkelde manoeuvres om tramrails te vermijden.

Local Heroes: Rik Stoet

De afgelopen jaren zijn de leuke hippe winkeltjes in het Zeeheldenkwartier als paddenstoelen uit de grond geschoten. Toch is niet elke hippe winkel een nieuwkomer. Zoals Rik Stoet. Al bijna 24 jaar zit deze hifi-specialist met zijn winkel in de wijk. Het geheim van zijn succes? Elke klant de oplossing bieden die het best bij hem past.